Da, to se dogodi kod vece kolicine kalija, zato je potrebno pravilno doziranje i uz odgovarajuci udio dusika, osnovna gnojidba je bila s 15-15-15 tako da nebi trebalo bit problema s viskom kalijaKalij može biti dvosjekli mač, kod susjeda je dolazilo do pucanja gomolja, pa krumpir nema onaj lijepi izgled.
Kolko ti je široka freza? Samo za krumpir ju koristiš?Danas dovršeno okapanje krumpira. Kad malo poraste slijedi ogrtanje, valjda krajem idućeg tjedna.
View attachment 25797 .
Daky,
ako sam dobro razumio krumpir ti je visok 70 cm i sad planiraš prihranu kalijem. Koje gnojivo i kakav način primjene?
Kolko ti je široka freza? Samo za krumpir ju koristiš?
krumpir niče i već ih ima iz zamlje za sada samo kupimoGoran1985 imaš koju sliku kak izgleda biljka.
Kak je sa krumpirovom zlaticom?
Ako nemas sistem kap na kap za navodnjavanje zgodno je za manje kolicine ledjnom prskalicom zalit po malo za svaki krumpir sad sto se tice doziranja ja stavim 10 kg na nesto manje od tisucu kvadrata, mislim da na taj nacin bi mogao rasporedit oko 3 grama po biljci, sto bi znacilo rastopit 3 kg gnojiva u 100lit vode kojom bi zalio 1000 biljaka, cca po 1 deci za svakiDaky i Gerd, zahvaljujem.
Ne navodnjavam krumpir jer mi je neisplativo samo za svoje potrebe. No, možda mogel bi jedan od dva, tri spomenuta preparata, koji pronađem u svojoj okolici, razmutiti i dodati špric kantom (zaljevačom). kolika je, barem približno, količina npr. multi K13-0-46 po površini ili po grmicu krumpira? Znam da je to napamet teško odrediti, ali vi koji imate iskustva, vjerojatno znate kod koje količine (opet približno) postane djelovanje kalija kontra produktivno.
Ako sam dobro shvatil, uvjet za dodatnu prihranu kalijem je dobro razvijena zelena masa.
Ovo je super, ručke u desno tak da se ne ide iza motika?Danas dovršeno okapanje krumpira. Kad malo poraste slijedi ogrtanje, valjda krajem idućeg tjedna.
View attachment 25797 .
Najbolje bi bilo ukoliko mozes da skines onaj rasprskivac na dnu cijevi tako da samo istece kao da zalijevas skroz uz sami korijen tako da ne prskas po cimi, ako mislis ici kalijem onda mozes kad cima naraste toliko da skoro zatvori zemlju, to je otprilike u fazi cvjetanja.Daky, hvala lijepa.
Krumpira imam svega oko 300 kvadrata, znači trebalo bi mi cca 3 kg gnojiva. Ako pronađem manje pakiranje (5 kg), vjerojatno bum probal, a ako ne pronađem, više sreće idućih godina.
Špricu imam malu za vrtove (9 lit). Moral bi jednostavno držati mlaznicu tik uz zemlju i špricati prema krumpiru. Jel smije ta koncentracija doći u kontakt s cimom, ili bi trebal ići s duplo slabijom koncentracijom i ponoviti za 7-10 dana?