• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz - 2015

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
To ak počenmo pisat nema nas nigde, zato bolje ne.
Dok zbrojim koliko je uloženo, a koliko sam izgubio na pojedinim parcelama zbog stajačih voda ili zbog onih sušnih perioda kad je sve gorilo nema ne nigde, zato bolje ne, kak je je, hrane se skupilo dovoljno, kupovao ju nebudem, a višak se bude nagodinu opet prodao.

Dok se samo sjetim kak sam u kasno prolječe nakon onih obilnih kiša izvlačio po 50 cisterni vode dnenvo sa pojedinih parcela da spasim kukuruzu opet me nema nigde.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma i ranije hibride bi uhvatio taj topli period...ostao sam iznenađen sa ovom kasnijom sjetvom u 6. mj, te kukuruze su bile odlične i nisu dale ništa manji prinos nego ove sijane normalno, valjda zato kaj je izbjegnut taj sušni period, govorim o lakšim tlima.

A i još dosta takvih primjera je bilo ove godine da su ovi kasniej sijani bolje prošli nego ovi ranije, opet velim sve ovisi o vremenskim uvjetima.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Meni je jedan pajdo rekel ovak, na 600€ po ha uloženo u solidnoj godini mora dat, naše zemlje, 600€ gore, a sad dali je mislil sa poticajem ili bez, neznam!

Poslano sa mog ALCATEL ONE TOUCH 5020X koristeći Tapatalk

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Vrsio neki dan kukuruz sijan u 6 mj. Vlaga 31 [emoji3] dok sam sebi neki dan ovrsio zadnji komadic, vlaga 16. Kod mene malo slabiji prinos( kad se svede na 14% vjerovatno bolji), a prodajna cijena 20 lipa veca.
Da vam govorim o svojim prinosima i ulaganjima mogao bi samo lagat kad nemam pojma. Ne znam ni koliko sam ga imao zasijanog. Pa se opet taljigam.
A najbolje gnojivo je kisa. Ako se sjetim poslikat cu vam koliko ima nerazgradenog gnojiva po korijenu kad ga iscupam.

marinko96

Član
Tu od
29 Kol 2015
Poruka
70
Novi sam u ovome pa me zanima koliko umjetnog gnojiva na hektar bacate prilikom sadnje i s cim prihranjujete kukuruz

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=26591

Al prvo je dobra zemlja i agrotehnika.

Treba vidjeti koliko košta kilogram kukuruza i gledat da se sto jeftinije proizvede
Ja sam stavljao u prosjeku 300 kg 3x15. 180 kg urea i oko 150 kana po ha
Prosjek na 70 ha nešto ispod 9t/ha na 20 ha oko 25% štete od vode i svinja
Ja sam zadovoljan ,nedicim se sa visokim prinosima i naganjam ih
Ja tražim neki srednji prinos i da mi kilogram ispadne sto jeftiniji
Jel u zadnje 2 godine nas jako muci suvišak vode
Ako vise uložim i toliko vise izraste samo moram vise na silos voziti
A nemam bas tako kvalitetnu zemlju

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Čul sam u jednoj emisiji agronoma da kukuruz rodi onoliko koliko ima elementa koji je najslabije zastupljen u odnosu na potrebe biljke. Dakle gnojidba samo s 15-15-15 + urea ili kan, samo ako u zemlji ima viška P i K.
Dakle jako je važno pravilno gnojiti, a to je bez analize zemlje velika lutrija. Pogotovo nije dobro pretjerivati s dušikom. Pošto se on ispire u dublje slojeve, od neiskorištenog dušika je dupla šteta, za džep i za okoliš.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ne samo kukuruz nego sve kulture. Takozvano Liebigovo pravilo minimuma. Lijepo prikazano na primjeru bacve.

ribihi_taru.gif

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Prva je voda, da je ima dovoljno i u pravo vrijeme, da nisu ljetne vručine preko 35c kad cvata, dovoljno dušika i PK i da nije trave... dosta stvari se mora poklopit.
Sad su bile dvije dosta dobre godine, ak se bu ponovila 2012 ili 2013.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Da, to je istina, najvaznija je voda u pravo vrijeme, i da je kukuruz bez trave, mene je ove god zafrknula ona prova, a i vecinu nas tu u kraju.
To je neka sitna gusta trava u kukuruzu, nije visoka, ali na mjestima gdje je nje bilo kukuruza je bila slaba tj nikakva, tako da po meni je najvaznije imati cisti usjev, a gnojiva dajemo koliko tko moze..

