• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Bivši vlasnik mi je rekao da su se koze mrkale kraj 6 ipočetak 7mj. Koza ima okrugal stomak, ali još nije spušten, stidnica pomalo otiče i svaki drugi dan daje nepunu 1 l mlijeka.
Jarica se još nije mrkala pa bi ih stavio u traktorsku gajbu i odvezao 3 km do livade da malo izađu iz štale.
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Iz mog iskustva ti mogu rec da koza pred jarenje bude debela trbuh joj bude dubok i sto sam primjetijo teze dise (kao da uzdise) ponasa se kao da joj je sve tesko,primjetit ces ti to sve kad dodje vrijeme za to.
Ja u sali mojoj supruzi kazem da da su mi koze knjekave ko i ona kad je isla rodit.
Neznam zast al onda se naljuti!!!!!
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
koze znaju sta im je dobro i ne zele jesti olijander ! bar moje ne moj olijander :) isto tako ih ne zanima ni lisce smokve. ne jedu ni svu travu ! itd...negdje sam nekad procitao da one znaju sta smiju jest a sta ne ...ali kora mlade jabuke im je delises ..
Bas gledam kako smokvu redovito zaobilaze... niti gricnule nisu ni jednom. Vjerujem ja da one znaju, kao uostalom sve zivotinje, sto jesti a sto ne. Ali si ne bih nikad oprostila da slucajno, dok brste list ricinusa, progutaju i koju sjemenku. Pretpostavljam da ne bi, ali uvijek postoji onaj "sto ako"
Ovako mirnije spavam :)

Zadnjih dana jedu karton i papir, kako smo u izradi stalice ima te papirnate ambalaze i ne stignem uvijek pokupiti prije njih.
Cak izvrnu kutiju sa sarafima i odnesu gdje mogu u miru grickati.
Je li to znak da im nesto nedostaje u hrani?
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Nebi reko da im nesta fali.
Ja imam jednu kozu koja mi je grizla najlon i bila je uporna u tome dok god ga nije cijelog izgrizla u sitne komadice!!!
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Mom susjedu u švabiji koze se najele cikle, i to 3 dana za redom, a on nije ni skuzio! Cijeli liferung mlijeka morao baciti jer je bilo roza boje!! A njegova dnevna proizvodnja je 500-550 litara! Sad mu je otišlo nekoliko tisuća litara u kanalizaciju!! Nisam ni znao da se to direktno prijenosi na mlijeko!!
Živa katastrofa!
Čovjek samo što ne zaplace, a seljak koji je lagerovao ciklu na njegovoj zemlji se još ljuti što su mu koze napravile štetu!!
 

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
moje ovce kad ih pustim naprave stampedo prema smokvi,dave se u plodu i lišću,jednostavno je obožavaju :icon_jook:
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Jedno pitanje, poštovani...
Viđam često po slikama na internetu koze sa malim ušima, a nigdje nikakvog objašnjenja za tako nešto! Da li je to neka posebna rasa ili jednostavno genetski defekt?
Takve koze viđam najviše na youtube i to kad su srpske stranice, farme i sl.
Baš me zanima da li je to neka posebna rasa?
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Ja imam takvu kozu,krizena je sanska i alpska ta mi je najbolja,nevjerujem da je nekakva genetska deformacija.
Sto je zanimjivo nema niti rogove niti mindjuse niti bredu samo male siljate usi.
Ta koza mi je najbolja daje na pocetku laktacije oko 5 litara mlijeka a sad oko 2 litre.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Negdi sam na nekom forumu ili stranici naletio na te uši,mora bit da su bili počeli neku selekciju i vidili da je to deformacija koja na ništa ne djeluje i odustali,javlja se povremeno u parenju u srodstvu.
 

ličan

Novi član
Tu od
14 Lis 2012
Poruka
27
U Americi sam viđao pasminu s tako malim ušima.Zvali su je lamancha.U razgovoru s uzgajivačima rečeno je da je to posljedica parenja u bliskom srodstvu.Takva koza ne mora biti nimalo lošija od one s normalnim ušima ako je po svemu ostalom ok.
 

kandelabar

Član
Tu od
16 Sij 2014
Poruka
93
INteresuje me kako koza trazi da se pari posto sma citao da kao mekeće vrti repom ali moja to još ništa ne radi..Imam jarca koji je u krvnom srodstvu snjom tj sin od nje i ne drzim ih zajedno u boxovima su ali kada ih izvedem napolje dok idu na ispašu on ponekad bi i da skoci na nju u njuska je oko repa al ona jednostavno bjezi i zaklopljen joj je rep preko stidnice..Mislio sam da će prije da traži što ima jarac snjom i nisam ga još prodao zbog toga ali evo već je novembar
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ponekada se koza zadnjom nogom češe po iza uha i po vratu, ne vidim ništa.
Dali koza može imati neke nametnike?
 

kandelabar

Član
Tu od
16 Sij 2014
Poruka
93
Koliko ti je stara ta koza i dali je još legla,ako je kad?

juče sam prmjetio da ima bjelicast iscjedak iz vagine i da drzi uspravno rep odveo sam je kod jarca pa vidjet cu sta ce se desiti..mislim za 20 dana da ce trazit opet ako ne ostane
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Kozari kaj je nis vas nema,svi ste pozaspali!!! :(yawn):

Kako kozice jeste ih vec zasusili,nasih je nekoliko presusilo a i ocekujemo da ce i ostale kroz tjedan dana.A onda GODISNJI,odma na skijanje,noge polomiti i sljedecu sezonu sam miran.:icon_jook:
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Moje kozice su dobro samo mi jedna zadaje brige nisam siguran da je sjarna odnosno nisam primjetio dali je jarac obavio svoje a mljeka ima jos uvjek oko 1 litre a jarila se je 4 puta i bilo bi mi zao da je jalova jako je dobra:=:)
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Počele svinjokolje, svinje su u prvom planu, a koze u drugom.

Prema riječima prodavatelja moja koza se treba jariti oko 01.12. ali još uvijek ima oko 0,5 l mlijeka svaki drugi dan. Stomak nije previše velik i primjetio sam da se malo spušta. Ne znam dali je sjarna ili se dobro najede? Do sada nisam imao kozu koja se jarila.
 

Najnoviji postovi

Na vrh