• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kotao za pečenje rakije

goran007

Član
Premium
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
93
da se koristim tvojim rječnikom?
sta ja znam koji ce mi Q,
(i nije 200,nego 300l)
..a ne bi trebo ni pisati :patoka, što ne valja sa njom?,,
pa valja za stakla prati,,
..ne bih dalje ,ipak nisam profesionalac u tome kao ti možda 👍

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,219
Ja prvijenac skupljam I u tegla a držim. Koristimo za dezinfekciju. Imam i mali štednjak na alkohol pa za čaj, kavu kad smo u polju isto koristim.

A patoka. Ne hvatam ju baš. Nakon što izvadim srce u drugoj destilaciji. Nešto malo uhvatim i to spreman sa strane.

Rekao sam da ću probati tretirati aktivnim ugljenom pa prepreci. Ali nikako da krenem.

josipk

Član
Tu od
27 Ožu 2017
Poruka
56
Jučer sam prepecao i morao sam ga ugasit oko ponoci jer je danas radni dan, a postavio ga u 9h ujutro:rolleyes:

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,219
Nek ti ja krenuo u pola 11...13 sati?

Ako je kotao od 100l. Nek si išao 4l/h, to je 52l...
U čemu je bio problem?

Ali da odgovorim na pitanje. Da. Smije se prekinuti pa ponovno krenuti. Ali nemoj da se ohladi u bakru. Bakar nije neutralan.

josipk

Član
Tu od
27 Ožu 2017
Poruka
56
Kotao 80l,krenulo u 11h,iscurilo nekih 30tak litara,kuhao na plin i da ohladila se u bakru

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,219
Čemu tako sporo? 2 i kusur litre na sat?

4lh ja sebi stavim na kotao od 80l...

U prvoj destilaciji 5-6 (znam da je malo brzo, ali inače nikad gotov).

Probaj ju sad tjerati preko duple gaze kad ponovno kreneš destilaciju. Bit će bakra po gazi...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,219
Onda si ga previše napunio 😜.

Nemoj ga puniti preko 60l.

Koliko ti je jaka meka rakija unutra? Trebala bi biti između 25-27 i 30-33%

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,219
Uuuu. To je eksplozija u nastajanju. Al ozbiljno.

Znači 12 gradi bi ti trebala biti. Razblažit si trebao običnom vodom i onda ići u prepek.

Taman bi imao za 2 kotla. I bio bi brže gotov s 2 kotla nego ovako s jednim. I manje problema.

Kako to da si dobio meku s 50% alkohola? Ili je to prepek neke?

U svakom slučaju. Nemoj preko 30% jačine u prepek. Ako ništa drugo zbog svoje sigurnosti.

Da je igdje, igdje došlo do plemena, bilo bi boooom.

josipk

Član
Tu od
27 Ožu 2017
Poruka
56
Komovica,vatam ju do16G,a plavic u drugi kotao,al bilo je tu i vina i kojekakvih likera sve sto mi je smetalo:)

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,219
Zašto?

Ja evo već drugu godinu komovicu hvatam do ispod 10% na luli. Meka rakija mi bude 35%. I komovica bude savršena.

josipk

Član
Tu od
27 Ožu 2017
Poruka
56
A godinama tak radim,sad sam malo pretjero s kolicinom da budem brzi jel imam jos 100 l za prepec,a nikad mi prepecanje nije prelazilo 12h

Na vrh