• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Mislim da ćemo za rješenje dileme morati iskoristiti đoker - pitaj publiku.:(giggle):
 

Silvester

Novi član
Tu od
27 Velj 2015
Poruka
21
Kupio sam sjemenski krompir i gdje ga je sad najbolje staviti u gajbicama da se naklijava?

U plastenik negrijani pa pokrit agrilom? U grijane tunele gdje je noćna oko 10 a dnevna oko 20? U podrum ? Ili pak u kuću koja mi stoji prazna?

Sad su u tunelu ali to mi je nekako pretoplo ili pak?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
U plastenik,samo pazi da ti noću nije ispod nule - klice ne smrznu. Pokrij plahtama - totalni mrak - desetak dana da klice budu jedno cm,a onda otkrij i tako ostavi do sadnje.
 

Silvester

Novi član
Tu od
27 Velj 2015
Poruka
21
Ok, onda ih ostavljam u negrijanom dijelu tunela gdje do 10 stupnjeva noćna, pokrijem ih dekama, a ujutro odmah otkrijem tunel.

Hvala puno.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pazi na vlagu,krumpi rse znoji,bude mokar zbog velike temperaturne amplitude . prati da ne počne slučajno truliti - ma neće,on se brzo osuši - zaštiti od direktnog sunca od strane od koje sunce bije,da se ne isušuje.

Ne brini,bude sve dobro, ja tako radim svako proljeće sa onim što dobijem kasno, Za trideset dana budu to kilice od par cm,čvrste,zelene,i dobre za sadnju.
 

jurica0301

Član
Tu od
4 Kol 2012
Poruka
149
Danas sađeno
 

Prilozi

  • IMG_1836.jpg
    IMG_1836.jpg
    52.4 KB · Pregleda: 165
  • IMG_1837.jpg
    IMG_1837.jpg
    48.5 KB · Pregleda: 179
  • IMG_1839.jpg
    IMG_1839.jpg
    58.9 KB · Pregleda: 174

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Ovo ide naše Međimurce,ne znam dali ste pročitali nove mjere oko poticaja ali od ove godine krumpir izlazi iz domene povrća što se tiče poticaja,znači postaje ratarska kultura
 

zvoneiv

Novi član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
22
zna li itko išta više o sorti mladog crvenog krumpira Evolution?Kupio sam 75 kg za sadnju,pa me zanima u koliko treba od nicanja do vađenja,da li je u kategoriji adore oko 45-50 dana?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
trenutno stanje- još nešto fali, ali u slijedećih dva dana nicanje bi trebalo biti komplet završeno.





A je mi malo grudasto, a?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Da je to vani, grude bi se brzo raspale. Zemlja ne izgleda preteška. Kaj se događa sa zemljom u plasteniku pojma nemam, iskustvo 0 (nula). :(doh):

Nego, koji je razmak redova?

Vidim da se krumpir klije s jedne i s druge strane grobeka. Mene to uvijek mući kod iskapanja s plugecom jarkačem. Moral bum napraviti drugi plug za iskapanje koji bu šire roval.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
60.

Ma bilo bi dobro da se prošlo još jednom sa roto,ali je bilo dosta mokro pa se vagalo - jel još jednom gaziti ili ostaviti.Izbor je bio - ne gaziti. Ma nije to tako loše, lošije izgleda nego je.

To su one velike klice - dobro je,sadnja je gusta,pa bolje da su tako raspoređene.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala za širinu.
Ak je bilo mokro, uvijek ostanu grude tam kud ugaziju kotači. Bolje da se nije radil još jedan prolaz.

Ja sam preklani za kuruzu išel više prolaza u teškoj zemlji, a sa svakim prolazom je sitnije zemlje bilo sve manje. :mur: Najbolje je bilo poslije prvog prolaza, ali su ostale velike neravnine pa sam moral još jemput.
 

Entuzijast

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2014
Poruka
206
Ja sam prošle god sadio Cleopatru i odličnog je rasta i krupnoće gomolja samo meni bezukusna. Ne znam da li je to bilo radi godine (kišno i hladno) ali ove god je ne sadim. Ima ti na str 226 slika povađene.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

zdrave

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
80
jel mozda neko sadil soru Cleopatra (rana crvena),Jelly (srednji rana sorta bijeli)

Ne znam gdje si dobio podatke da je Jelly srednje rana sorta. To je srednje kasna sorta sa izrazito žutim mesom, kuharskog tipa AB. Lani sam ga posadio za probu kao zamjenu za Solaru i Agriju. Jako je rodna sorta sa ujednačenim debelim gomoljima. Prilično je otporan na plamenjaču, što se je kod nas več lani iskazalo. Kod nas je lani več početkom srpnja kroz noč plamenjača poharala polja zasađena krumpirom. Ja sam Solaru jedva spasio a na Jelliy-ju je bilo jedva tu i tamo vidljivih znakova plamenjače.
Iduče godine sadim Manitou i Ekselence, za probu.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh, Ekselence.....gledam ja u Kauflandu, piše na njemu - krumpir za posebnu namjenu. i cijena mu je sedam kuna za kilu.Sad se ja pitam jeli proizvođaču plačeno bar tri - četiri kune za njega ili su ga platili ko i sav ostali šezdeset lipa.
Marter im lopovsku.
 

Najnoviji postovi

Na vrh