• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2020

AntonioJD

Dobro znana faca
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
2,047
Bc je porastom najbolji barem u ovoj godini, problem je prinos za nas koji idemo na to. Recimo ja sa Dekalbom nemam problema, a da je manji od Pioneera pak, je, iako ne mislim da će to utjecati na krajnji prinos.

Kod kolege koji inaće sije po 200 kj je nedavno bio čovjek iz Bc-a koji mu je ostavio da posije dvije vrečice novog nekog pa ćemo vidjet. Uglavnom priča mu je da su se oni uglavnom bazirali na ishranu stoke do sad, a sad rade i na hibridu za prinos.
 

Charlip

Aktivni član
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
407
Ja osobno nisam nikad sijao BC jer uvijek idem na prinos a oni ne mogu parirati s ničim prinosima pineeru i kwsu. Ako je agrotehnika bila onakva kakva treba biti i posijano normalnom ispravnom sijačicom ne znam zašto bi bilo problema sa nicanjem osim ako nije do sjemena. Kolega sije oko 300 rali i ima i pioneer i kws i syngentu. Sve niklo i raste u istoj visini jer je sve isto pripremano i dobrom sijačicom sijano. Ok ima razlike u napretku od sorte do sorte al šta se nicanja tiče nikakvih problema tak da sa tim imaju problema oni koji ili nemaju s čim dobro pripremit i posijat ili neznaju ili siju BC.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
4,883
Razumijem Vas koji prodajete kuruzu da vam je prinos najvažniji. Tak bu sve dok se i u kuruzi ne bu gledala kvaliteta kak se sad gleda u pšenici.
Par godina sam imal problema s BC hibridima, ali zadnje sam kupil Pajdaša tretiranog mesurolom i bil je odličan. Ove godine nisam kupoval sjeme. Sijem jako malo i ostalo mi je tog Pajdaša. Dvije godine je bil super, a ove, treće godine, je klijavost nekaj slabija. Meni je to očekivano.
To kaj sam napisal ne znači da navijam za bilo koju sjemenarsku kuću, a BC kupujem jer imaju na vrećici označen oblik i veličinu zrna. Zbog home made sijačice preferiram srednje okruglo zrno. Imaju li oznaku zrna još neki proizvođači sjemena?

Moj pajdaš. IMG_20200603_102355.jpg

Negdje sam pročital da se na kuruzi ne broje svi listovi. može li mala poduka? U fazi koliko listova su ove tri biljke?

IMG_20200603_102609.jpg IMG_20200603_102640.jpg IMG_20200603_102731.jpg
 

LAKI

Aktivni član
Tu od
13 Velj 2019
Poruka
438
Charlip mislim da gresis,ako se oni ne broje onda po tome ispada da kad ima 3 lista ustvari ima 1 list.Proguglaj malo pa ces videti da se i oni broje pa cak i ako otpadnu ili se osuse ili ih pojede nesto
 
Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
4,883
Laki, kak ih mogu prebrojiti ako ih nema (otpali ili pojedeni)?
 

Charlip

Aktivni član
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
407
Tako je...kad ima 3 zapravo ima 1. To su mi rekli agronomi i od KWS-a i od pioneer-a. Kolega je špricao sa adengom kuruzu koja je imala sve skupa 5 listova i svi smo mu rekli da će se i kuruza posušit no njoj nije bilo apsolutno ništa. Zašto? Zato jer je imala 3 prava lista. E sad ak lažu oni lažem i ja.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
4,883
Vidi se, ali bilo bi još bolje a si stavil poveznicu na izvor podataka. ;)
Iz ovog teksta ke razvidno da se u dvije metode predstavljene različito tretiraju vršni listovi, a ne oni donji.
Postavlja se pitanje jesu li to dvije jedine metode (priznate) za utvrđivanje broja listova ili postoji još neka.
 

LAKI

Aktivni član
Tu od
13 Velj 2019
Poruka
438
Pokusavao sam da postavim link ali mi ne ide nesto
 

domo1984

Član
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
199
IMG-20200602-WA0001.jpg

Fazan ili vrana? Vec su vadili pa sam dosijavao i opet vade kad dođem na parcelu nema ni fazana ni vrana.
 

Marko355

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
4,318
Nije nigdje voda ležala.
Ovo gdje je veči kukuruz, tu je nekad prije tko zna koliko godina bio salaš nečiji i tu je uvijek sve veće i zdravije.

Jučer sam išao vidjeti te kukuruze. Dva dana od kultivacije su isti. Dobili su u kultivaciji 100 kg KAN-a po jutru. U prvoj kultivaciji (10-ak dana prije ove) su dobili oko 80-90 po jutru. Mislio sam malo više, ali mi je tako ispalo.
Prije sjetve je bačeno 400 kg 0:20:30 i 150 kg UREA-e na 1.5 jutro.

Jel bi pomogla kakva folijarna prihrana? Nekakav antistres pripravak, ili nešto?
 

Brane211

Novi član
Tu od
25 Lis 2019
Poruka
23
Fina gnojidba za tu površinu, a folijarac kao i svaka druga gnojidba može pomoći.
Tako je i kod nas u selu, di su bili stanovi a sad su njive bolja je zemlja
 

Marko355

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
4,318
A kakvim folijarcem bi bilo dobro ići? Imam još dan-dva i više neću moći u njega na nekim mjestima.
 

Najnoviji postovi

Slušaj radio!
Na vrh