Ne znam da li ste procitali sto sam napisao? Mozda niste razumjeli? Zato sam pokusao objasniti u sirem kontekstu sa osnovnim parametrima. Kada se vec bavite porezom onda bi Vam to trebalo biti jasnije.
I drago mi je da se nisam prevario u nacinu vaseg razmisljanja. Tocno je kreiran tako kako ga "biznismeni" oblikuju za narod koji isti ti nazivaju "proizvodacima". Ako vam nije jasno,onda cu objasniti brojevima. S tim,da budete svjesni da oko brojevnog stanja ne mozemo imati misljenje...kao niti o tome da je gravitacija prisutna. Za pocetak procitajte post kolege @malogodpalube
Ponekad je potrebno realnim zivotnim brojevima objasniti kako u prirodnim znanostima nema mjesta drustveni orijentiranim spekulacijama kao sto je vas primjer od 10%. Zanima me samo tko je takav znanstveni rad napisao da bi ga promovirao ili je to vase misljenje koje,uz duzno postovanje, osim u "biznismenskim" krugovima nema uporiste u nicemu na zemlji i oko nje.
Neki promjeri.
Poljoprivrednik zasije zrno kukuruza i dobije 400-600 zrna. Ako uzme sve varijabilne troskove sigurno ce "zaraditi" puno vise od 10%. Drugi primjer vec vam je naveo kolega @maliodpalube gdje drzava i "ekipa" "mazne" 80%. Kako oni mogu naplatiti 80% , a seljak bi trebao biti zadovoljan sa 10% iako svi zakoni i fluktuacija u prirodi funkcioniraju na drugi nacin? Kako to da bankari mogu naplatiti na jednom zrnu 400-600? Ili da vam to predocim matematicki...kako oni naplate na jednu jedinicu sest stotina?? A obrnuto ne vrijedi??! S tim da je kukuruz primarni proizvod,a novac bezvrijedan papir?
Vi ocito koristite varijable izracuna poreza,no iz prikazanog, uz duzno postovanje, ne znate puno o njima.
Neki od nas poznaju te varijable i njihovu primarnu vrijednost koja se ne moze izmjeniti kao kodomena osim drustvenim spekulacijama koje "ne drze vodu" osim ako se stalno medijski eksponiraju.
Te varijable su dokazane prije tri stoljeca i usporedbi sa ovih vasih 20 god. izgledaju neozbiljno. Isto kao i vasa usporedba o tzv."nusproizvodima" kao "nuznom zlu" (uzmite u obzir da je reprodukcija osnova zivota...kako opcenito tako i kod kozara). Od kuda ce doci remont stada? Iz poreznog ureda??!
Mozda bi novac trebali poceti promatrati u skladu sa njegovom namjenom. Ona nije olaksavanje transakcija , vec dirigiranje cijena i stvaranje vrijednosti bilo cemu na zemlji. (ako trgovacki lanac kaze da carsko meso vrijedi u prodaji 19kn tada neka poljoprivrednik proizvede to meso za 10kn kako god zna. Nemoguce je ,ali neka bude "konkurentan"!!)
Tako mozete objasniti "nusproizvode" i 10% sa cime bi poljoprivrednik trebao biti zadovoljan. Brojevima ne.
Jos nesto oko nase zaostalosti od 20 god. za zapadom...i tu se slazem sa vama da su porezi u njem vjerojatno i veci...a mi zaostajemo???!! Kontradiktornosti koliko hoces
( evo moj prijedlog...navedite primjer prosjecne place i obrazlozite isti i pomozite nam svima da usporedimo stanje. Ja sam prvi zahvalan). Da,mi zaostajemo tih 20god.. zato jer smo blize izvornoj, istinskoj i primarnoj korelaciji u prirodi i drustvu. Zato nas i trpaju u smece jer su svjesni da ako netko slucajno pomisli da moze zaraditi vise od 10% sto ce ostati bankarima, lopovima i "onima iz birtije"
te ostalima koji uvjeravaju ljude nesto slicno kao sto ste vi pokusali. Zato sam, reagirao. Ne mislim da ste to namjerno ucinili...dapace vjerujem da ste na strani poljoprivrednika i pokusavate pomoci. Tocne informacije i svjesnost nameta koji se prikazuju kao normalno mogu sve nas bolje usmjeriti.
"lanac" je tu...i mi smo "u masini" , no nemojte nesto neodrzivo prikazivati kao nesto cemu treba teziti jer smo "zaostali" ili kao utemeljenu cinjenicu.
Dokaz neodrzivosti su poljoprivrednici u Danskoj. Informirajte se koliki dug imaju i koliki im je prosjecni zivotni vijek u trenutku duga. Strucnjak ste za porez,pa ce vam biti sve jasno.
(vec sam napisao sve,ali moram ponoviti...vazan dio objasnjenja..problem je tehnicke prirode i isporuke teksta)