Hajde@suncokret da ti ovdje odgovorim na pp,kada neki problem otvorimo na temi bolje je da idemo sa njim do kraja tu jer ima ljudi koje muči isto a i onih koji mogu nešto više o tome reći od mene.Pa će se vjerojatno javiti.Nekako smo pametniji i lakše dolazimo do informacija ako nas se više uključi.Da,Xantomonas se može prenjeti i preko tla,a rezane gomolje lakše zarazi od cijelih.Zato ako ih budeš rezala napravi to jedno dva-tri tjedna prije sadnje kako bi gomolj imao dovoljno vremena napraviti zaštitu-plutave stanice koje zamjenjuju koru.
Neznam ti šta reći-hoće li se zararaza putem tla ostvariti ili ne-ja sam imala problema sa Claviobakterom na rajčici i plasteniku prije sedam-osam godina,i predprošle sa Xantomonasom.U istoj sam sezoni(što se ne smije po preporuci struke)posadila drugu rajčicu i nije bilo nikakvih problema,kao i prije osam godina sa Clavio.Iako je bilo za očekivati da su bakterije ušle u tlo.Primarna zaraza zapravo dolazi od sjemena i nje se ja najviše bojim.Na bilo kojoj kulturi.
Savjet da ideš svaka dva tjedna sa bakrenom zaštitom je načelno u redu,pogotovo u krumpiru jer kod krumpira cvatnja nema značenje za plodonošenje,što kod ostalih solonaceaea nije slučaj,jer bakar ometa oplodnju,ali financijski će te to koštati obzirom da je to vegetacija kroz dugi vremenski period.A s druge strane,bakar nije sistemik,i on ne može zaštititi biljku koja je zaražena putem tla.On štiti zarazu preko lista ,i to preventivno,dok se zaraza još nije ostvarila.Zato bih ja na tvome mjestu prije nego bih krenula sa bakrom pratila stanje na parceli i tek na pojavu prvih simptoma-išla sa baktericidima.
Ima velike šanse da do zaraze putem tla niti ne dođe-to sam ja zaključila na osnovu iskustva u plastenicima.
Ima tu još jedan forumaš koji je imao sličnih problema na paprici i rajčici,pa ako se odluči javiti,budemo nešto više saznali.