• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krmno bilje i travnjaštvo

• Temu pokrenuo matija
  • Datum prvog posta

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Re: krmno bilje i travnjaštvo

Kam vi stavite 20 prikolica po rali? Čoviječe pa to je po meni puno previše!

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Pa i meni se cini previse 20 prikolica. Ja sam neki da ispeljao na ral 12 i dost. Dok sam vozio s vodoravnom valjcima treba 15 koliko se sjecam

S

seljaček

Guest

ŠANANA IMT 565 kaže:
Kam vi stavite 20 prikolica po rali? Čoviječe pa to je po meni puno previše!
Na 5755 m2 stavim 20 prikolica prikolice su mengele 3850 kg nosivosti a volumena 4x1,8x 0,6= 4,3 m3 x20 = 86m3 /5755 m2 = 0,014m ili 1,4 cm debeli sloj gnoja. to nije puno i zo je vrijednost u prosjeku .

P

paor

Guest

šta 20?...nemojte da kažem koliko sam ove zime izvezao gnoja i gnojnice...koliko je puno gnoja, valjda onoliko da našteti budućoj kulturi, a to još nisam doživio...meni je jedini limit mogućnost oranja (zaoravanja)

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Pa evo i kod nas se uglavnom siju lucerne u proljece. Gnojidba kakvu tko napravi, priprema isto tako, a i sijanje slicno. Dakle, za zakljuciti da su i lucerne sarene kao i tehnologija poljoprivrednika. U biti, ako se sve uradi kako treba, ispadne dosta dobro. Mi nismo nikad sijali u jesen i imamo lucerne jako dobre i traju bar 5 godina. Ustvari jesmo jednom ujesen, i nikad više zbog mišjakinje koja je apsolutno ugušila lucernu preko zime. Na proljece ori, ne preostaje drugo. Iskreno, jedino lani nismo uspjeli zbog susne godine, kakva li je vec bila.
Lucernu sijati uglavnom na laganija tla, ph vrijednosti 6 ili više, baciti puno kalija i fosfora. Napomena: NIKAKO NE SMIJE BITI STAGNIRAJUCE VODE
Slicno je i s bijelom djetelinom. DTS izbjegavamo, jer lucerne daju vrhunske prinose, a DTS u sušnoj godini prvi ili dva otkosa, a dalje od svega raste samo djetelina.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

cabage kaže:
Pa evo i kod nas se uglavnom siju lucerne u proljece. Gnojidba kakvu tko napravi, priprema isto tako, a i sijanje slicno. Dakle, za zakljuciti da su i lucerne sarene kao i tehnologija poljoprivrednika. U biti, ako se sve uradi kako treba, ispadne dosta dobro. Mi nismo nikad sijali u jesen i imamo lucerne jako dobre i traju bar 5 godina. Ustvari jesmo jednom ujesen, i nikad više zbog mišjakinje koja je apsolutno ugušila lucernu preko zime. Na proljece ori, ne preostaje drugo. Iskreno, jedino lani nismo uspjeli zbog susne godine, kakva li je vec bila.
Lucernu sijati uglavnom na laganija tla, ph vrijednosti 6 ili više, baciti puno kalija i fosfora. Napomena: NIKAKO NE SMIJE BITI STAGNIRAJUCE VODE
Slicno je i s bijelom djetelinom. DTS izbjegavamo, jer lucerne daju vrhunske prinose, a DTS u sušnoj godini prvi ili dva otkosa, a dalje od svega raste samo djetelina.

slažem se sa tobom, lucerna je kvalitetna čak najkvalitetnija i oko nje ima podosta posla tj brige za nju.
ja idem na tehnologiju jako brze izmjene kultura to bi i ti trebao probat, npr talijanski ljulj posiješ u kasno ljeto kosiš ga za svoje u jesen , i dva il tri puta u prolječe, pošto on u ljetu baš ne raste , ti tu posadiš zelje ili nešto drugo od povrća, imaju koristi kravice ali i ti jer imaš plodored, kao i sa graškom što si pisao.
trave ti ostave mrvičastu strukturu što je tebi potrebno, a za kratko vrijeme što je na polju dobro ljulj iskoristiš.
u svakom slučaju pozitivno razmišljaš :D

