• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krmno bilje i travnjaštvo

• Temu pokrenuo matija
  • Datum prvog posta

Novajlija

Član
Tu od
8 Sij 2014
Poruka
325
Dali je netko ovdje na forumu prodavao sijeno u kockastim ili rolo balama dolje na more i na otoke, dali ima potražnje, kakva su iskustva i koliko otprilike košta prijevoz do tamo?

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,309
20140706_122333.jpg
[/url] [/IMG]

pucirep

Član
Tu od
13 Lis 2013
Poruka
68
Ajde ljudi recite što mislite o ovoj mojoj zamisli. Imam komad ledine ( cca 1 ha) koji nije duže oran. Jesenas sam to preorao bez ikakve gnojidbe (stajnjak) i sad na proljeće mislim posijati neku travnu smjesu. Imam nešto lucerne (oko 3 kg) kupio bi veću količinu talijanskog ljulja, dodao nešto bijele djeteline i klupčaste oštrice iili što drugo. To mislim balirat u kockaste bale i koristit za ishranu ovaca u zimskom periodu. Važno mi je da to potraje nekoliko godina a manje mi je važno koliko ću otkosa imat. Jel bolje da kupim gotovu DT smjesu ili bi ovo bilo OK? Što mislite?

Jel talijanski ljulj jednogodišnja biljka?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Može izdržat i 2god ali je onda nešto slabiji u 2. i 3. otkosu. Mi ga ostavljamo dvije godine ali samo skidamo prvi otkos i potom stavljamo kukuruz za silažu.

pucirep

Član
Tu od
13 Lis 2013
Poruka
68
Zna li tko po kojoj se cijeni može kupiti gotova DTS? Dobio sam ponudu 100 kuna + PDV za 5kg. Zna li tko za jeftiniju varijantu?

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,483
Ma nije tal- ljulj jednogodišnja biljka, ali je zajeban treba ga kositi prije neko iscvate.Ja zbog vremenskih prilika prošle godine nisam ga mogo kosit na vrijeme te je izreso, sad mi krave samo oberu sitne travke a stabljiku koja izgleda kao slama neće.

pucirep

Član
Tu od
13 Lis 2013
Poruka
68
Ma meni treba da dobro zatravim tu preoranu ledinu a ja mislim da kog mene neće tako ludo izrast jer nije takva zemlja. Ja bi napravio neku smjesu lucerne, bijele djeteline i tog ljulja jer je relativno jeftin kao sjeme pa da mogu par godina kosit. A kod ljulja i repka je uvijek opasnost da postane slama ako prezori, ali ne valja ništa ako se ne kosi na vrijeme (i lucerna odrveni)
Sad sam našo baš podatak da se u smjesi može dosijavat nakon druge ili treće godine ako treba...

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,483
Ikod mene je zemlja 6 kategorije-Pazi ako ti je kisela zemlja onda od lucerne nema ništa,Probaj sa bijelom i crvenom djetelinom, i sam ću sad da neštop eksperimentišem na jednoj parceli.

pucirep

Član
Tu od
13 Lis 2013
Poruka
68
Bolje bi bilo u kombinaciji ljulj i crvena djetelina ali imam nešto lucerne pa da je iskoristim u kombinaciji samo me brine jel 50 % ljulja u smjesi previše. Nije kiselo i lucerna dobro uspijeva na okolnim njivama...

A s čim ti eksperimentiraš? Pošto je sjeme trava i djetelina tamo kod tebe?

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,483
Ja uglavnom sam uzimao gotovu DTS neka talijanska BOTOS tako nešto, svake godine sve skuplja sada je 5kg. 32km,znači jače od16eura, imam da posije još jedno jutro ali ako uspijem obradit a šta ću sijati nisam još odlučio.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Ljulj nije za mješanje sa dts-om,jer on prije izraste i uguši dts on ostane mali. Dts je dugogodišnja biljka dok ljulj 1-2god,engleski bude i 3god.
Ako želiš mješat onda dts i lucerku.