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Ne samo kukuruz nego sve kulture. Takozvano Liebigovo pravilo minimuma. Lijepo prikazano na primjeru bacve.

ribihi_taru.gif

Sve sam to učio na faksu
Kod nas su otkupljivači trubili u 5 mjesecu da će kukuruz biti 65 lipa suh pa te malo preplaše i manje uložiš
Ali kad ti se desi lanjska godina da si neznam kaj dao i vođa ti pojede 1/3 onda sjedi i plaći
ja nemam neku vrsnu zemlju i srednje ulažem i normalno da su manji prinosi a zanima me računica
Kakve koristi ako imam visok prinos i vise uložim a zaradim isto kao i na nešto nižem prinosu i ulaganju samo vise preneseš i baciš a isto a nezivim od toga da se u birtiji hvalim sa prinosima

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Sve je to u vezi prinosa stvar zemlje odnosno tla i obrade. Na dobroj zemlji i uz manja ulaganja dobije se lijep prinos, a ja takve radim oko jedno jutro. Na lošijim tlima može se dati brda i doline a solidnog prinosa nema. A onda tu dođe i poticaj pa se nekako stvari niveliraju. Kakav je bio poticaj ove godine on na prinos doda još 2,5 do 3 tone, pa ako je prinos 5 do 6 tona na kraju ispadne solidno. Meni koji oko 70% kukuruza potrošim u ishranu svinja on ima puno veću cijenu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Uvijek poštujem best buy i ekonomičnu proizvodnju. Upravo zato je važno ujednačiti količinu gnojiva u zemlji prema potrebama biljke i željenom prinosu. Sve ostalo je veće ili manje bacanje penez.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Uvijek poštujem best buy i ekonomičnu proizvodnju. Upravo zato je važno ujednačiti količinu gnojiva u zemlji prema potrebama biljke i željenom prinosu. Sve ostalo je veće ili manje bacanje penez.

Meni je dizel i kombanjiranje preskupo da bi išel neku minimalno gnojidbu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Izgleda da me nisi razmel. Svatko ima svoju računicu koliko gnojiva dati biljki, odnosno za koji očekivani prinos. Međutim, za bilo koji očekivani prinos, treba zadržati optimalni međusobni odnos elemenata koje ta biljka utroši za vrijeme vegetacije.
Dakle ako baciš dušika duplo više nego ga biljka treba u odnosu na ostale elemente, znači da je pola dušika neiskorišteno, a to povećava trošak proizvodnje.
Ti očito uvijek ideš na najveće očekivane prinose i pretpostavljam da gnojiš u skladu s analizom tla i potrebama biljke za najveći prinos. To u slučaju neke nepogode predstavlja veći rizik. Netko drugi je skloniji manje uložiti i samim time smanjiti eventualni gubitak u slučaju nepogode.

100 ljudi, 100 čudi, 100 žena, 200 sisa. :(rofl):

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Opet ću ja na tlo. Imaš tala kojima možeš napraviti sto analiza i po tim analizama dati sve što laboratorij napiše pa neće biti veliki ili ekstra urod.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Da Al ja gnojim optimum da se mi isplati.AK bum manjše onda nisam rentabilanan-radim minus.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Opet ću ja na tlo. Imaš tala kojima možeš napraviti sto analiza i po tim analizama dati sve što laboratorij napiše pa neće biti veliki ili ekstra urod.

Ako nema humusa, ne pomaže ni velika količina mineralnog jer ga biljka ne može usvojiti. To nije moj zaključak, nego sam upamtil riječi jednog agronoma na telki.
Vjerojatno, osim navedenih, ima još nekih stvari koje utjeću na urod.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh