• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

Gerd1987

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
110
Ja sam neki dan za probu dao jednom dijelu kalij, razmutio 5kg u 100l vode i pustio kroz prskalice pa ću vidjeti ima li razlike.

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Posto sam sadio ranu sortu koju je led dosta usporio na pocetku odlucio sam se na amonijnitrat da s dusikom nadoknadim vrijeme i sad sam dobio dosta veliku zelenu masu pa da sve nebi otislo u cimu isao sam jednom gnojidbom kap na kap s polyfeed 16-8-32, tu je bilo jos dovoljno dusika za eventualni porast zelene mase i iduce idem s 9-12-36.

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Kalij može biti dvosjekli mač, kod susjeda je dolazilo do pucanja gomolja, pa krumpir nema onaj lijepi izgled.
Da, to se dogodi kod vece kolicine kalija, zato je potrebno pravilno doziranje i uz odgovarajuci udio dusika, osnovna gnojidba je bila s 15-15-15 tako da nebi trebalo bit problema s viskom kalija

Gerd1987

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
110
Daky,
ako sam dobro razumio krumpir ti je visok 70 cm i sad planiraš prihranu kalijem. Koje gnojivo i kakav način primjene?

Ima ih više, ja sam probao Multi K 13-0-46 i prilikom navodnjavanja pustio kroz prskalice.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Daky i Gerd, zahvaljujem. :ppozdrav:

Ne navodnjavam krumpir jer mi je neisplativo samo za svoje potrebe. No, možda mogel bi jedan od dva, tri spomenuta preparata, koji pronađem u svojoj okolici, razmutiti i dodati špric kantom (zaljevačom). kolika je, barem približno, količina npr. multi K13-0-46 po površini ili po grmicu krumpira? Znam da je to napamet teško odrediti, ali vi koji imate iskustva, vjerojatno znate kod koje količine (opet približno) postane djelovanje kalija kontra produktivno.
Ako sam dobro shvatil, uvjet za dodatnu prihranu kalijem je dobro razvijena zelena masa.

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
669
Goran1985 imaš koju sliku kak izgleda biljka.
Kak je sa krumpirovom zlaticom?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kolko ti je široka freza? Samo za krumpir ju koristiš?

Freza je u originalu podesiva na 52 i 66 m širine. Ja sam je dodatno suzil na 44 cm, ali sam za to moral napraviti novi poklopac. Zato je druge boje. Koristim je za sve, osim za pšenicu. :LOL:
Ove godine sam imal problema s paljenjem mtk u vrijeme sadnje krumpira (pisano u drugoj temi) pa mi je brat napravil jarke na 80 cm. inače radim na 75 cm. Pošto mi širina freze 44 cm odgovara za niski bažulj (60 cm) i kuruzu (65 cm), nisam samo zbog krumpira mijenjal širinu na 52 cm (bolje bi odgovarala za redove od 80 cm). Za buće bum je vjerojatno proširil, njih je ipak malo više nek krumpira.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Moze li mala pomoc...
Mladi listovi na krumpiru su zućkasi samo nekoliko grmova ima smedji listici (neznam da li ce se na slici bas vidjeti) nekako nikako da krene rasti kako treba kao da stoji na mjestu...mislite li da je to od temp soka na rubu mraza dva jutra i dosta suho ili neka bolestina u pitanju.
Da ga prihranim folijarno i s cime???

Prilozi

• IMG_20200510_092326.jpg
    IMG_20200510_092326.jpg
    75 KB · Pregleda: 10
  • IMG_20200510_092350.jpg
    IMG_20200510_092350.jpg
    65.4 KB · Pregleda: 12
  • IMG_20200510_092553.jpg
    IMG_20200510_092553.jpg
    72.6 KB · Pregleda: 12

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
Ja sam u sadnj stavljao 6-5-13 proeco, prosle godine paletirano konjsko. Sad cekam da vidim razliku

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Nakon sadnje samo nadopuna ili eventualno po potrebi ovisno o fazi u kojoj se nalazi, ja bi napravio prvo s kombinacijom multi-map i 20-20-20, zatim amonijnitrat i pred kraj samo kalij.

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Daky i Gerd, zahvaljujem. :ppozdrav:

Ne navodnjavam krumpir jer mi je neisplativo samo za svoje potrebe. No, možda mogel bi jedan od dva, tri spomenuta preparata, koji pronađem u svojoj okolici, razmutiti i dodati špric kantom (zaljevačom). kolika je, barem približno, količina npr. multi K13-0-46 po površini ili po grmicu krumpira? Znam da je to napamet teško odrediti, ali vi koji imate iskustva, vjerojatno znate kod koje količine (opet približno) postane djelovanje kalija kontra produktivno.
Ako sam dobro shvatil, uvjet za dodatnu prihranu kalijem je dobro razvijena zelena masa.
Ako nemas sistem kap na kap za navodnjavanje zgodno je za manje kolicine ledjnom prskalicom zalit po malo za svaki krumpir sad sto se tice doziranja ja stavim 10 kg na nesto manje od tisucu kvadrata, mislim da na taj nacin bi mogao rasporedit oko 3 grama po biljci, sto bi znacilo rastopit 3 kg gnojiva u 100lit vode kojom bi zalio 1000 biljaka, cca po 1 deci za svaki

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Daky, hvala lijepa. :ppozdrav:
Krumpira imam svega oko 300 kvadrata, znači trebalo bi mi cca 3 kg gnojiva. Ako pronađem manje pakiranje (5 kg), vjerojatno bum probal, a ako ne pronađem, više sreće idućih godina.
Špricu imam malu za vrtove (9 lit). Moral bi jednostavno držati mlaznicu tik uz zemlju i špricati prema krumpiru. Jel smije ta koncentracija doći u kontakt s cimom, ili bi trebal ići s duplo slabijom koncentracijom i ponoviti za 7-10 dana?

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Daky, hvala lijepa. :ppozdrav:
Krumpira imam svega oko 300 kvadrata, znači trebalo bi mi cca 3 kg gnojiva. Ako pronađem manje pakiranje (5 kg), vjerojatno bum probal, a ako ne pronađem, više sreće idućih godina.
Špricu imam malu za vrtove (9 lit). Moral bi jednostavno držati mlaznicu tik uz zemlju i špricati prema krumpiru. Jel smije ta koncentracija doći u kontakt s cimom, ili bi trebal ići s duplo slabijom koncentracijom i ponoviti za 7-10 dana?
Najbolje bi bilo ukoliko mozes da skines onaj rasprskivac na dnu cijevi tako da samo istece kao da zalijevas skroz uz sami korijen tako da ne prskas po cimi, ako mislis ici kalijem onda mozes kad cima naraste toliko da skoro zatvori zemlju, to je otprilike u fazi cvjetanja.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Tak sam i mislil, samo polijati bez raspršivača. Raspršivač bi samo smetal. No svejedno je teško odraditi zalijevanje bez da se malo ne polije po cimi, pogotovo kad cima prekrije zemlju

Najnoviji postovi

Na vrh