• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Ako jarići napreduju i veseli su znači da ima dovoljno mlijeka za njih.Zbog čega vi mislite da im ta količina mlijeka nije dovoljna?
takvog sam misljenja zato sto vime je konstantno tako reci prazno..od prvog dana kako se ojarile...ne moze se namuziti ni malo.... mozda koja kap.... a s druge strane jarici koriste svaku priliku da sisaju....mozda oni sve to posisaju...letos su im vimena bila puna pa... ne verujem da ti mali jarici mogu toliko mleka popiti...zbog toga sam misljenja da mi koze nemaju mleka...ili imaju sasvim malo.
 
Posljednje uređivanje:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Mogu jarići popit i to puno,sad ih hranim na dudu i popije svaki jarić više od litre dnevno.

Danas došo novi janjčić na hranjenje!!!:D::D::D:
 

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
367
Pozz svima! :)
Nadam se da ste svi dobro. Nisam citao jos postove unazad. Povremeno "nestanem" kada posao eskalira. Kada spustim "tlak" procitati cu sve ..jos od snijega su me neki htjeli lopatom :D
imam problem..nastavak problema sa dobrom kozom od prosle god. Imala je kvrge u jednoj polovici vimena..zakljucili smo da je mastitis.
Da ponovim...malo sam se zaletio sa kupovinom tih koza. Meni je mastitis i problemi vimana nepoznata pojava do tada...dakle nema ih niti jedna druga koza.
Preko zime je nesto lijeceno..povuklo se vime i kvrge..ostala jedna...smanjila se.
I sve ok do prije tri dana. Vime jest raslo zadnjih pola mj..no normalno..kao pred jarenje. Zadnjih dana jako...a unazad pet dana problemi...
Termin joj je sesnaestog. Buknula je ta strana vimena..ogromna je i pocinje biti tvrda. Ne znam da li je oteceno. Druga sisa koja je funkcionirala cijelu proslu laktaciju tek malo..gotovo nista.
Koza danas stalno mekece i namjesta se. Vjerojatno stize malac(ica). No brine me sto uciniti sa jednom stranom vimena prije jarenja jer je ogromno. Koza jest mlijecna,no brine me sto je to tako odjednom naraslo dok druga strana tek neznatno...
Da li je zaostali mastitis? Kako se lijeci par dana prije jarenja? Imate neki prirodni lijek?
Molim pomoc.
(prethodne teme se sjecaju sigurno kolege @gabro i @nino te gosp.@mudric jer su mi pomagali konkretnim savjetima koji su donijeli rjesenje. Molim njihove komentare jer su imali prakticno sigurno ovakav problem. Molim i ostale koji zele i znaju. Hvala

Sada zelim izbjeci isto,pa preventivno "panicarim"...iako mislim da je situacija ozbiljna...
 
Posljednje uređivanje:

Tessa

Član
Tu od
2 Velj 2015
Poruka
74
takvog sam misljenja zato sto vime je konstantno tako reci prazno..od prvog dana kako se ojarile...ne moze se namuziti ni malo.... mozda koja kap.... a s druge strane jarici koriste svaku priliku da sisaju....mozda oni sve to posisaju...letos su im vimena bila puna pa... ne verujem da ti mali jarici mogu toliko mleka popiti...zbog toga sam misljenja da mi koze nemaju mleka...ili imaju sasvim malo.
Ista je situacija kod mene pa sam kozu i jariće odvojila na jednu noć.Ujutro je vime pucalo od mlijeka.Probaj pa ćeš se uvjeriti.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Mister no pokušaj izmust malo mlika pa daj detaljan opis mlika,ovako nemogu ništa reć.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Ovak,ako vime(odnosno ta strana) je kao sto kazes veca od ove druge i tvrda onda ju izmuzi i prati ovu drugu stranu kakva je,tu cuvaj za jarica to bude mu dovoljno za sada.:)
Znaci izmuzi ovu natecenu stranu i namazi ju ako imas kremom protiv bolova,tipa vrazja kanđa,deepheat i sl.,i dobro umasiraj.
Kad izmuzes vidjet ces ima li mastitisa i u kojoj jacini,probaj mazati i masirati vime i sljedece dane dok ne vidis ima li poboljsanja ili ne.
Sad ne bi bilo pametno ici sa antibioticima jer je breda,ali ako je jaka upala mozda da pitas veta mislim da se Trimetosul smije davati kod gravidnosti.
Imali smo i mi takav slucaj sa nekoliko koza,kad su se ojarile dali smo lijek ako je bilo opasno ili smo ih samo mazali ili masirali i proslo je.
Ako se uskoro treba jariti onda pricekaj sa lijekovima ali ne cekaj sa izmuzivanjem i masazom,kad izmuzes vime sve ces vidjeti.
Ova druga polovica bude malome dosta za prve dane zivota.