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Pa u biti, razmisljam o tome da vecinu povrsine, koju ne koristim jednu polovinu godine zasijem nekom vrstom trava ili slicno, tako da mogu prodavati volumiozna krmiva. Nikad ne znas kad ce naici ovakva godina ko prosla. Ljudi placaju kod nas balu sjenaze 500 kn plus pdv.
Sto se tice strukture tla, znam da se tu da popravljati puno toga, ali vjeruj da imam takva tla koja mogu obradjivati kad god pozelim, uvijek ispadnu onako kako meni pase. Kod nas ti to zovu dravska naplava. Ispravnije bi bilo naplava panonskog mora, hehe. Izgleda ti da ores pijesak, a i u najgoroj susi dobro podnose stresove. Interesantno je da nema podzemnih voda do 6 metara dubine. A lani na takvom tlu pobrao sam 45 tona kupusa sa hektara, bez navodnjavanja naravno.
Da se vratimo na trave i djeteline. Mozda i vi znadete nekoga tko bi bio zainteresiran napraviti neki ugovor o suradnji ili slicno. Ja njemu pripremim vrhunsku hranu, on meni plati, ili mozda ima stajnjaka za kompenzaciju.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

cabage kaže:
Pa u biti, razmisljam o tome da vecinu povrsine, koju ne koristim jednu polovinu godine zasijem nekom vrstom trava ili slicno, tako da mogu prodavati volumiozna krmiva. Nikad ne znas kad ce naici ovakva godina ko prosla. Ljudi placaju kod nas balu sjenaze 500 kn plus pdv.
Sto se tice strukture tla, znam da se tu da popravljati puno toga, ali vjeruj da imam takva tla koja mogu obradjivati kad god pozelim, uvijek ispadnu onako kako meni pase. Kod nas ti to zovu dravska naplava. Ispravnije bi bilo naplava panonskog mora, hehe. Izgleda ti da ores pijesak, a i u najgoroj susi dobro podnose stresove. Interesantno je da nema podzemnih voda do 6 metara dubine. A lani na takvom tlu pobrao sam 45 tona kupusa sa hektara, bez navodnjavanja naravno.
Da se vratimo na trave i djeteline. Mozda i vi znadete nekoga tko bi bio zainteresiran napraviti neki ugovor o suradnji ili slicno. Ja njemu pripremim vrhunsku hranu, on meni plati, ili mozda ima stajnjaka za kompenzaciju.

bravo, ti slično razmišljaš nekak ko ja, tu su bale po 1000 kn, ljudi ne razmišljaju a kad počmu mislit onda je kasno, evo ja sam več prvi otkos skinuo, kod mene otava raste u ožujku.
najbolje ti je ugovor napravit sa nekim ko nema dost zemlje, ja sam ljudima pričao da nek posiju i ak nemaju mehanizaciju za daljnju manipulaciju nek prodaju na polju i nek si sam kosi, uvjek se da prodat kvalitetna sjenaža ali da je kvalitetna.
stajnjak je prava stvar, zemlja rodi to čudo jedno, dio za novce dio za stajnjak tak če ti bit najisplativije.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520

Kako stoji talijanski ljulj u usporedbi sa lucerkom. Mislim što se tiće sastava i to. Čini mi se zanimljiva ta brza izmjena kultura. Dali bi on meni bio dobar za svinje kosit u zeleno?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

Dominik kaže:
Kako stoji talijanski ljulj u usporedbi sa lucerkom. Mislim što se tiće sastava i to. Čini mi se zanimljiva ta brza izmjena kultura. Dali bi on meni bio dobar za svinje kosit u zeleno?

kod nas ljudi daju običnu travu svinjama, oni koji imaju svinje ne siju baš ništ osim kukuruza i ječma, ja po viđenju kaj baka daje vidim da daje travu i ljulj i sirak , sve kaj vidi da ima svježeg.
lucerna je proteinsko krmivo , a ljulj ugljikohidratno i tu je velika razlika jer nisu slične po sastavu, mislim jesu ali su u različitim skupinama, ak me kužiš.
brza izmjena donosi puno toga dobrog, uvjek nešto raste :D

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Sto se tice talijanskog ljulja, ljudi bas i nisu odusevljeni s njim. Pricao mi jedan, ali stvarno dobar stocar, da iza ljulja samo ima posla sa popravljanjem mlijecnosti svojih krava. Naime, inace ima vrhunsku sjenazu lucerne i probao je ljulj. Kaze da mu je mlijecnost u odnosu na lucernu pala nekih 30 posto.
Istina je da je kod nas tlo za lucerne odlicno, pa ako ga jos malo poboljsas, dobijes cudo krme. I zato svi siju uglavnom lucernu, a ljuljeve izbjegavaju.
Napominjem da je ona gore sjenaza od ljulja bila vrhunski pripremljena, s nimalo zakasnjenja u kosnji i spremanju. Ali, eto tako je ispalo.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

cabage kaže:
Sto se tice talijanskog ljulja, ljudi bas i nisu odusevljeni s njim. Pricao mi jedan, ali stvarno dobar stocar, da iza ljulja samo ima posla sa popravljanjem mlijecnosti svojih krava. Naime, inace ima vrhunsku sjenazu lucerne i probao je ljulj. Kaze da mu je mlijecnost u odnosu na lucernu pala nekih 30 posto.
Istina je da je kod nas tlo za lucerne odlicno, pa ako ga jos malo poboljsas, dobijes cudo krme. I zato svi siju uglavnom lucernu, a ljuljeve izbjegavaju.
Napominjem da je ona gore sjenaza od ljulja bila vrhunski pripremljena, s nimalo zakasnjenja u kosnji i spremanju. Ali, eto tako je ispalo.

