• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

• Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ako radiš moraš ostvariti neku dobit - novac, a nemaš vremena novac trošiti jer radiš kao rob dan i noć. Nemaš vremena ići u birtiju, voziti dobar automobil (ne možeš u BMW-a staviti kozu ili drugu životinju - tužila bih te tvornica automobila), ne možeš nositi markiranu odjeću dok čistiš štalu, a ne možeš ni puno pojesti jer nemaš vremena.

Čovjek mora živjeti jer je i on božja ovca. Ako ne radi normalno je da će izaći u birtiju. Hajde da se stavimo u njegov položaj - što bih rekla životna okolina pa i EU da jedan kozar ili sliča dođe u birtiju sa kamionetom i smrdljivom radnom odijelu, u jutro traži konobara duplu rakiju?????

Pa ljudi gdje vi živite, tko hrani koze neka to i dalje radi i nema brige, a njegovu brigu neka vodi tko za to ima vremena, volje i tvojih novaca.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Jarica još nije tražila jarca, ima 28 kg

Žuta koja je bila u lošem stanju se oporavila, ima 50 kg. Obadvije su jako umiljate. Mislim da je sjarna i polako je zasušujem. Kada držim ruku ispred vimena nešto se osjeti kao lagan udarac ili više puta. Još uvijek sere kao svinja????

Treća je prodana. Bila je umiljata, ali je u zatvorenom prostoru tukla jaricu zbog čega sam je vezao. Nova vlasnica je jako zadovoljna.

Ove dvije veselo skaču kada sam vani (tada ih pustim), a kada nešto šarafam one mi pomažu. Dakle sve 5 samo što ne znam 100% dali je ova sjarna i da sredi sranje kao koza, a ne kao svinja.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Mislim da to nema veze kako ona sere bitno je da nije proliv ili pak zatvor.
Moje kad su vani i kad mogu brstit do mile volje onad je isto tako nelici na kozji izmet vise na svinjski!!!

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Moje su zatvorene, a kada imam vremena izvedem ih van ali slabo pasu - gotovo nikako. I kod bivših vlasnika su bile u štali. Kada su vani više se igraju.
Kako kolege na forumu pišu koliko koza jede, moje jedu malo. Imam baliranu zob sa travom sa zrnom koja nije dozrela, sijeno i djetelinu. Volio bih da više jedu. Dva puta im dajem smjesu (oko 1,5 kg dnevno za njuh dvije) zob, kukuruz, ječam, posije, soja i kostovit. Dali treba više smjese?

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Ja nevidim razlog zasto im uopce pokraj toga svega dajes smjesu?
ja svoje slicno hranim i mljecnost je dobra ali im nedajem nikaku smjesu.
Dobiju kostovit u obrok i kamenu sol i jos nekaku mjesavinu soli i minerala ali nju bas i nevole!

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Životinje držim iz hobija i ne želim da im nešto nedostaje.
Imaju kolut soli od 5 kg (bilo je 5 kg)
Kako im daješ kostovit ako ne u smjesu?

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Dobiju ga u zrnje isa srotom kukuruz srotam a ostalo ne!
Aha ti mislis na smjesu tog zrnja koje si naveo ja mislio na koncentrat ispricavam se.
To kako ih ti hranis to je za pohvalu po mom misljenju nista im vise netreba!

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Mislio sam na smjesu:
Kukuruz 30% mljeven krupno na sito 8 mm
Ječam 30% cijelo zrno
Zob 25% cijelo zrno
Posije pšenične 10%
Sojina sačma 5%
Kostovit 2% što je preko 100 kg

Dali je za njih 2 dostatno 1,5 kg dnevno. Tako su mi savjetovali kolege sa foruma.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Sasvim dovoljno toliku kolicinu i ja svojima dajem i mislim da sve vise od toga bi bilo previse!

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
I meni je dosta i svaba i francuza i ostalih "pametnih zapadnjaka" makar mi to nece nitko priznati,ali znam iz dozivljenog,nisu bas snalazljivi i najvaznije -dali bi se je..ti za 1 euro.Nismo ni mi nista bolji odnosno nasi vladajuci,dok je to kod svaba drugacije.Nas narod pak vidi boga u svabama i da svabo kaze serite si u usta mi seremo,i nema nam pomoci.Ekipa iz birtije , sve mladi ljudi koji su razmazeni i nenauceni poslu,u zivotu nisu nista radili,odali se picu, kocki i lagodnom zivotu Svi oni ciji su preci bili imucniji pa su ih mazili sad ova "ekipa" to naslijedila i rasprodaje pa ostavlja u lokalnoj birtiji,a drzava spara na bolesnoj djeci i starcima i trosi novac poreznih obveznika jos se i zaduzuje da bi ta gamad imala za pivu.Sve vise ih je ,a budala koje ih budu uzdrzavale sve manje.

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
nema mi druge nego kupit dvi tri koze pa da kao punopravni član društva ebem švabe uzduž i poprijeko....hehe...gabro,piši,ne čekaj puno,ostarismo čekajući

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Moje su zatvorene, a kada imam vremena izvedem ih van ali slabo pasu - gotovo nikako. I kod bivših vlasnika su bile u štali. Kada su vani više se igraju.
Kako kolege na forumu pišu koliko koza jede, moje jedu malo. Imam baliranu zob sa travom sa zrnom koja nije dozrela, sijeno i djetelinu. Volio bih da više jedu. Dva puta im dajem smjesu (oko 1,5 kg dnevno za njuh dvije) zob, kukuruz, ječam, posije, soja i kostovit. Dali treba više smjese?

luka postovanje !:(handshake): ...koze ti seru ko svinje jer ih hranis ko svinje :)

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
En ti sto,koda neznaš za novu vrst parazita u hr,puna ih je država!:icon_e_wink:
dragi moj Gabro za mene su svi paraziti koji ne proizvode ... ali ...to i nije tako jer svako radi svoj posal i svi u jednom momentu su nezamjenjivi... e sad pravo je samo jedno pitanje koliko tko kvalitetno odradi taj svoj posal !! i nista drugo nije upitno !! samo neiskusan i neuk misli da je njegov posal najtezi ...najvazniji... svak je vazan samo ga temeljito i do kraja posteno odradi !!