Javi nam daljni razvoj situacije.
 

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
367
Koza se ojarila oko 1h. Ima tri malca. Trenutno u ovo vrijeme nemam gdje dobaviti mlijeko..a proslo je vec tri sata kako gladuju..
Detalji: nateceno vime je tvrdo u puno dijelova..cak 2/3... i nemoguce ga je izmusti..mlijeko ili kolostrum ne ide van. Ne ide nista van. Pokusavam...i nastavljam pokusavati. Druga sisa-strana vimena nema mlijeka ili je to neznatna kolicina. Definitivno nedovoljna za njih. Prosle god je davala na tu sisu-stranu vimena(sada malu) 3l..dakle samo na jednu..ocito dobra mlijecnost. I ta strana je zdrava,no sada ne funkcionira niti priblizno. Iz nje je mlijeko(izrazito malo) normalno.
Ova druga strana, sada natecena,ogromna(proslu laktaciju utvrden mastitis zbog kvrga), tvrda je ,mozda ima ta jedna nerijesena kvrga po osjetu ruke. Ta strana bila je disfunkcionalna proslu laktaciju.
@nino..dobar odg. jer na tom tragu razmisljam,a nisam pitao... da li se smije izmusti vime prije jarenja u ovakvom slucaju.?... Imam jos jednu kozu...jedno vime ogromno..i termin za pet dana...drugo manje. No nije tvrdo nego normalno mekano i siguran sam da pritisnem da ce mlijeko izaci...
Zasto razlika izmedu koza? Ako je kriv mastitis onda odmah u lijecenje.
Do sada sam masirao sa svinjskom mascu. Kratke masaze jer ne dozvoljava dodir. Boli ju.
Koliko dugo treba masirati za apsorpciju kreme? Nije problem niti pola sata,no ne znam funkciju koze vimena. Ljudska koza apsorbira za 20-tak min.
Ne znam cime i kako potaknuti izlazak mlijeka ako je sve "zastopano'? Da li otecenost onemogucava izlazak mlijeka?
 
Posljednje uređivanje:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Znam da ti je teško ali tu sisu jednostavno MORAŠ izmust veži kozu radi šta god zanš ali to mliko mora van kad malo popusti pritisak u njoj lakše češ je must,a ako baš stvarno ne ide zovi veta da ti u sisni kanal gurne cijevčicu to se radi kod teškog oblika mastitisa i antibiotik se aplicira direktno u sisu,i prijatelju žalosna vijest ali spremi se tu kozu zaminit u 9 misecu,ako je tako težak slučaj njoj nema spasa.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Slazem e s Gabrom to moras izmusti,neces izmusti puno ali napravi tako par puta i masiraj vime slobodno malo snaznije i mlijeko bi trebalo izlaziti.Imao sam kozu sad u zimi koja je isto imala 2/3 vimena tvrdog i uz antibiotik i kremu i masiranje je proslo.
Vime ne moras puno masirati oko 5 min i namazes ga i ostavis,malo jos umasiras kremu oko minutu mozda.
Znam da ti je tesko to izmusti ali probaj stisnuti skroz dole na sisi mlijeko i moralo bi ici,ako ne probaj malo vise od sise stisnuti,neku 1/3 od ukupne duljine vimena.
Kazes da ju boli,ali vjeruj mi moras ju izdojiti i izmasirati i vjeruj bude se smanjila bol.
Nabavi si kremu protiv upale koja ima sposobnost hladenja,cak mozes kozi vime malo i sam hladiti,vodom ili ledom nakratko da ne dobi ozebline ali krema ti bi bila najbolja.
Posto se ojarila a kazes da nema mlijeka onda malcima nabavi zamjenicu a koza mora na antibiotike.
Treba u vime staviti Kloksovet i kozi dati antibiotik (Enroxil ili Trimetosul) i to bude trebalo ponoviti sljedeca 3 dana.
Zovi veta neka ti to napravi a mozes si i sam kupiti Kloksovet u poljoapoteci.
Koze se ne trebaju izdajati prije jarenja ako je vime mekano,tek ako se primjeti stvaranje mastitisa onda se izdaja i mastitis dok je jos u ranoj fazi prode.
 

