• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,502
kod mene bilo i -5,tek možda sadnja krajem mjeseca ako zatopli
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
616
Kako misliš bacao? To je gnojivo za kroz sistem KPK.
Cijene su od 7 pa sve do 20kn/kg, ovisno o formulaciji.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Dali tretirati sijeme krumpira od nametnike, i s čim, kupio sam sitne listu, i anais i još sam ih dodatno rezao, e sad nisam pametan što dalje.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Mislio sam sredinom mjeseca uorati NPK gnojivo i krajem mjeseca saditi krumpir, da li je to uredu?
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
taj se preparat ne prska, nego rasipava po zemlji i ufreza...međutim, na taj način efekat mu je jednak ili malo veći od NULE.... 🤭
naime, radi se o kukuruznom šrotu s dodatkom celera, peršina i još nekih travica, i za postizanje nekog rezultata bi trebalo trošiti valjda kilu po kvadratu...
e, sad, igrajući se s presadnicama paradajza i paprike u svojim plastenicima, našao sam bolji način primjene, a to je da se onaj grumen supstrata na korjenu "panira" u tom šrotu...
prvih dva tjedna rovci zaobilaze presadnice, ali s vremenom ipak počinje gubiti na efikasnosti, pa nešto strada...
u krumpiru ne vidim načina da se efikasno primjeni...:oops:
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Iskustvo nauči da je ono što je štetno najbolje ubiti.
Otjeraš štetočinu od sebe k susjedu, tamo se uda, izrodi djecu i svi skupa se dosele opet k tebi.

A možeš i napraviti veliku tablu i napisati na njoj npr::
- žičnjak, ovo nije grah!
- zec, ovo nije kupus!
- bijela mušica, ovo nije paradajz!
- trips, ovo nije paprika!
- zlatica - ovo nije krumpir!

Samo, neš mi tu ne štima.
Ja sam zetu kupila majcu sa natpisom "Veoma sam ukusan" dok smo išli u Kambođu jer tamo ima krokodila, i sada nisam sigurna u čemu je bio štos - nijedan ga nije kušao - možda je greška što je pisalo na hrvatskom....da je bar bilo na engleskom.... engleski je skoro pa univerzalan sad već,....možda bi......:)
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
TO!!!!!!!!!!! :)
Dobro je, piše na hrvatskom, ne možeš očekivati da hrvatski puževi znaju engleski ili mađarski. :)
Iako, negdje mi se zagubila slika, ali moj je muž prije nekih godina napravio isti transparent i napisao na njega: "Daj ti se ruka posušila, tebi koji mi kradeš gnoja"

I pomoglo je. Naime šleper nam je dopeljao pileći gnoj i skipao ga na našu parcelu niti kilometar od sela uz asfaltiranu cestu kojom je dosta prometa, i iz dana u dan, hrpa se glodala sa svih strana - netko autoprikolicom, netko, ovi bliži, tačkama, netko najlonskim vrećama autima, netko.....ko gusjenice. Začas nestalo za prikolicu.
I vidim ja, on nosi tablu, čavle, farbu.....i tablu zabio u gnoj. :)
 

Željac 28

Dobro znana faca
Tu od
8 Ožu 2020
Poruka
1,137
Nije pa imaš jedan što se prska pogledaj na njihovoj stranici.
E sad drugo je ako ste probali pa ne djeluje.
Ti crvići i ostalo velik problem prošle godine
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Dobro je imati ekološki pristup proizvodnji povrća i držati se pravila, nisam detaljno upoznata sa svim odrednicama i dopuštenim pesticidima koji su u upotrebi. Koliko sam se interesirala, bakar je u fitopatologiji dopušten, za insekticide nisam tražila podatke.
Uništavanje korova ima više metoda - od mehaničke, pa spaljivanjem, prekrivanjem tla....
Poticaji za ekološku su veći od poticaja za konvencionalnu proizvodnju.
Uzgoj za osobne potrebe se sasvim lijepo da tako uzgojiti. Ako i bude oštećenih plodova, što smeta za doma - odreže se, oguli se.... Za profesionalnu proizvodnju - pretpostavljam - treba višečlana obitelj, a certificiranu i obim proizvodnje koji pokriva dodatne troškove praćenja, certificiranaj i nadzora.
Osobno nisam o takvoj proizvodnji razmišljala, dvoje nas je za rad i prodaju istovremeno, i mislim da nam fizički ne bi išlo.
Ali ću zato jednoga dana - kada plastenike zatvorim i budem imala kućni povrtnjak - pokušati svim mogućim metodama za koje saznam uzgajati bez pesticida na okućnici.
Iako, koliko čujem kupce presadnica, mnogi odustaju od npr. sađenja kupusnjača na okućnici jer navale bijele mušice i nikako ih se riješiti. Ili na cvijeću, pa pređu na povrće u vrtu, i tako, svega nečega. Pa uši......pa savjet sa mlijekom, šećerom - to sa šećerom sam se nasolila jedne godine - rekli mi da stavim u vodu sa Vertimekom, jer šećer izmami tripse jer ga vole, pa je veća efikasnost suzbijanja - pa ja jesam. I pokrepali svi tripsi. A onda se fino razvile gljive čađavice, pa smo tukli bakrom dva puta nakon koječeg prije bakra dok ih nismo suzbili - za bakar sam za čađavice saznla dok sam od muke zbog čađvica već osijedila.

Inače, mlijeko - kalcij, njegov ph lijepo štiti od fitoftore, ali poslije svake kiše odmah, i sa donje strane lista koja je okrenuta prema tlu.


Šteta ako opet ne bude Poljoprivrednog sajma ovog mjeseca - tamo se dalo pogledati raznih ekoloških pripravaka za zaštitu bilja i informirati se o djelotvornosti i načinu i učestalosti primjene. I cijeni.
 

Željac 28

Dobro znana faca
Tu od
8 Ožu 2020
Poruka
1,137
Dobar je bilo koji pa da ima oštećenja bar u maloj mjeri.
Jer svake godine sve više oštećuju.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Riješi ti to Dursbanom ili sličnim jedne godine, pa si dalje miran.
Dalje možeš ekološki.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kakve su ti jutarnje temperature? Krumpir možeš saditi dok je temperatura zemlje na 10 cm dubine 8 stupnjeva, ali ako nikne a bude jutarnjeg mraza, to je problem. Ako pokriješ agrilom, do minus dva neće biti velike štete ako minus nije od rane večeri do jutra.
raspitaj se kod svojih u mjestu kada se uobičajeno sadi krumpir kod vas.
U mome kraju u Međimurju je normala bilo od 20 ožujka, ali to varira oko pet dana ranije ili kasnije, ovisno o jutarnjim temperaturama, a i dnevnima.
 
Na vrh