• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ureju nisi trebao bacati najesen,dušik je jako nestabilan i sklon ispiranju,a ove godine,koliko vlage je bilo,najvjerojatnije je pobjegao u dublje slojeve i tu je izgubljen.Bacaj ga neposredno prije sadnje,opčenito,jedan manji dio možeš ostaviti za prije nagrtanja redova prije zatvaranja sklopa.Balatonka je izvrsna,veoma rodna sorta,rana,a ako se vadi kasnije,može se skladištiti do proljeća.I ja sam je uzela ove godine za posaditi,isto ima bijelu deklaraciju,skupa ko da zlato kupuješ,kalibraža 35-55 osam kuna i trideset,potpuno neisplativo,ali mi vrag nije dao mira.
Ne brini što se ne može u sadnju,priroda će sve srediti,ne žuri i ne gazi mokru zemlju,imati ćeš više štete nego koristi.kada se bude moglo,napraviti će se.Ide balatonka u prvoj godini do 40-50 t/ha ako ima sve uvjete,u prvoj je godini nešto sitnije jer veže puno gomolja,a u drugoj se broj malo reducira pa su krupni,ponekada se i ne može naći dovoljno za sjeme za slijedeću sezonu.Ma,sve ovisi o godini.

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
evo da ja uletim sa porcijom svog krumpira, jest "plavi krumpir" ljubicaste boje,
ali je krumpir i uzgojen kod mene na basti! :)

02062012370.jpg

Josa

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
77
Ureju nisi trebao bacati najesen,dušik je jako nestabilan i sklon ispiranju,a ove godine,koliko vlage je bilo,najvjerojatnije je pobjegao u dublje slojeve i tu je izgubljen.Bacaj ga neposredno prije sadnje,opčenito,jedan manji dio možeš ostaviti za prije nagrtanja redova prije zatvaranja sklopa.Balatonka je izvrsna,veoma rodna sorta,rana,a ako se vadi kasnije,može se skladištiti do proljeća.I ja sam je uzela ove godine za posaditi,isto ima bijelu deklaraciju,skupa ko da zlato kupuješ,kalibraža 35-55 osam kuna i trideset,potpuno neisplativo,ali mi vrag nije dao mira.
Ne brini što se ne može u sadnju,priroda će sve srediti,ne žuri i ne gazi mokru zemlju,imati ćeš više štete nego koristi.kada se bude moglo,napraviti će se.Ide balatonka u prvoj godini do 40-50 t/ha ako ima sve uvjete,u prvoj je godini nešto sitnije jer veže puno gomolja,a u drugoj se broj malo reducira pa su krupni,ponekada se i ne može naći dovoljno za sjeme za slijedeću sezonu.Ma,sve ovisi o godini.

Urea je išla u jesen zbog pomoći u razgradnji ostataka predkulture,nije bila velika količina.Ako je i Vaše sjeme iz ovog mog dijela imamo istog dobavljača ;-) Ja tek prvu godinu krećem sa ovim pa mi je i ulog jako velik,nadam se da ću ostati barem malo u plusu da se bolje pripremim za iduću godinu i vratim dugove za ovaj pokušaj...Nadam se dobrom urodu,vidit ćemo od godine a ja ću se potruditi dati mu sve što treba i vlagu kad treba ako je ne bude iz neba.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
u subotu sam kod čepina vidio da neki sade krumpir, a sada ima snijega oko 10cm.......hoče li njima valjati posao?????:icon_hang:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
evo da ja uletim sa porcijom svog krumpira, jest "plavi krumpir" ljubicaste boje,
ali je krumpir i uzgojen kod mene na basti! :)

02062012370.jpg

Taj krumpir se radi u Velikim Zdencima i ide sve za izvoz. Kad sam trežio da kupim malo krumpira da imam sjeme nisu mi dali niti jedan komad. Ako budeš imao samo malo sjemena prodaj mi.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Lani su mi tek iznikli krumpiri stradali od hladne bure uz minimalnu temperaturu 3.1C, a noćas je bilo 1.7C isto uz buru, al sam ih jučer prska sa biostimulatorom ra.an i izgleda da stvarno djeluje jer danas sam gleda i nisam primjetija nikakvi promrzotina na listu krupira...
Kako sada izgleda krumpir; jel' bilo pomoći od biostimulatora (RA.AN)?

panci lj

Član
Tu od
11 Stu 2012
Poruka
263
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kod mene u selu ima jedna gospođa koja sadi plavi krumpir i prodaje ga u Zg na maloj tržnici.Padne li nekome na pamet da mu ga nabavim(ne znam ima li ga još ili je već sve prodala),taj netko mora znati da sam nešto što sam nabavila za Bobostara poslala mu poštom,i da je poštarina bila šest kuna po kili.Za pasti u nesvjest.

marijan1

Član
Tu od
16 Velj 2013
Poruka
225
gdje u Zg prodaje ta bakica?

mogu ja otić do nje i kupit ako ima još,ili kad bude imala novi urod ove godine,ja bi za sebe malo...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nije to bakica,to je jedna krasna mlada,hm,hije baš mlada,jedno četerdeset pet godina,vitka zgodna žena,prodaje na Utrinama,čini mi se negdje odmah kod ulaza,plavokosa,ne bi joj dao više od trideset i pet,prodaje i batat,zove se Svjetlana.Evo je možeš tamo potražiti-međimurka.

