Re: krmno bilje i travnjaštvo
ja šta uzmem ajmo ugovor na 10 godina i nema zezanja, ja tak zemlju uzimam, ja puno u zemlju ulažem i iza mene zemlja ostaje super plodna.
ma koja su to sr...a sa ispačenošću, ja teram tri kulture godišnje na jednoj parceli to je intenzivna poljoprivreda.
inače što se zemlja više obrađuje i sije i sve je brže od sjetve od berbe to bolje za zemlju.
na te tri kulture koje ja sijem el znate kolko je to puta gnojidba jer su to tri kulture i svaka traži svoje i iskoristi još ono kaj joj je ostavila druga kultura koje nije potrošila, smanjena je zaštita jer su gusti sklopovi , brzom rotacijom se korovi ne osjemene, treba vam manje zemlje.
evo primjera posijem grašak i on mi ostavi 200 kg dušika u tlu, dušik je brzo mobilan, pa kaj bum zemlju ostavio praznu od svibnja do travnja slijedeće godine za kukuruze, pa mogu si onda štrik kupit sa takvim radom :scratch
krmnim slijedom se ne iscrpljuje zemlja jer se ulaže u nju konstantno, popravlja se struktura, intenziviraju se procesi u tlu, hranjiva se zbog toga dovode u stanje da su uvijek dostupna biljci u svim djelovima tla.
a to kaj ljudi pričaju stari a bogme i mladih ima , to su stvari kloje pričaju oni koji imaju katastrofalnu poljoprivredu i sigurno su u gubicima , zastarjela tehnologija i razmišljanja, država za sve kriva, bla bla bla......a ti lijepo posiješ , središ zemlju imaš veliku zaradu na tom komadu pa se čude kak tam sad raste, pa od ljubomore ti uzmu zemlju.
ali vjeruj kod njih i dalje neče ništ rast.LJUDI MOJI DRAGI ULAGANJE U ZEMLJU NEČE ISCRPIT ZEMLJU VEČ VAŠE NEULAGANJE I NEZNANJE :!: :!:
tako da cabage u potpunosti se slažem sa tobom, inače su tu bili ljudi malo zeznuti oko sijanja livada na oranice, ja ne pitam nikoga kad ja uzmem zemlju u zakup ja sijem kaj ja hoču i to kod mene ide munjevito da čak niti ne vide da je bio ljulj od jeseni do kukuruza a več je kukuruz, i sve više ljudi tak radi i više livade na oranicama nisu problem, sve im paše sad.
ma uvije su tu borbe nekve
eto vidiš, mjenjaš sjenažu za stajnjak i to je dobro, činiš dobro zemlji.
vredi za sjeme