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
Krpu u što topliju vodu pa zamotati vime da dođe do opuštanja provjereno a isto se radi kod žena.Poslije toga izmuzati pa ponavljati istu radnju.
 

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
367
Puno vam hvala. Eto sto znaci neznanje i propust. Malci su ok..piju kravlje mlijeko.
Vet.tek danas navecer ili sutra ujutro ako ne stigne tijekom dana.
Citao sam ako napamet kupim antibiotik da bi bakterije mogle steci rezistentnost. Najbolje je analiza,pa injekcija u misic i injektor u sisu. Tako se pise. Sto je praksa?
Kolega @mudric topla krpa ide odmah. Hvala.
@nino...napisao si da ide i antibiotik(enroxil i trimetosul) i lijek Kloksovet u sisu...ili vime. Molim te detalje jer pisu na veterini da ide injekcija i u misic i u sisu i tek tada se poptuno izlijeci uz prethodnu analizu. Analizu ne mogu cekati jer je sve gore po mojem vizualnom videnju.
Dakle,sto je injekcija..koje je krema,a koje antibiotik. Pitam jer kremu mogu odmah kupiti da djelujem sto prije. Dalje cekam vet-a jer je dobar kod nas sada. Ako u gradu me dobro educiraju i savjetuju bez pregleda krecem odmah sa primjenom svega. Ako se tvoja izlijecila onda ima nade i za moju.
@gabro...tesko da cu ju pustiti...no boriti cemo se do jeseni :)
Sada cu je morati vezati i nakon utopljavanja vimena ide masaza..pa cemo vidjeti.
Kolega koji ima krave kaze da postoji mogucnost da je vime jako nateceno i da je unutra jako malo mlijeka i da niti ga ne moze imati kod jake upale.
Moja percepcija je bila da je to mlijeko..no ocito je jaaako naoteklo i kombinacija je otecenosti i mlijeka.
Usputno pitanje: moze li biti samo oteceno jako iz drugog razloga osim mastitisa??!
 
Posljednje uređivanje:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Teško da vime može bit otečeno od nečega drugog osim mastitisa,ja sam imao dosta problema na početku baš zbog neznanja i mogu ti reč da danas više straha prema ničemu nemam.
Skidam kapu za borbu ali zapamti da se u slućaju neizmuzivanja i najmanje količine mlika mastitis vrača!
Moj savijet ti je da izvedeš kozu vani(negdi di nemože doč druga koza ili negdi na beton di se mliko može oprat) veži je ili neka ti je netko drži,sjedi na klupicu i počni polako masirat pa povečavaj pritisak sve jače i jače i svaku malo pokušaj ismust ono što se spusti u sisu,bit če tu svega i komadiča usirenog mlika i komadiča krvi i svakog sranja ali jedino se tako smanjuje upala i bol u vimenu i kozi je puno lakše.
Nemoj se bojat toga šta nju boli posli će ti bit jako zahvalna,neke stvari ne prolaze bez boli i normalno što prije antibiotik,a cjevčica u sisi i služi da svo mliko samo izlazi van i da sisa bude suha iznutra jer bez toga ni antibiotik neče pomoči.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Vec sam napisao za kremu Vražja kanđa ili Deepheat.
Antibiotik nebudes samo tako nabavil,to neka ti vet rijesi.
Ako ti kolega ima krave onda zna kaj je kloksovet i mozda ga i on ima ako nema onda ga kupis u veterinarskoj ambulanti.
Nemojte se zezati,vec je trebala sve lijekove primiti,s tim tvojim vetom bi se ja malo glasnije poprical,ako nema 10 min vremena za inekciju onda neznam stvarno.
Kad ti dode reci mu nek ti navuce antibiotika za jos dva dana pa joj sam daj kad je on tak zauzet.
Jer se treba lijeciti 3 dana za redom.I ako preskocis tretiranje sve pada u vodu.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Imam vam jedan savjet a nije ni skupo,svi koji žive sa prirodom znaju kako izgleda gospina trava,e pa uberete cvijetove i pomočite ih u maslinovo ulje 30 dana na suncu procidite i spremite u boce to vam je za masirat vime,kraste ojedine i kod koza i kod ljudi to je provjereno.
 