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
DTS je djetelinsko travna smjesa, znači mješavina djetelina i trava. Osobno imam posijanu jednu parcelu od 1 hektar i na njoj je posijano 30+ kila talijanskog ljulja i 30 kila lucerne Soča od Sjemenarni Ljubljana. Na prvom otkosu prevladava talijanski ljulj, a dalje lucerna sve do jeseni kada opet u zadnjem otkosu (5-6) prevlada ljulj. U kupljenoj (gotovoj) DTS ima više vrsta djetelina i trava, ali ubrzo neke trave i djeteline iz smjese jednostavno nestanu, bilo zbog samog tla gdje je posijano, bilo zbog vremenskih uvjeta i na kraju zbog gazdinih grešaka kod gnojidbe i košnje livade.

pucirep

Član
Tu od
13 Lis 2013
Poruka
68
Ma DTS znači djetelinsko-travna smjesa i u svakoj ima i djetelina i trava. Ima dosta tih smjesa u kojima ima talijanskog ljulja ali u malom postotku. Upravo to što kažeš o gušenju ostalih vrsta mene zapravo i muči, tj ne znam koliko bi najviše smio dodati ljulja a da ne smeta djetelini. Koliko sam se uspio do sada informirati dobra smjesa bi bila 80% crvene djeteline i 20% ljulja ili 30% lucerne, 20% smiljke, nešto bijele djeteline i ostatak oštrice, vlasnjače i ljulja...

Eto @vargas, to sam htio čuti. Znači da bih mogao posijat takvu smjesu ali mi se čini da je to sve zajedno puno sjemena na tu površinu...

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
To je bilo seosko smetlište, tu se dovozio otpad i kad su 2009. čistili odvodni kanal koji je pored te parcele s tom zemljom i muljem su pokrili to smeće. Mjesni odbor je donirao lucernu, a ja sam imao viška ljulja i to sam uredio i posijao, ako što izraste dobro, ako ne opet dobre, samo bi bila šteta truda jer smo se naskupljali cigala i kamenja ko ludi. Sijano je na jesen 2009 i znači sad to kosim već 5 sezona, i livada se još dobro drži.

pucirep

Član
Tu od
13 Lis 2013
Poruka
68
Baš tako nešto meni treba. Moram posijat ručno pa ne znam jel bolje sijat jedno po jedno i to unakrsno ili sve zajedno odjednom razbacat...

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Nije dobro sijati skupa djeteline i trave jer su sjemenke različite težine i veličine i obično sjeme djeteline kod ručnog sijanja odleti dalje od sjemena trava. Taj problem se javlja i kod sijanja sijačicom jer sjeme djeteline obično "iscuri" u prvim prohodima , a dalje onda siješ samo trave. Pred par godina sam posudio sijačicu jednom prijatelju iz sela, uredno sam mu "vagnuo" sijačicu da sije posebno ljulj i posebno djetelinu. Kad je to izašlo, na prvim prohodima je bila samo djetelina, a dalje trava.Žena (gazda grunta) je rekla da se oni ne budu bez veze navažali dva puta po tragu i nek sve skupa izmiješaju. Na kraju mi je umjetnica rekla da sam ih zajebao i da sam krivo sijačicu nariftao.

pucirep

Član
Tu od
13 Lis 2013
Poruka
68
To je bilo i za očekivat... ja čak mislim drugo sjeme bacat poprijeko, podrljat i povaljat pa što mu Bog da.

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
U zadnje vrijeme se često javlja ovo "pa šta mu Bog da" u različitim temama o ratarstvu. Očito da budemo morali više ići u Crkvu.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Kaj bi ja mogel jos sad posijati, a da je vec ovog ljeta za kositi, znam da sam trebal u jesen, ali eto nije se moglo?

Najnoviji postovi

Na vrh