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
evo ljudi da nekompliciramo!

www.exotic-king.com

ja sam sjemenski krumpir kupio od njih, uplati lovu i za 3 dana mi postom dosla kutija puna krumpira,
jednostavno i brzo! samo posaljete mailom upit za cijenu i to je to!
ja planiram ove godine mozda i zasaditi vecu kolicinu za prodaju jer jedini u ovom kraju sadim tako nesto! a vidim da ima potraznje, ne velike, ali je ima! a zasto ne uhvatiti koju kunu vise, he, he...

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
bobo imam pitanje.
Kod grnjojidbe mineralnim gnjojem pred sadnju jel bolje to radit lokalno (blize redovima i gomoljima) ili sirom njive?

Mislija sam se malo pozabavit pa na sadilicu napravit deponator da gnjoji lokalno, al ne znam u kojoj bi poziciji bilo idelano da bude gnjojivo?!

Ja sadim negdi na 8-10 cm jer imam laksu zemlju, dal da ide gnjoj u red na 15cm, na 2cm ili cak sam razmisljao lijevo i desno od reda 10ak cm na nekoj dubini?!

Sta ti kazes?

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
bobo imam pitanje.
Kod grnjojidbe mineralnim gnjojem pred sadnju jel bolje to radit lokalno (blize redovima i gomoljima) ili sirom njive?

Mislija sam se malo pozabavit pa na sadilicu napravit deponator da gnjoji lokalno, al ne znam u kojoj bi poziciji bilo idelano da bude gnjojivo?!

Ja sadim negdi na 8-10 cm jer imam laksu zemlju, dal da ide gnjoj u red na 15cm, na 2cm ili cak sam razmisljao lijevo i desno od reda 10ak cm na nekoj dubini?!

Sta ti kazes?

Ja NPK bacam širom (ako stignem, ako ne, kao ove godine zbog kiše nisam stigao teren spremiti, ide onda na dno brazde, ali samo iznimno), dok Microphos i mg-sulfat ide lokalno, na dno brazde. Jedino što ja nemam sadilicu, nego otvorim brazdu, pa ručno polažem gomolje. Kako nasadi izgledaju ima u prijašnjim postovima na temi krumpira.

Znači, možeš ga slobodno deponirati, jedino na lakšem tlu nemoj ići jako duboko, jer će se isprati prije nego ga biljka iskoristi.

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
Ja NPK bacam širom (ako stignem, ako ne, kao ove godine zbog kiše nisam stigao teren spremiti, ide onda na dno brazde, ali samo iznimno), dok Microphos i mg-sulfat ide lokalno, na dno brazde. Jedino što ja nemam sadilicu, nego otvorim brazdu, pa ručno polažem gomolje. Kako nasadi izgledaju ima u prijašnjim postovima na temi krumpira.

Znači, možeš ga slobodno deponirati, jedino na lakšem tlu nemoj ići jako duboko, jer će se isprati prije nego ga biljka iskoristi.

sta mislis da ga deponiram u visinu gomolja lijevo i desno?
Ljudi ga bacaju sirom (i ja isto) jer je tako najlakse, nije me toliko briga sta ga gubim al ne bi volio hranit korov nepotrebno...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Danas konačno idem u sadnju krumpira.
Em je teren loš (ali nema više čekanja), em je loša mjesečava mjena (mlad mejsec) em su još "fele" (ne sadi se ništa na 7., 17. i 27. dan u mjesecu).... eto, razloga za neradnike; stalno nešto :(punch):.
Ali za prave radnike, nema šale.... ide se danas. :(punch):. Sve spremno; monalisa, bella rosa (2 produkcija) i balatonska ruža (od Johabice), Microphos, mg-sulfat.... i pići Miško.

p.s. Još samo fali ljetna suša, pa će priča biti kompletna.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Suša suša nego šta ;) Meni sutra dolazi u 8h sjeme a tada sam naručen kod zubara. Peh. No pikat ću ga na gredicu dok skinem još nešto salate pa kako bude. Gredica je fino topla i rahla zemlja. Jedino što ima baji svih mogućih, od letečih, gmižučih, pužućih, mislim samo da nema nekih koji se kotrljaju, možda :) Da ja bućnem krumpir u confidor? Ista je djelatna tvar kao i kod prestiga, nema nikakvu klicu, sjemenski je krumpir u pitanju Adora. Hvala.

Najnoviji postovi

Na vrh