• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,009
kod mene bilo i -5,tek možda sadnja krajem mjeseca ako zatopli

O

ObrisanŽ28

Guest
Jel tko bacao kristalon od yare pod krumpir.
Piše 50 do 70 kila na ha.
Koja mu je cijena

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
645
Kako misliš bacao? To je gnojivo za kroz sistem KPK.
Cijene su od 7 pa sve do 20kn/kg, ovisno o formulaciji.

O

ObrisanŽ28

Guest
Ima ga i u granulama.
Rekao je da se može predsjetveno bacat.
Ima ga više vrsti.

O

ObrisanŽ28

Guest
Vjerojatno je krivo rekao.
Više folijarno neću ništa koristiti, više štete nego koristi.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,597
Dali tretirati sijeme krumpira od nametnike, i s čim, kupio sam sitne listu, i anais i još sam ih dodatno rezao, e sad nisam pametan što dalje.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Mislio sam sredinom mjeseca uorati NPK gnojivo i krajem mjeseca saditi krumpir, da li je to uredu?

O

ObrisanŽ28

Guest
Ja sam našao neki bio preparat, da se prska protiv nametnika.
Sad dal valja neznam. Screenshot_20210301-182909.jpg

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,865
taj se preparat ne prska, nego rasipava po zemlji i ufreza...međutim, na taj način efekat mu je jednak ili malo veći od NULE.... 🤭
naime, radi se o kukuruznom šrotu s dodatkom celera, peršina i još nekih travica, i za postizanje nekog rezultata bi trebalo trošiti valjda kilu po kvadratu...
e, sad, igrajući se s presadnicama paradajza i paprike u svojim plastenicima, našao sam bolji način primjene, a to je da se onaj grumen supstrata na korjenu "panira" u tom šrotu...
prvih dva tjedna rovci zaobilaze presadnice, ali s vremenom ipak počinje gubiti na efikasnosti, pa nešto strada...
u krumpiru ne vidim načina da se efikasno primjeni...:oops:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Iskustvo nauči da je ono što je štetno najbolje ubiti.
Otjeraš štetočinu od sebe k susjedu, tamo se uda, izrodi djecu i svi skupa se dosele opet k tebi.

A možeš i napraviti veliku tablu i napisati na njoj npr::
- žičnjak, ovo nije grah!
- zec, ovo nije kupus!
- bijela mušica, ovo nije paradajz!
- trips, ovo nije paprika!
- zlatica - ovo nije krumpir!

Samo, neš mi tu ne štima.
Ja sam zetu kupila majcu sa natpisom "Veoma sam ukusan" dok smo išli u Kambođu jer tamo ima krokodila, i sada nisam sigurna u čemu je bio štos - nijedan ga nije kušao - možda je greška što je pisalo na hrvatskom....da je bar bilo na engleskom.... engleski je skoro pa univerzalan sad već,....možda bi......:)

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
TO!!!!!!!!!!! :)
Dobro je, piše na hrvatskom, ne možeš očekivati da hrvatski puževi znaju engleski ili mađarski. :)
Iako, negdje mi se zagubila slika, ali moj je muž prije nekih godina napravio isti transparent i napisao na njega: "Daj ti se ruka posušila, tebi koji mi kradeš gnoja"

I pomoglo je. Naime šleper nam je dopeljao pileći gnoj i skipao ga na našu parcelu niti kilometar od sela uz asfaltiranu cestu kojom je dosta prometa, i iz dana u dan, hrpa se glodala sa svih strana - netko autoprikolicom, netko, ovi bliži, tačkama, netko najlonskim vrećama autima, netko.....ko gusjenice. Začas nestalo za prikolicu.
I vidim ja, on nosi tablu, čavle, farbu.....i tablu zabio u gnoj. :)

O

ObrisanŽ28

Guest
Nije pa imaš jedan što se prska pogledaj na njihovoj stranici.
E sad drugo je ako ste probali pa ne djeluje.
Ti crvići i ostalo velik problem prošle godine

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Dobro je imati ekološki pristup proizvodnji povrća i držati se pravila, nisam detaljno upoznata sa svim odrednicama i dopuštenim pesticidima koji su u upotrebi. Koliko sam se interesirala, bakar je u fitopatologiji dopušten, za insekticide nisam tražila podatke.
Uništavanje korova ima više metoda - od mehaničke, pa spaljivanjem, prekrivanjem tla....
Poticaji za ekološku su veći od poticaja za konvencionalnu proizvodnju.
Uzgoj za osobne potrebe se sasvim lijepo da tako uzgojiti. Ako i bude oštećenih plodova, što smeta za doma - odreže se, oguli se.... Za profesionalnu proizvodnju - pretpostavljam - treba višečlana obitelj, a certificiranu i obim proizvodnje koji pokriva dodatne troškove praćenja, certificiranaj i nadzora.
Osobno nisam o takvoj proizvodnji razmišljala, dvoje nas je za rad i prodaju istovremeno, i mislim da nam fizički ne bi išlo.
Ali ću zato jednoga dana - kada plastenike zatvorim i budem imala kućni povrtnjak - pokušati svim mogućim metodama za koje saznam uzgajati bez pesticida na okućnici.
Iako, koliko čujem kupce presadnica, mnogi odustaju od npr. sađenja kupusnjača na okućnici jer navale bijele mušice i nikako ih se riješiti. Ili na cvijeću, pa pređu na povrće u vrtu, i tako, svega nečega. Pa uši......pa savjet sa mlijekom, šećerom - to sa šećerom sam se nasolila jedne godine - rekli mi da stavim u vodu sa Vertimekom, jer šećer izmami tripse jer ga vole, pa je veća efikasnost suzbijanja - pa ja jesam. I pokrepali svi tripsi. A onda se fino razvile gljive čađavice, pa smo tukli bakrom dva puta nakon koječeg prije bakra dok ih nismo suzbili - za bakar sam za čađavice saznla dok sam od muke zbog čađvica već osijedila.

Inače, mlijeko - kalcij, njegov ph lijepo štiti od fitoftore, ali poslije svake kiše odmah, i sa donje strane lista koja je okrenuta prema tlu.

Šteta ako opet ne bude Poljoprivrednog sajma ovog mjeseca - tamo se dalo pogledati raznih ekoloških pripravaka za zaštitu bilja i informirati se o djelotvornosti i načinu i učestalosti primjene. I cijeni.

O

ObrisanŽ28

Guest
Dobar je bilo koji pa da ima oštećenja bar u maloj mjeri.
Jer svake godine sve više oštećuju.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Riješi ti to Dursbanom ili sličnim jedne godine, pa si dalje miran.
Dalje možeš ekološki.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kakve su ti jutarnje temperature? Krumpir možeš saditi dok je temperatura zemlje na 10 cm dubine 8 stupnjeva, ali ako nikne a bude jutarnjeg mraza, to je problem. Ako pokriješ agrilom, do minus dva neće biti velike štete ako minus nije od rane večeri do jutra.
raspitaj se kod svojih u mjestu kada se uobičajeno sadi krumpir kod vas.
U mome kraju u Međimurju je normala bilo od 20 ožujka, ali to varira oko pet dana ranije ili kasnije, ovisno o jutarnjim temperaturama, a i dnevnima.

Najnoviji postovi

Na vrh