Pozdrav svima.Petullla i ja razmisljam o mikoriznim gljivama.Znas li nesto v7se o tome posto sam tek poceo proucavati tu temu.Mislis li da se humusom glista,mikorizom i mikroorganizmima moze izbaciti upotreba umjetnoga gnojiva ili barem reducirati na minimalnu upotrebu?
Ima na portalu nekoliko članaka o mikorizi (
http://www.gnojidba.info/tag/mikoriza/) a uskoro idu i rezultati primjene Mycogel mikoriznog preparata u proizvodnji rajčice (plastenik), divlje trešnje (šumarski rasadnik) i ukrasnog bilja. U subotu je bila i primjena kod proizvodnog nasada masline (ali se rezultati mogu vidjeti tek slijedeće godine) i krastavca (plastenik).
:icon_thumright:
Pitam iz razloga što mi je pričao jedan agronom o tome...na internetu nisam uspio pronači nigdje da se može koristiti folijarno, ni u uputstvima se to ne spominje. Čisto iz znatiželje pitam.
Sva se vodotopiva gnojiva mogu koristiti i folijarno. Generalno idu 1 gram/litru, međutim ovisno o tehničkoj kvaliteti samih gnojiva, doza može ići i do 4 grama/litru (bila je već tema o kvaliteti vodotopivih gnojiva, i to se isto odnosi i na folijarnu primjenu).
I upravo je to značajna razlika. Ako ideš svakih 10 dana folijarno sa 1 gram/litru, znači da si u mjesec dana dodao 3 grama, ali ako ideš 4 grama/litru, onda si u mjesec dana dodao 12 grama, što je ipak, puno, puno više od 3 grama, zar ne? To onda i biljka osjeti.
Mi radimo sa Nutricomplexom koji ide 4 grama na litru (1,2 kg/300 lit. vode odnosno 2,4 kg/600 lit. vode) i najviše se troši u maslinama.
Isto to gnojivo "ne ide" za fertirigaciju, jer zbog primjene do 4 grama/litru vode (znači tehnički vrlo napredno gnojivo) ima vrlo visoku cijenu, i zbog toga "ne ide". Šteta, jer ljudi još nisu naučili da je "jeftino skupo".
Ako se lovi visoki prinos, onda je jasno da 1-1,5 grama/litru vode, je značajno manje od 4 grama, a to "značajno manje" znači i da je biljka manje nahranjena, a polugladne biljke ne mogu postići visoke prinose.
Evo, upravo sa jednim proizvođačem u Varaždinskoj županiji, radimo maksimalni prinos (neki članovi foruma su i vidjeli taj plastenik), i kada završimo proizvodni ciklus, biti će objavljene fotografije i podaci... :icon_pidu: