• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kruške

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,255
perun@ to ti je sortana osobina, kruška je najvjerovatnije kaluđerka isto se dešava i kod sorte pakamsa. Bitno ti je samo sprovodnicu isparaviti ostalo je ekstra kad tako padaju grane. Svaka savijena grana sledeće godine donosi rod. Tako je i kod trešnje sortna osobina.

Za grane bez brige, ali zato pokosi travu (korov) odnese svu hranu i okopaj uz samu voćku.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,708
Gdje griješim?

Molim bilo kakvu informaciju ako netko zna: zašto mi se ovo događa na kruškama?
Špricam / prskam ih i nastojim štititi uredno "i po redu i po listi" i mimo reda, tijekom cijele godine. Potrošio sam na zaštitna sredstva za tih nekoliko voćki, toliko novaca da sam si mogao mirne duše kupovati voće po želji.
Sada se nezreli plodovi jako kvare i padaju na zemlju
Danas sam jednostavno to što je ostalo u krošnji pobrao u PVC sanduk, pa neka dozriju ili se pokvare u njemu.
Ove koje su trule su završile na kompostištu.









 

karolj

Novi član
Tu od
10 Svi 2016
Poruka
18
Pozdrav.
Koliko vidim na slikama to su sve zimske sorte krusaka. Za njih postoji jos jedno prskanje vise nego na vilijamovkama . A to je ako se ne varam sa switch 62.5 wg
evo linka phttps://www.syngenta.rs/siva-trulez-problem-od-nicanja-do-skladistaa pogledaj
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,255
plus@ to ti je savijač napravio štetu, ima ga ove godine baš puno. Znači mora neki ineskticid pred berbu.
Takođe obavezno poberi sad kruške, nemoj čekati da sazriju na grani već da nedošu u gajbi.

karolj@ Switch djeluje na botritis, a u ovom slučaju problem trulenja je savijač koji buši plodove i izaziva truljenje. Tako da treba riješiti uzrok.
 

Ante2

Aktivni član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
171
Ako moze jedna informacija, ove godine mi je dosta stabala kruske uhvatila bolest hrđe- kruškin pikac pa me zanima dali ko zna u kojim fazama razvoja vocke se prska zastita za tu bolest?
Na pinovoj stranici preporucuju prskanje s mankozepom tj. Ditahne dg neotec samo ne pise u kojim fazama se prska ni koliko je prskanja dovoljno.
 

JozoBozo

Novi član
Tu od
10 Tra 2017
Poruka
3
Pozdrav svima,

imam doma u vrtu pet krušaka, jednu stariju, dok su sve ostale stare po pet-šest godina. Na njima su se nedavno pojavile nekakve crvene točkice, prve su svijetlo zelene pa kasnije pocrvene. Ono sto me zabrinulo je da se to ove godine značajno proširilo po jednoj, a pojavilo se i na druge dvije. Na jednoj se to čak proširilo na plod, te se po njoj penje nenormalan broj mravaca.
Evo link na slike pa pogledajte sami http://m.imgur.com/a/7yfCV

Na slikama su tri različite, a jedna je posađena tek ove godine, koja je samo štap zasada. Ne bavim se voćem profesionalno, ali imamo doma voćnjak s nekakvih 30-ak voćaka kojim se bavimo vise ovako iz hobija.

Zanima me što savjetujete da napravim oko toga, i ako bi mogao neki savjet o špricanju čestih bolesti značilo bi mi stvarno puno. Osim tih pet krušaka uglavnom imamo najviše breskvi, a sad su posađene i trešnje, višnje, nektarina, marelica i nekoliko šljiva.

Hvala lijepa i lijepi pozdrav.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
305
Ja sam prošle godine imao istu situaciju. Do tad se nisam susreo sa tim grinjama na krušci, a kad sam kupio sadnice - toga je bilo na svakom listu...
Citat:
Kruškina grinja (Eriophyes piri)​

Odrasli oblici kruškine grinje prezimljuju u skupinama ispod ljuskica pupova, a rano u proljeće odlažu jaja u tkivo mladog lišća.Grinje žive unutar tkiva lista te sisanjem uzrokuju sitne nabrekline, vidljive s lica i naličja lista. Nabrekline mijenjaju boju, iz svijetlozelene u crvenkastu, na kraju smeđu do gotovo crnu, a najviše ih je uz glavnu žilu lista. Tkivo unutar nabrekline naposljetku odumre, a grinje se tada kroz rupe na naličju lista sele na zdravo lisno tkivo te rade nove nabrekline.Pri jakom napadu listovi u potpunosti pocrne, deformiraju se i konačno otpadaju, izboji zakržljaju, a u nekim slučajevima grinja ošteti i pokožicu plodova koji tako postaju podložni napadu mikroorganizama.

