Kukuruz trosi na prinos od 10 tona priblizno cistog 200kg dusika 100 kg fosfora i 180 kalija. A kak izgleda po gnojidbi nitko ne dodaje ni priblizno toliko fosfora i kalija. Kaj ispada da imate svi zemlju u dobroj kondiciji !?
Jel dobar taj 0217? Ja sam ga vidio na njivi od paznanika, niska stabljika, dobar klip, cini mi se sa cak 18 redova, ne predugacak. Zemlja teska, zuta, koliko je umjetnog baceno ne znam, ali stajnjaka i gnojscine u neogranicenim kolicinama. Mozda ga probam uz standardne osjecke hibride koje favoriziram.
Gnojidba je puno komplesnija nego što joj pristupamo, veliki dio od ovih NPK se dobije iz tla iz prethodnih godina od žetvenih ostataka i veliki dio ostane u tlu kad iznesemo zrno
Zato je iznošenje biljnih ostataka uključujući i uzgoj kukuruza za silažu u ovo vrijeme bez zaoravanja stajnjaka kao da si pucaš u nogu...Da radite analizu istog zemljišta svaka 2 tjedna dobili bi različite vrijednosti. Imate na internetu dosta materijala na engleskom što se tiče zemljišta.
Za cca 10-30 god vise se neće raditi kao što se sada radi ili će se dosta smanjiti. "Otkricem" mineralnih gnojiva dobilo se je na prinosima ali i na ubijanju zemljišta i svega što u njemu živi. Tako da sada u zemljištu ima jako puno minerala vezanih u oblicima koji nisu prihvatljivi biljkama. A samo dodavanje istih je kao kad narkomanu daješ dop. Da ne spominjem fosforni paradoks i ostale stvari.
Analiza da, ali trebalo bi raditi na ukupne minerale a ne samo lako dostupne i raditi na regeneraciji živog djela tla a ne samo kemijskog.