Pa još ti nitko nije ništa odgovorio,a tako jednostavno pitanje-ajde da reknemo nešto pametnoga-ti si tu gdje će se kasno saditi,pa ne bi trebao uzimati baš sortu sa predugom vegetacijom,recimo nešto u rangu Dezirea,iako nije da ne može,ali bi ti recimo,idealno bilo uzeti Belarosu.To je srednje rana sorta,ali ima karakteristiku duge održivosti u skladištu,može stajati do kasnoga proljeća,naravno uz tretman protiv klijanja.Ja sam je prošle godine imala do dvadesetog maja,je da je tu i tamo neo-stop već propustio koju klicu,ali je kulinarska kvaliteta ostala nepromjenjena.
Ti tu možeš,bez nekoga većega rizika(ono što sam pisala o Agriji)posaditi Agriju,to je srednjekasna sorta,obzirom da vi imate uvijek više-manje dosta vlage i nemate tako velike oscilacije temperature kao ovdje kod mene.To je jedan od najkvalitetnijih krumpira,ima dugu dormantnost nakon vađenja pa se lako čuva u skladištu,a urod je jako dobar.Mana joj je ta što je osjetljiva na rizoktoniju,barem kod nas-meni je prije šest-sedam godina u skladištu istrunulo deset tona,to je trebalo vidjeti,katastrofa,hrpa se samo sljegala,postajala sve niža,a kada je procurilo,bili smo do gležnjeva u crnoj gnojnici.O tome ljudi uglavnom ne govore,šuti se,a događa se.Vidiš samo kako se cijele prokolice voze na smeće.Pojedinih godina.Ali za tvoj kraj Agrija može ići bez nekog većeg rizika.
Možeš rezati krumpir bez problema,reži tjedan dva prije sadnje kako bi se na prerezanom djelu napravila korica.Ne rezati na suncu ili vjetru jer će se isušivati,u podrumu ili garaži se to radi.