Prvo sretan Božić onima koji ga slave!Sad malo o prosijeku pomuženog mlijeka kod koza,Sve ovisi kad se to računa dali najveća mliječnosz ili mliječnost u toku laktacije,Pa onda koja je mjera po kojoj se računa ,Meni su mnogi tvrdili koza mi da dvije mjerice od dvije litre u koje muzem ali to nije četri litre nego tri jer kad pjena spadne to nije isto,Meni su koze u nekoj 5-6 godini mog posla davale cca,1000 litara u laktaciji ali prosijek je negdje oko 3 litre dnevno,Možda je nemom to i mnogo ali kad vam kažem da su jarići kozije mlijeko pili najviše 10 dana a ostalo zamjenu možda će neko i razumijeti o čemu pričam,Moram da navedem da sam koze hranio isključivo sa lucerkinim sijenom koje je košeno u optimalnom roku.Koze su se hranile 3 puta dnevno i u tom periodu muzle,Obrok se je sačinjavao od sijena lucerke + 0,5 kg konc po obroku a u 5-10 mjesec se je davala svježe košena lucerka ili sudanska trava.Do tok načina hrane sam došao iz vlastitih pokušaja da povećam količinu mlijeka po kozi,Čitajući literaturu i slušajući savjete stručnjaka ja sam ipak eksperimentisao nešto a to je da prvojarkama razvijem vime forsiranom prehranom,Mogu reći da je pored hrane i to pomoglo jer koza sa malim vimenom i nemože dati zadovoljavajuću količinu mlijeka,Znam da će mnogi naći mane ovom mom načinu rada ali ovom načinu rada nisu imali primjedbe stručnjaci za uzgoj koza p preradu kozijeg mlijeka iz Njemačke koji su mi bili donatori za mali biznis iz poljoprivrede,