Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena.
Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga.
Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️
Znam za formulu za izračun zrna neka relativne vlage na standardnu relativnu vlagu suhog zrna (14%), malo drukčiju od NEWHOLLANDove.
((100 - relativna vlaga) / 86 ) X težina s izmjerenom relativnom vlagom= težina suhog zrna (14% relativne vlage).
Dakle za1000 kg sa 25% relativne vlage :
( (100-25)/86 ) X 1000 =(75/86) X 1000= 872 kg
Iz kuruze hlapi samo voda, ali osnovica za postotni račun nije težina s izmjerenom nego sa standardnom vlagom (14%).
Isti podatak daje i tablica koju je prezentiral @bhorv.
Hektolitarska masa ne utjeće na smanjenje težine radi sušenja, ali utjeće na to koliko kg zrnja ima u kubiku klipova ili zrnja.
Nisam nikada prije ni razmišljao o tome, a kamoli da znam nešto stručno vezano za sušenje kukuruza. Ako nije problem da kažeš šta se osim vode gubi sušenjem? Jer sada me to zaintrigiralo....
Kad saznas javi 😆
Ameri kazu suha tvar sta god to bilo. Kako god malo se gubi. Ima sto nacina za izracunat, a jedini je mjerodavan onaj na otkupnom mjestu...
Krenuo i ja danas, to je komad kojeg je tuča zahvatila početkom 8 mj
Sorta P9911, površina 1350čhv, prinos 10.5 kubika. Ja i više nego zadovoljan, kako je izgledalo nakon tuče ovo je odlično. Ima nešto klipa oštećenog ali ništa strašno.
Jučer sam ručno ubrao 8 klipova nasumično, okrunio, vlaga je 15.5%.
Koliko bi mu još trebalo da padne nekih 2%?
Evo zadnjih nekoliko jutara idem na posao u 6 sati, auto bude suh, nema trunke rose.
I do koliko maksimalno vlage smije ići na tavan u zrnu?
KWS Kapitolis.