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
367
Hvala svima.
Nazalost vet. je odbio lijecenje jer kao nema svrhe i to je unisteno tkivo. Inace je ovaj vet.ok,ali me iznenadio. Mogli smo bar pokusati. Kaze da je kasno. Da je dobro da je ziva...a vidim da vime raste i masiranjem je krenula neka voda i krv van...ako krene i mlijeko,nasireno ili bilo kakvo ne odustajem!!
Mogao sam jucer nabaviti antibiotik za u misic...i pokusati.
Sada stavljam obloge (pokusati cu i nesto prirodno:ilovaca,sol,svinjska mast i ocat). Smjesa ima razne uloge i poremeti ravnotezu i dotok kisika bakteriji te umiru. Sa kombinacijom antibiotika se lijeci uspjesno. To je pisao kolega na ovom forumu za krave.
@nino..koji si antibiotik koristio..enroxil ili trimetosul?? Mogu nabaviti oba jer vet.ima. Kloksovet za sada nema..
Za injektore u sisu kaze da je obavezno da to moze izaci van..inace nije dobro..
Situacija je takva da moram sve pokusati...i injekcija u misic i injektor i krema...
Da li antibiotici injekcije i injektora moraju biti identicni?!
@gabro..izoliram kozu koliko je moguce. Ono sto izade unistavam vrucom vodom...cak imam ideju u naftne derivate staviti jer mi je bakterija podigla tlak!! :D
Nece prezivjeti bakterijsko smece!
 
Posljednje uređivanje:

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Danas sam išao gledati jarca - jare iz travnja prošle godine, mali je prelijep ali ima malu kesu i sa donje strane kese nešto kao lišaj. Jaja su mu pola vani, a pola ne vise, dakle u stomaku su. Vlasnik kaže da je skakao na jednu jaricu u selu koja će se uskoro ojariti. Moje pitanje je da li kesa mora visiti.

Čovjek ima tri jarca, ovaj što sam opisao je bez rogova kakvog tražim, njegov brat ima rogove i jednog starog dok nema koze jer mu je uginula. Cijena je 15 kn/kg što je isto u redu. Ovoga sa rogovima nisam ni gledao.

Što se tiče uvjeta držanja životinje mu žive u hotelu sa 5 zvjezdica (ima i svinje), urednije držanje nisam vidio na selu.
 

dugan

Član
Tu od
3 Kol 2013
Poruka
266
Imam problem jarić mi ima kraste oko usta i sad ne znam dali će to samo otići ili bih trebo veterinara pitati ,a to se pojavilo jer su se grizli oko dude na kanti.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Betadin umasiraj u te kraste dva puta dnevno to je tkz. "jarić" i lako je prenosiv ali se lako i liječi.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Mister no,muzi to van,a kad si baš zapeo ok naka ti vet da što jači antibiotik i neka ti ga da bar za tri dana uostalom ti mu ga plačaš i šte ga briga očeš li je ti pokušat liječit ili ne to nebi trebala bit njegova briga!!!:icon_mad::icon_mad::icon_mad:
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Meni se Enroxil pokazao bolji samo sto je na njega karenca 7 dana a Trimetosula 3 dana.
Enroxil ti se aplicira ispod koze.Iza vrata i iznad prve noge(neznam tocno kak se taj dio zove)
Moj glas ide za Enroxil,brze i bolje djeluje,barem po mojem iskustvu.

Drugi Kolega.:)
Te kraste mozes namazati jodom i proslo bude.
 

Najnoviji postovi

Na vrh