• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krmno bilje i travnjaštvo

• Temu pokrenuo matija
  • Datum prvog posta

VolvoT650

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
187
A kako podnosi susnu godinu.

Ja bi sve balirao u kockaste bale.Planiram posejati jedno jutro.

Posljednje uređivanje od moderatora:

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
261
Ljulj voli dosta vode tako da u susnoj godini ocekuj prinos od prvog otkosa i nesto drugog ako prvi skines bar pocetkom maja.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Jel netko zna kolika bi otprilike bila maksimalna proizvodnja simentalskog grla na nekih 3.5% proteina u mlijeku i to isključivo na vrhunskoj voluminozi svježoj ili sušenoj npr, svježa zelena krma s oranica (trave, djeteline, sirci i što već ne), 2. i 3 otkos sušeni kvalitetne otave i ostalih kultura uz minimalno koliko treba sijena?

Znači zeleno + kvalitetno suho (minimalno ili nimalo sijena 1. otkosa)

dullknife

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
217
Molim savjet i pomoć, za zelenu gnojidbu što mogu posijati u proljeće a da mogu za sjetvu koristiti rasipac za umjetno? Nemam sijacicu za žito. Jel se to može prijaviti kao kultura za poticaje?

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
malo pripreme za sjetvu talijanskog ljulja danas,ovako je bio obrastao strnjak

prvi prohod

drugi prohod

i na kraju sjetvospremač

rezultat

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Tritikal je bio.Sipko je jer je tanjurača išla 13 km/h kroz nju.Vidiš da je i trava nekud nestala :icon_e_biggrin:.Pokošeno je nisko pa je nevezeno gnojovke i onda je parcela stajala tako do sada.Tako da sjeme korova nikne sada a ne poslije u ljulju.Ujedno taj korov služi i kao gnojivo

goran007

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
80
pozdrav..
moze li me neko savjetovati s cime pognojiti zemlju na koju planiram posijati smjesu travne ispase za ovce?
da li moze proci bez gnojenja posto bi htjeo da bude sto prirodnija ispasa..?
brazda je lanjska...
smjesu sam kupio..
planiram rasipacem sijati pa moram i valjak kupiti...
hvala

Trifolium repens
Phleum pratense
Poa pratensis
Dactylis glomerata
Festuca rubra
Agrostis stolonifera
Festuca pratensis

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Pozdrav,
Planiram kao postrni usjev posijati nešto prvenstveno za zelenu gnojidbu.... Pa si mislim, opet zakaj ne i to iskoristiti. Pitanje glasi jel se ko susretal s biljkom "bijeli kokotac"?
Navodno rahli jako zemlju i ostavlja puno korijena s dušikom, a i zelena masa je pogodna za sjenažu....

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Ako je samo za zelenu gnojidbu, sjeme mora biti po pristupačnoj cijeni. Ako je sjeme 3-4 puta skuplje od raule, pitanje je ima li prednosti.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Sjeme je nešto skuplje, ali velim htel ni i krmu iskoristiti.... Al glavno kaj mi se dopada je kaj podnosi sušu i regenerira se nakon košnje. Pa bi ga posijal odma nakon žetve, ne bi čekal 8 mj

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Ako je za zelenu gnojidbu, onda ga ne smiješ kositi tj koristiti za ekonomske svrhe.
Ako sijes odma iza žetve, onda vodi dnevnik kada si što radio i fotodokumentiraj. Ako budeš imao kontrolu da im možeš priložiti dokaze.

Najnoviji postovi

Na vrh