• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2016

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
Ja sam dobil Adengo besplatno od agronomke iz Dekalba, rekla je da mi to šalje njezin kolega iz Bayera. Da s adengom oko 3. lista pošpricam ali slobodno i u 4. da nebu ništa, i da bolje djeluje kad se šprica u 3. listu nego odma nakon sjetve. Navodno je lani bil izvrstan u svim pokusima koji su rađeni za Dekalb.

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Dvije godine sam prskao na crno sa terbisom i montom i nisam bio zadovoljan pa sam ponovo u 6 listu prsko sa motivelom.Dobijem cist kukuruz al skup.
Evo sad kisa svaki dan pada pa pitanje sta bude od prskanja kod ovih sto su to odradili

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
Ja sam inače prijašnjih godina šprical uvjek prek lista pa baš nemam osobnog iskustva sa zemljišnim. Ako pada kiša onak malo jače jel mogu onda špricat ili bolje ne sa zemljišnim?

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,244
Moja iskustva su da je ne znam koliko kise palo, uvijek je zemljisni bio pun pogodak..
Dok se poprska sa zemljisnim, a nema kise tjedan do dva, e onda nastaju problemi..

One jako kisne 2014 sam prskao odmah nakon sjetve i oprskam zadnju njivu i dode kisa koja nije stala dva dana, kukuruz do berbe bio bez i jednog korova..
Prosle godine oprskam kukuruz u trecem listu sa zemljisnim i kise nije bilo deset dana, do kultiviranja je bio cist, poslije kultiviranja ga uhvatila neka gusta trava, istina, nije visoko narasla, ali ga je dosta kocila u rastu i bio je manji prinos zbog toga..

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Moje mišljenje i radim tako najprije zemljišni i po potrebi korekcija sa folijarnim. Ako kreneš prvo sa folijarnim i korovi pobjegnu zbog kiše ???:(sweat):

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Danas sam zvao Bayerovog savjetnika u vezi Adenga, postavio sam dva pitanja, prvo u vezi s onim propadanjem usjeva što piše na njihovim stranicama, rekao mi čovjek da se to dešava ako se ide prekasno špricat, oko 5. lista. Po tome je meni sigurnije špricati ranije i od 3. lista, sigurno je sigurno.
Drugo pitanje je bilo u vezi s onim oranjem od 50 cm i sjetvom žitarica poslije Adenga, rekao je da se tu misli na normalno duboko jesensko oranje, da brazde trebaju biti dobro okrenute i da nema problema sa sjetvom žitarica, u mojem slučaju ječma.
Broj mobitela savjetnika za moje područje 098 173 5366.
Do sad sam pošpricao 6 Ha sa Lumaxom, jučer i prekjučer, a 4 Ha bude išao Adengo jer su u pitanju preorane zemlje gdje su mi bile umjetne livade.
Prošle godine sam špricao sa Lumaxom po kišnom vremenu, i dobro se pokazao, čak puno bolje od Motivela i Banvela s kojim sam špricao preko lista, a to najvjerojatnije zato jer mi se u tom vremenu miješaju poslovi oko spremanja krme i oko kukuruza, i onda mi je kukuruz na drugom mjestu, a posljedice se znaju. Zato sam sad prešao na špricanje prije nicanja, ako gdje bude trebala kakva korekcija, to će biti sigurno manji posao nego špricati sve. Ujedno bude i manji rizik od visokih temperatura i stresa koji kukuruz doživi kad se kasnije šprica.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja sam danas cjeli dan prskao kukuruz sa Adengom koji je sijan 16.-18.04., sva sreća da se posijalo malo kasnije, ta druga tura sjetve bude najbolja, taman sad klica izlazi iz zemlje, mraz mu nije mogao ništa. A danas je bilo izrazito pogodno vrijeme za špricanje, napokon dan bez vjetra.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
866
Marko1986, vjerojatno buš dobil dobru kuruznicu i malo kuruze.

Ja sam jedne godine napravil takvu probu na jednom kraju njive. Razlika se nije primijetila prije berbe. Nažalost u berbi su klipovi bili dosta manji.

Ma ko ga sljivi.. Kaj bude bude. Tu fazani rade masakar na kukuruzu i nikakvi Mesuroli i ostali repelenti im nisu prepreka. Cekaju da kukuruz izadje, iskopaju zrno a ono malo klice ostave. Valjda urod bude pokril makar umjetni gnoj. Ubuduce tu ide jecam.

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Kod vas prosuseno zemljiste cim mozes u kukuruz bez cizama...Ovdje vec 10 dana il kisa il izmaglica.U tih deset dana jedan je bio donekle dobar

Gegic

Član
Tu od
12 Velj 2016
Poruka
226
svi kukuruzi imaju bijele vrhove

L]
El to posljedica mraza

Poslano sa mog ZTE Blade L2 koristeći Tapatalk

Posljednje uređivanje od moderatora:

borno

Član
Tu od
29 Ruj 2015
Poruka
56
Ima li tko iskustva sa Adengom?Piše da treba 500 litara vode na hektar.Malo mi je to problem jer imam špricu 440 litri s kojom špricam 1,5 hektara.Da li bi bila dobra ta litraža?To je 293 litre na hektar?Iskustva?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,303
Pa prelazi s tom špricom hektar, idi malo sporije i to je to.. Ja isto imam 440l i dizne 04..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nema veze, ja s 350 l prođem ral i pol površine i mora biti dobro, bitno je samo da se stavi dovoljna količina otrova za tu površinu, svejedno kiša padne poslije, a večinom smo prskali i po kiši kakvo je vrijeme stalno bilo.

A kaj se tiće klice i prskanja, možda sam i krivo naposal, klica je još uvjek pod zemljom, kopao sam i vidio da joj još treba 2-3 cm da izađe van, znači još vani nema ništa.

matijavz

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
235
Evo ja jučer završio špricanje...adengo, 2,5 dcl na 300 l vode i to sve na 1 ral.
Dizne 0.4 i na 4 bara, šprica leško
Kukuruz koji je posijan 15.04 je taman na izlazu iz zemlje, a več onaj sijan 16/17/18.04 on je vani samo na uvratinama di je sijačica malo pliće išla.

Nadam se da neće trebati korekcije i da bude sve to zajedno dobro ispalo do jeseni.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,244
Kukuruz polako nice, ali javlja mi se veliki problem..
Puno kukuruza je izgrickano, jednostavno su mu pojedeni listici, jel to ona pipa, s cim to tretirati ili kako mu Bog da?

Ovo na slici je kws krabas, na bc-u sam primjetil da ima manje ostecenih biljcica..

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh