Na 5755 m2 stavim 20 prikolica prikolice su mengele 3850 kg nosivosti a volumena 4x1,8x 0,6= 4,3 m3 x20 = 86m3 /5755 m2 = 0,014m ili 1,4 cm debeli sloj gnoja. to nije puno i zo je vrijednost u prosjeku .ŠANANA IMT 565 kaže:Kam vi stavite 20 prikolica po rali? Čoviječe pa to je po meni puno previše!
cabage kaže:Pa evo i kod nas se uglavnom siju lucerne u proljece. Gnojidba kakvu tko napravi, priprema isto tako, a i sijanje slicno. Dakle, za zakljuciti da su i lucerne sarene kao i tehnologija poljoprivrednika. U biti, ako se sve uradi kako treba, ispadne dosta dobro. Mi nismo nikad sijali u jesen i imamo lucerne jako dobre i traju bar 5 godina. Ustvari jesmo jednom ujesen, i nikad više zbog mišjakinje koja je apsolutno ugušila lucernu preko zime. Na proljece ori, ne preostaje drugo. Iskreno, jedino lani nismo uspjeli zbog susne godine, kakva li je vec bila.
Lucernu sijati uglavnom na laganija tla, ph vrijednosti 6 ili više, baciti puno kalija i fosfora. Napomena: NIKAKO NE SMIJE BITI STAGNIRAJUCE VODE
Slicno je i s bijelom djetelinom. DTS izbjegavamo, jer lucerne daju vrhunske prinose, a DTS u sušnoj godini prvi ili dva otkosa, a dalje od svega raste samo djetelina.
cabage kaže:Pa u biti, razmisljam o tome da vecinu povrsine, koju ne koristim jednu polovinu godine zasijem nekom vrstom trava ili slicno, tako da mogu prodavati volumiozna krmiva. Nikad ne znas kad ce naici ovakva godina ko prosla. Ljudi placaju kod nas balu sjenaze 500 kn plus pdv.
Sto se tice strukture tla, znam da se tu da popravljati puno toga, ali vjeruj da imam takva tla koja mogu obradjivati kad god pozelim, uvijek ispadnu onako kako meni pase. Kod nas ti to zovu dravska naplava. Ispravnije bi bilo naplava panonskog mora, hehe. Izgleda ti da ores pijesak, a i u najgoroj susi dobro podnose stresove. Interesantno je da nema podzemnih voda do 6 metara dubine. A lani na takvom tlu pobrao sam 45 tona kupusa sa hektara, bez navodnjavanja naravno.
Da se vratimo na trave i djeteline. Mozda i vi znadete nekoga tko bi bio zainteresiran napraviti neki ugovor o suradnji ili slicno. Ja njemu pripremim vrhunsku hranu, on meni plati, ili mozda ima stajnjaka za kompenzaciju.
Dominik kaže:Kako stoji talijanski ljulj u usporedbi sa lucerkom. Mislim što se tiće sastava i to. Čini mi se zanimljiva ta brza izmjena kultura. Dali bi on meni bio dobar za svinje kosit u zeleno?
cabage kaže:Sto se tice talijanskog ljulja, ljudi bas i nisu odusevljeni s njim. Pricao mi jedan, ali stvarno dobar stocar, da iza ljulja samo ima posla sa popravljanjem mlijecnosti svojih krava. Naime, inace ima vrhunsku sjenazu lucerne i probao je ljulj. Kaze da mu je mlijecnost u odnosu na lucernu pala nekih 30 posto.
Istina je da je kod nas tlo za lucerne odlicno, pa ako ga jos malo poboljsas, dobijes cudo krme. I zato svi siju uglavnom lucernu, a ljuljeve izbjegavaju.
Napominjem da je ona gore sjenaza od ljulja bila vrhunski pripremljena, s nimalo zakasnjenja u kosnji i spremanju. Ali, eto tako je ispalo.
Dominik kaže:Ma jedu guce sve što im daš. U pravu si kad kažeš da ljudi koji uzgajaju svinje siju samo kukuruz i ječam ali specijalno svinjogojstvo zahtjeva uzgoj širokog spektra žitarica i bilja opčenito. Fala Bogu na ovo forumu jel mogu reći da sam puno informacija prikupio i puno sam svjesniji šta želim u životu za sebe i za svoje svinje naravno.
ŠANANA IMT 565 kaže:Pravi je nema kaj, puno bolji od mojeg!!!
Jel to engleski?
čim ovi nespretnjakovići u banci se probude iz mrtvih i dadu blagoslov , balirka čeka i omotač i traktor sve stoji al šta kompliciraju u banci da to čudo jedno. :scratchmario kaže:Kad ti dodje balirka?