Odrasla kruškina grinja vrlo je sitna, svega 0,2 mm, bjelkaste boje, izdužena tijela, ima dvije generacije godišnje, a u lisnom tkivu živi cijele godine.

Štetnik se suzbija u vrijeme bubrenja pupova sumpornim fungicidima (močivi sumpor- Kalinosul, Chromosul i sl.) ili uljnim organofosfornim sredstvima. Ukoliko ste propustili obaviti ova tretiranja, a uočili ste simptome napada kruškine grinje još možete obaviti tretiranja preparatima Acarstin, Vertimec, Demitan i drugi.
- link

Ove godine sam poslušao agronoma Šubića koji je početkom kretanja vegetacije dao savjet da se uz bakrene pripravke i ulje, doda i insekticid Nufos/Dursban:
Lokalno se na kruškama pojavljuje i kruškina grinja (Eriophyes piri), koja se također suzbija u vrijeme bubrenja pupova kombinacijom mineralnog ulja i klorpirifos-etila. - link.
Sad imam problem sa kruškinom buhom. U starim nasadima nikad nisam imao sa tim grinjama i buhama toliko problema kao kod kupljenih sadnica... Očito u rasadnicima toga ima za izvoz...
 
Posljednje uređivanje:

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
i ja sam kod sebe primjetio grinju ali se trudim fizičkim odstranjivanjem riješiti problem. nemam puno stabala pa stignem a lišće zapalim.
 
Tu od
2 Srp 2015
Poruka
41
Kako ces fizickim odstraniti grinju. Envidor ili abamektin..donekle dimetoat ima akaricidno dejstvo.

Послато са VIVAX_Fly3 уз помоћ Тапатока
 

croatmike

Novi član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
27
pozdrav

jel mi može netko reći kakvih problema imam na kruškama, s obzirom na simptome i izgled lišća
 

Prilozi

  • ZOE_0009[1].jpg
    ZOE_0009[1].jpg
    48.8 KB · Pregleda: 62
  • ZOE_0010[1].jpg
    ZOE_0010[1].jpg
    43 KB · Pregleda: 65

davidzr

Novi član
Tu od
8 Lip 2017
Poruka
5
Molim Vas za savet i pomoc, pre tri nedelju dana sam primetio u vocnjaku suve pege na lisću, posle toga je krenulo lisce da zuti i da se susi. Polodovi se za sada normalno razvijaju.
Po preporuci u PA uradio sam tretman Stroby dva puta i tretman gvozdjem (preko lista i kroz KPK), Uopste nevidim poboljsanje vec suprotno tome sve gore i gore, neke biljke su ostale skroz bez lisne mase. Upitanju je viljamovka , podloga dunja.

dcplj9.jpg

oaou84.jpg

161kjnl.jpg

xor33m.jpg

j7gbkj.jpg

muvfk0.jpg

2z5re6t.jpg

25a12yq.jpg

25a12yq.jpg

30t0u9i.jpg

2guf8k9.jpg

124irr8.jpg
 

karolj

Novi član
Tu od
10 Svi 2016
Poruka
18
Postovani.

davidzr
Sa vasim kruskama je problem HLOROZA nedostatak gvozdjaTo u ovom slucaju nikako ne mozete resiti preko lista,jer i ja sam imao isti problem.Ako su vam stabla precnika da 10 cm to su vilijamovke stare do 10-ak godina.Tu na 10 -lit.vode dodajte do 30 -gr.A ako su stabla mladja mozete ici i 150-gr po stablu.I to sipajte na korenov sistem. Videcete rezultate za 15-20 dana.Preparati su.SEQVESTRENE 138FE OD SYNGENTE ,ili REXOLIN Q40 od YARE.Ovo je najbolje da uradite naprolece kada krece vegetacija, a drugi put krajem maja ponovite .U vasem slucaju to uradite odmah.
 

karolj

Novi član
Tu od
10 Svi 2016
Poruka
18
Nisam dobro napisao30-gr-za starije vocke i 15-gr za mlede vocke ,a ne 150 kako sam prvobitno naveo
 

davidzr

Novi član
Tu od
8 Lip 2017
Poruka
5
recept koji sam dobio od ljudi iz PSS
PENNCOZEB WG+PYRUS 400 SC
ishrana: Yara Mila COMPLEX 12-11-18 SOP + 13S + 2Mg + Mikroelementi
Kroz istem Kpk i preko lista :Yara Vita Rexolin Q40
za 10 dana da ponovim sa Fungi Zato, a prihrana isto.
. jedino sto mislim da cu kroz KPK da pustim Fertigal ferro, zbog Ph koji je kod mene visok.
cisto me interesuje vase misljenje.
 
Na vrh