Koji kukuruz sijati na zapadnoj strani Zagreba
Pozdrav ljudi
Odmah ide isprika zbog otvaranja nove teme, na temu sjetve, pošto već postoji tema sjetva 2015.No već sada ima preko 50 stranica a kako krenuh čitati ne nađoh odgovor na pitanje iz naslova teme, a pročitao sam nekih 15 stranica.Uglavnom priča se o svemu i svačemu na temu sjetve ali ne specifično vezano uz ono što mene zanima, pa eto.
Dakle, što saditi zapadno od Zagreba, koju FAO grupu.Nije da prvi puta sijem, uglavnom sam do sada radio sa 408B - FAO 480, Pajdašem koji je nekih 490, pa sam čak stavio i Klipana koji je 520.No ništa nije bilo naročito dobro.Sa time da je Klipan prekasna kuruza za moje područje.
Zanima me kakva su iskustva sa FAO 300 grupama u mojem području, jesu li bolje od od FAO 400 grupe.Sranje je što ja uvijek sijem BC a on nema ništa između FAO 390 i 460, ima 418 Jennifer ali to je za silažu, a meni treba u klipu.Ima li netko preporuke za neku drugu koruzu, mislim od drugog proizvođaća.
I napokon, znam da je teško za odgovoriti i procijeniti, obzirom na mnogo faktora, ali koliko bi se objektivno moglo očekivati na mom području, u prinosu, recimo na jednom jutru, sa gnojidbom za vrijeme sjetve, jednim špricanjem i dvije prihrane.Dakle nikakvo zaoravanje NPK gnojiva u jesensku brazdu, proljetno zatvaranje zimske brazde, drapanje i ostala "egzotika".Dakle minimum ulaganja.Naravno sve to uz obzir da nije suša, potop, najezda skakavaca itd.
I ništa manje važno, gdje u Zagrebu ili zapadno od Zagreba ima za kupiti najpovoljnija sjemenska koruza, NPK itd.
PS
Što se tabli tiće, jedna je teška zemlja (533 + dvobrazna desetka u proljetnoj brazdi neide), a druge dvije table su uobičajne.Kažem ovo da mi ne spominjete kako ne možete odgovoriti jer sve zavisi od zemlje.
Uglavnom, svi su pozvani "teoretizirati" na ovoj temi, ali me najviše zanimaju odgovori iz iskustva, onih koji žive zapadno od Zagreba.
Pozdrav