• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2020

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ASD

Član
Tu od
4 Tra 2020
Poruka
55
Ima tko kakva iskustva s traženjem odštete od lovačkog društva. Meni je divljač dosta uništila pšenicu, a sad napadaju i kukuruz. Repelenti su beskorisni, a ograđivanje teško izvedivo (bezbroj malih parcela razbacanih u krugu nekoliko kilometara).
 

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
974
Ja imam informaciju da ako ne trazis repelente i ne postavis, nemas pravo traziti odstetu. Navodno sad sva lovacka drustva imaju policu osiguranja na nivuo hrvatskog lovackog saveza, a ne svako drustvo za sebe.
Lani je moj prijatelj vodio bitku sa jednim lovackim drustvom, kao oni nemaju policu osiguranja koja pokriva stetu od divljih svinja, jer njih za sad jos nemaju evidentiranih u lovistu. I to je trajalo nekih 10 dana, pa je uzeo odvjetnika i preko njega poslao sluzbeno zahtjev za prijavu stete ili ce u protivnom tuzit drustvo. U toku tri dana zvali ga da kad i gdje moze doci procjenitelj iz osiguranja da poslika i procjeni stetu.
Kroz koja dva mjeseca novci bili na racunu.
Jedi uvijet je da je steta veca od 20%, a oni racunaju za nas kraj prosjek 10t/h
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,756
Kod mene uvjet repelenti i pastir. Kad ogradiš rekli da se zove njih,oni to poslikaju, i onda imaš.pravo na odštetu. Budemo vidjeli šta bude od toga. Divljih svinja ima, ali izgleda manje nego lani. Tak da bi ove godine moglo biti i dobro ali daleko je berba.
 

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,237
Lovački savez ima policu samo za pokriće šteta od divljači na motornim vozilima na području RH. Svatko lovačko društvo ima ili bi trebalo imati policu za štete od divljači na poljoprivrednim kulturama. Uvjet za odštetu su repelenti ili pastir a sukladno Zakonu o lovstvu. Nema uvjeta da je šteta veća ili manja od nekog postotka nego da li je šteta osnovana i koliko je ugovorena franšiza na polici.Klasični izgovor svih lovačkih društava je upravo taj da nema divljih svinja, jer ih nemaju evidentiranih u lovistu ili još bolje da to nisu divlje svinje, da su to svinje križane s domačom u vrijeme rata pa se ne smatra divljom.

Svakako prilikom uzimanja repelenta uzmite i potvrdu o preuzimanju istih kao i upustvo o postavljanju repelenta. Isto i za pastir i ograda mora biti dobro održavana ako nije to je osnov za otklon štete. Ukoliko nema mjere zaštite oko parcela, pastir i repelenti šteta se ne priznaje.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,756
Nemam se namjeru prepucavati oko toga tko šta treba ograditi. Nije ni tema niti vrijedi u nedogled raspravljati jer nebumo sa laprdanjem ništa promijenli. Htio sam biti lovac, još uvijek imam malu želju za tim ali kad vidim kako se pojedini lovci, u mom kraju , ponašaju izgubim volju za tim. Najbitnije je da svi znaju svoja prava a svoje obaveze rijetko tko da prizna.
Ako nekom smeta napisano slobodno obrišite. 👍
 

ASD

Član
Tu od
4 Tra 2020
Poruka
55
Divljači ima kod nas sve više, a štete su svaku godinu sve veće. Od lovaca nikakve koristi - oni gađaju samo svoje glinene golubove. Koliko čujem naše LD nema ni policu osiguranja. Pojedini veliki proizvođači su pisali neku peticiju Ministarstvu. Budemo vidjeli kaj bu iz toga.
 

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,237
Dok ministrstvopoljoprivrede ne preuzme obvezu ugovaranja police, neće biti neke sreće s odštenim zahtjevima.samo to košta- Divljaći će biti još više čak i do te mjere da nećete moći sijati kukuru na pojednim parcelama. Barem je tako kod mene. ima pozitivnih prića di se lovci trude, svima kupuju pastira i daju repelnte, povećavaju kvote za odstrel. Samo jedan primjer da su na podrućju KKŽ i bjelovarske županije 2018 odstreljeno 52 tone mesa divljih svinja. Da tako se radi na podrućju RH bilo bi manje štete. Ponadao sam se da će doći afrička svinjska kuga pa ih potomaniti ali niš od toga.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,756
Divljaći će biti još više čak i do te mjere da nećete moći sijati kukuru na pojednim parcelama.
Nije tema ali mislim da nema te kulture koju divlje svinje neće upropastiti. Dok sam tražio kombajn bio sam kod jednih koji isto imaju velike štete od divljih svinja. Isto siju soju na najgorim parcelama pa su im ove godine i tu soju uništile iako kažu da nju ne diraju.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,692
Jel ima šanse da se ovo nekako izvuče?
Klipovi su formirani, stabljika nije polomljena.
 

Prilozi

  • 20200808_102532.jpg
    20200808_102532.jpg
    83.3 KB · Pregleda: 60

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Gadno je dobila, :( ali kuruza ima veliku mogućnost samoobnove. Prinos bu vjerojatno smanjen ali nadajmo se da ne bu previše.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,692
Bojim se samo da klipovi koji su dobili direktan udarac ne počnu trunut iznutra.
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh