Ono što se sada može napraviti za krumpir je održavanje zdrave zelene mase.
U velikim vrućinama štititi od alternarije i fitoftore i pepelnice kako bi biljka iskoristila do kraja fazu naljevanja gomolja.
Biljke imaju još najmanje 20 - 30 dana fora za povečanje prinosa, kasne sorte i 40 dana ako im cimu ne uništi prije bolest.
Nekada smo, npr. sortu Kondor, a pogotovo Desire, radili zadnju zaštitu oko Velike Gospe.
Ja sada više nisam u toku sa današnjim sortama i dužinom vegetacije, ali zelena masa bi se i kod ranih sorata morala održati zelenom barem do početka kolovoza, a kasnih puno duže.
Inače, kaj da velim, i ja sam ove godine sa krumpirom "po riti zišla".
Posadila sam si - samo za našu kućnu upotrebu - dva reda po 70 metara dugačkih drugogodišnjeg Marabela jer je to najukusniji krumpir po aromi, a održiv je u skladištu do sljedeće sezone.
I uzeli mi na sajmu vreću, naklijali smo ga fenomenalno dobro, posadili, ali od njega nije izrastao Marabel.
Dok je bio sasvim mlad, još beba, bio je sladak i ukusan, ali to se vrlo brzo promjenilo - sada je bezukusan, iznutra blijedi umjesto tamnožuti, jedemo ga "na silu", nije da je nejestiv, ali nije niti do gležnjeva Marabelu. A gledala sam dok je bio u porastu - habitus cime niti blizu Marabelovoj, odmah mi je bio sumnjiv.....a šta ćemo sada...... neka se greška "u koracima" negdje dogodila....
Sljedeće godine budem si kupila u dućanu 10 kila sitnog sjemena Marabela, bude mi sjemena i za godinu - dvije dalje, i budem sigurna što ću posaditi.