To ti je veličina dvije moj kuće.
Za ručno odraditi nije baš niti malo.
Ali, možeš ti to u dva dana, tri, pomalo, kak ti paše, jel.
Gle, ja bih to ovako:
uzmem kantu zaljevaču punu vode i zaljevam jedan red onako, da voda dođe na bar dvadeset cm dubine. Izmjerim koliko metara zalijem jednom kantom. Imam 300 dužnih metara, jel, mi je dobra matematika?, pa ako prođem pet metara sa jednom kantom, trebam 60 kanti zaljevači.
Ak je zaljevača 10 litara, trebam 600 litara vode. Eh, sada, u 600 l vode ulijem to što imam, tih litru i pol, i to je to. Ako imaš bačvu za vodu od 200 litara, podjeliš gnojivo u tri djela. Smrt fašizmu, jel....
Ja bih to ružom, ali uz biljku sasvim, ne po cijeloj površini reda, i tako da se ne slijeva niz "litice" redova u jarak, nego točno uz stabljike da se voda širi u radijusu 20 cm oko stabljika , radijus zajedno sa stabljikama. I ja bih to ne kada je suha zemlja, nago poslije lagane kišice ili dva dana nakon kišurine ili dan, kužiš zakaj, jel? Da ta obogačena voda sa gnojivom siđe dolje do korjenja fino, lako i raspredi se fino u zoni korjenja.
I sada, bitan je momenat kada to napraviti. Tu bu malecko problem, jer bude cima već velika - to moramo napraviti u vrijeme intenzivnog porasta gomolja - dakle, kada gomolji već budu svi formirani najranije, ili kada su već na trećini veličine ili polovini. Da ne bauljaš po velikoj cimi i ne vidiš što radiš, predlažem trećinu veličine poslje normalne kiše, da gnojivo siđe do 20 - 30 cm i ne ostane gore pri vrhu gdje će već dva - tri dana poslje kiše biti zemlja suha.
Koliko će to pomoći da gomolji porastu veeeliki, ta količina kalija u litri i pol, ne bih znala reći, ali će ga biljke popapati. Ja bih, kad već bauljam sa kantom zaljevačom frknula uz to tekuće i rastopljeno u kanti granulirano, recimo dvije - tri kile na 200 litara vode ili petnaestice ili neštodrugo Jarino - imam u garaži jednu koja se topi ali moram pogledati točno koja je pa ću ti kasnije reći, godine mi sjećanja kradu, jbga.... ostaviš 6 kila kada budeš sadio i pridodaš tekućem.
citirala si moj post bez komentara. Znači li to da još jemput pročitam upute s linka (dio gdje piše optimalno vrijeme tretiranja)?
Nekak me kopka da kalij kojeg bi dodal zalijevanjem zemlje ispod (pored) cime ne bi smel nestati za 4-6 tjedni. Kasnije više ne morem primijeniti tu metodu dodavanja kalija.
Ih, pisla pa morala otići, evo sam ti sada.....
Kod nas se isto hoda po (ili bolje receno u) jarcima...pa noga ispred noge...
I mi smo tako nekada, dok sam bila mala i velika.
Ali, gle, znam jednog koji nosi cipele be 48. A ja 39.