ja imam drugačija iskustva s ljuljem, kao što sam rekao lucerna i ljulj nisu u istoj skupini biljaka.
lucerna je mahunarka kao i grašak ia soja i ona je proteinsko krmivo, dok ljulj spada u poaceae ilti trave i to je ugljikohidratno krmivo.
talijanski ljulj je turbo intenzivna kultura koja može prestarit dok kažeš keks i tu je vjerojatno graška bila.
talijanski ljulj raste super brzo, prvi dođe ali i brzo ode, ja sam več pokosio prvi otkos ove godine talijana, s to kulturom treba znati baratat i tu treba iskustvo ako se hoče 100 % kvaliteta.
engleski ljulj i križanci su malo sporiji ali i puno kvalitetniji, ma sve su to finese.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520

Ma jedu guce sve što im daš. U pravu si kad kažeš da ljudi koji uzgajaju svinje siju samo kukuruz i ječam ali specijalno svinjogojstvo zahtjeva uzgoj širokog spektra žitarica i bilja opčenito. Fala Bogu na ovo forumu jel mogu reći da sam puno informacija prikupio i puno sam svjesniji šta želim u životu za sebe i za svoje svinje naravno.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

Dominik kaže:
Ma jedu guce sve što im daš. U pravu si kad kažeš da ljudi koji uzgajaju svinje siju samo kukuruz i ječam ali specijalno svinjogojstvo zahtjeva uzgoj širokog spektra žitarica i bilja opčenito. Fala Bogu na ovo forumu jel mogu reći da sam puno informacija prikupio i puno sam svjesniji šta želim u životu za sebe i za svoje svinje naravno.

slažem se sa tobom dominik, moj susjed ima tovilište svinja i podosta krmača i vidim da daje travu koja je sijana i pogotovo krmače dobro reagiraju na takvu prehranu gdje jedan dio zauzima trava il lucerna il bilo šta svježe pokošeno.
to je kod nas redovita praksa davanja trave svinjama, naravno svinjogojci puno manje trebaju trave od nas koji imamo krave, nama nikad dost.
sad sam uzo još zemlje, pa me doma napadaju da sam proklet za zemlju i da mi sve treba a baš se pitam od čega žive :idea: zemlja je čak i poorana :D i zabadava je :D a komad ko sunce lijep :D pa da dam nekom drugom :scratch
evo jedne slikice mog ljulja druga godina korištenja , bačena je 15ica 200 kg na ha i sad idem sa kanom.
zgodan komadić zemlje :!:
Obrisan neispravan link.

a tek što krave vole ovo vidit :mrgreen: :D

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Pravi je nema kaj, puno bolji od mojeg!!!

Jel to engleski?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ŠANANA IMT 565 kaže:
Pravi je nema kaj, puno bolji od mojeg!!!

Jel to engleski?

:scratch rođo a gdje je tvoj ljulj :scratch
to je križanac boxer, ima veličinu talijana , kvalitetu engleza i dugotrajnost engleza, i podosta je skup skoro 40 kn kila , al isplati se svaka lipa :D imam ga i za sjeme posijanog.
ovo je druga godina korištenja i ne vidi se da je propo od suše :D
inače ja sam prvi otkos na talijanu skinio i izbaliran je :D otava raste
evo slika novog križanca i košnja, po drveću se vidi da je zima :D
Obrisan neispravan link.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Lijepo bogec.
Koliko bala na hektar?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

mario kaže:
Lijepo bogec.
Koliko bala na hektar?
pošto je još uvijek zima bilo je 11komada na hektar i to je jako zadovoljavajuće s obzirom na godišnje doba :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

mario kaže:
Kad ti dodje balirka?
čim ovi nespretnjakovići u banci se probude iz mrtvih i dadu blagoslov :cry: , balirka čeka i omotač i traktor sve stoji al šta kompliciraju u banci da to čudo jedno. :scratch
ovo ja balirao bratić sa zetorom kristalom i balirkom deutz sa noževima.
uh to če bit posao , sve novo trava raste, ma divota :D

Na vrh