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Zajedno jedu, jedna sere kao svinja, a druga normalno.
bitno da su tebi one drage i da volis brinuti o njima...sijena i vode im daj i fanglu kukuruze svakoj dnevno,te kolut soli za koze i ako imas kud ih odvesti da malo pasu i da se istrce -budu ti neizmjerno zahvalne !!Brst i paša im je maltene sve sto bi im trebalo...dok jedu zeleno i frisko ..znaci paša cak im ni vode ne treba puno :)

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
ja jos budam i dangubim na internetu a u jutro oko 7 dogovorena ekipa za šumu drva za zimu ....hmmm...a bio sami i sa ekipom u birtiji do sad...nema bez ekipe i birtije zivota decki moji :icon_kidra: :icon_jook:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
nema mi druge nego kupit dvi tri koze pa da kao punopravni član društva ebem švabe uzduž i poprijeko....hehe...gabro,piši,ne čekaj puno,ostarismo čekajući

Evo zaspa u 8 uri slomjen,probudi se u 3 i sad nemam šta radit pa da napišem šta sam ostao dužan.Sav naš problem je u razmišljanju i poimanju života(ala filozofije),danas vidim pusto mladih po kafićima po cili dan a uvik kukaju da nema posla i da nemaju di radit a kad ih zoveš na dnevnicu niko neće i to sam se uvjerio na vlastitom iskustvu.
15 godina sam bio obrtnik (profesinalni ribar)nemogu reć da je bilo loše,ali uvik po moru,uvik mokar zimi zima a liti vruće i onda poćeli ovi gore zajebavat papir za ovo papir za ono,još kad sam došao na poreznu sa knjigama i on prekriži završni račun dopiše još par tisuća kuna i kaže plati na ovo porez,puko mi film. Onda sam sve prodao i vratio se zemlji ali odma u startu rekoh "nećete vi mene jebat" i sve po malo,ništa da moram uletit u neki obračun,tako vam ja imam sve za svoje potrebe i ništa nigdi prijavljeno, imam vino (crno i bilo),maslinovo uje,par koza(mliko,sir,meso),kokoše,vrtal sa svim mogućim povrćem!
Kad sad sve to zbrojiš ono šta nemoraš kupit i ono viška šta prodaš usitno ispada da imam jednu lipu misećnu plaću a da nikome nisam ništa obavezan i da me niko ne jebe i tako ću radit dok god ova država ne posloži bar osnovne zakone i obićaje jer boga mi da od mojih 100kn država uzme sebo 90kn a da ja nemam od ćega živit a oni kupuju auta i minjaju urede svake godine e taj film neš gledat!!!

Još je možda i najvažnija stvar u svemu ovome "no stres life",žao mi je kad se dogodi neka pizdarija tipa ovakve godine kad je lozje svo propalo ili kad se pri tri dana jedna dobra koza obisila ili kad su mi lani dva kozlića krepala u legu,ali rećeš sam sebi tako je tila sudbina i ideš dalje bitno je da ne kupiš previše u sebe i da se ne nerviraš da živiš sa prirodom i u skladu sa njom tako sam sebi smanjuješ mogučnost bolesti i preranog starenja i umiranja što je sve češći slučaj danas.
Ljudi moji život je prekratak da bi ga živili za druge,da bi gubili vrime na pizdarije a pogotovo da nebi uživali u životu i svemu onome što on lijepoga pruža!!!

Da se razumimo,nisam protiv i ne osporavam bilo kakvu inicijativu za biznis i za dobru zaradu (velike farme,puno koza krava svinja i sl.) ima ljudi koji i to vole i žele i imaju volju borit se sa svim sranjima koje to donosi i ja im dajem svu bezrezervnu podršku i želim im uspjeh u svemu tome,da nebi sad ispalo da svi moramo radit samo koliko nam je dosta i da ništa nebi trebalo ić naprid, JA sam jednostavno izgubija volju za tim!!

Evo to bi bilo to, što se tiće politike i života,vratimo se mi kozarstvu i kozama i pustimo ovu temu jer je neiscrpna i nikad dosadna ali nije ovo forum za to!!!

Na kraju nešto novo što sm primjetio,možda nije svako zlo za zlo,odkad mi se ona koza obisila,ove druge su ko bubice nevjerovatno,niti bleju niti se tuku ili su pod šokom od događaja ili je ona jadna ludica svojim blejanjem(non stop) i skakanjem okolo unosila toliku nervozu da su od toga sve bile lude,sad višpe sa ovim ostalima nemam nikakvih problema,žena juće vračajući se iz paše komentira da ovo nije normalno koliko su mirne i poslušne!

Lijepi pozdrav!:icon_biggrin:

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
gabro svaka ti dala....i ja sam upravo na tom putu,radit i proizvodit za sebe,eventualne viškove prodat i ne plaćat banditima ništa....moj vrt moje meso moja jaja i sir....i gotovo....još za koji dan kad bude gotova štalica kupit dvi tri koze i želja mi je nabavit bušu ako budem mogao....i to je to

Najnoviji postovi

Na vrh