• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2022

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
U jumbo je zeznuto čuvat jer je najlonska i kuri se i uvijek bude te gamadi. Nikad nisam one tablete koristio, otkad čuvam u drvenom bednju za grožđe i kartonskim kutijama nemam problema...

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Cuvanje kukuruza u klipu u kosevima je najjeftiniji nacin susenja i cuvanja, ali najvise posla s tim ima.

Ovo kaj govorite da se od toga stoka moze otrovati, to nema veze z vezom.
Mi smo nekad hranili puno stoke i sve se krunilo iz koseva i tavana i mljelo na trofazni mlin.
Krave, bikovi, svinje i pilici su to najnormalnije jeli.

Kod mene i kod drugih susjeda gdje drzim kukuruz stakora nema, pa s tim nemam problema.

A ovo kaj je kolega Markach rekao da ostaje smeca i nusprodukata poslije krunjenja, to ja sve iskoristim.
Ovo zrnje na kraju u kosevima sve presijavam i ide u prikolicu, kocenje se sve proda, ljudi me vuku za rukav jel imam kocenja.
Jedini otpad su tacke pljeve, na nekih 10 t kukuruza, koje pograbim ispod krunjaca.

A kaj se tice zizaka i leperica, to otkupljivacu ove god ne smeta jer robe jednostavno nema.
Al svejedno ju ja malo zaprasim s Actelicom.

Evo i danas je jedna nakrkana, i tak vec tri tjedna.
20220831_143222.jpg
Jos dvije ture i alles kaput.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
@Ivan KC, zao mi je ali u tome grijesis.
"Ovo kaj govorite da se od toga stoka moze otrovati, to nema veze z vezom."

I ja sam bio skeptican oko toga ali kad smo radili analizu jasno je pokazalo da kukuruz nije ispravan.

Uzimali su uzorke za analizu: smjesu, klip i zrno. A sve je bilo iz kuruznjaka.

I mi smo nekad tak spremali na tavan, kuruznjak i jednostavno je bilo to ok. I svinje smo hranili. Rekao je vetrinar da su zivotinje stvorile imunitet oko tog kukuruza i nis im nije bilo.

Ali kad smo presli na ovce i kad se pojavila ozbiljna kolicna ovci, janjci, kupio sam ovce s pedigreom i s ozbiljnih farmi te sam kupovao kukuruz samo od kog sam stigao, ko je imao, ko npr. ti, bilo je problem i analiziom su mi se malo otvorile oci.
Jbg, ni ja nisam vjerovao, ali kad ti krepa 20 kom, ceses se po glavi.

Onda sa izrunio sam kukuruz i pustio kroz susaru i bilo je dobro, ubili smo mikrotoksine i svu ostalu sotonu....

Od kad sam presao branje u zrnu i susara, nemam nikakvih problema.

Jos da je novca za kupit silos, sreci ne bi bilo kraja. Sad sprema u limene bace od 200 L, drvena baceve od 2000 L, od vina, i jumbo vrece. Obavezno tretiram prilikom spremanja protiv ziska i tih gadosti.....

I to kad imam dosta svoje, smjesa je odlicna i vidi se kvaliteta, te prirast.

Kupio sam jednom iz silosa ali nije bila tako kvalitetan kukuruz, osjetilo se na prirastu i nisu ga janjci a ni ovce bas jele. Ne znam zbog cega....
Ovako kada sam uzgojim, znam sto imam i zadovoljan sam.

Drago mi je da uspijes sve prodati i naplatiti, uz minimalne troskove.

I ovo klasunce,kocenje kaj uspijes prodat, pa to je fantazija, kad zbrojis kukuruz i konecenje dobije se fina cifra kn/kg bez troskova susenja i skladistenja. Jbg, puno je posla s tim al ak su novci na hrpi, muka se zaboravi ipak je neka zarada i neka zadovoljstina na kraju svega.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
@mladenko Mikotoksini 😉
Da, vjerojatno su životinje koje su stalno jele takav kukuruz stekle imunitet. Ali ako su navikle na kukuruz koji je sušen u sušari onda im ovaj iz kukuružnjaka može napraviti problem. Dok smo imali krave koje su dale dnevno 5-10 l mlijeka ništ im nikad nije bilo. Al kad se krenulo sa Holsteinom, pa malo “finiji” Simentalac i sl. Koje su imale po 25,30,35 litara dnevno stalno neki problemi s njima. Uglavnom svaka kategorija životinja i razina proizvodnje ima neke zahtjeve.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,160
Kod nas je još uvijek uvrježeno misljenje da je kukuruz sa klipa najzdraviji i bolji i da sušeni kukuruz ne valja jer sušara sve izvuče iz njega

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
537
Moje mišljenje je da kukuruz kroz silazu najviše svoje hranjivosti izgubi, ako gledamo kolicinu energije koju ima po litri ili kg zrno. Bakterije razgrade sve što je najbolje, provrije sve i to je kakti najbolje. Nije najbolje al se najviše mase za hranu dobije i čuva se u skroz jeftinim obliku spremnika. A nitko ne uzima u obzir rashode pri tome i koliko ti izvezes hranjivih tvari trajno s njiva i koliko onda umjetnjaka treba dodavati na te njive.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
688
Kolega, niste u pravu. Ovisno o kojoj se kategoriji životinja za ishranu koristi. Ako su preživači onda je kvalitetna silaža br. 1. Znači i kad grožđe otkuha izgubi na kvalitetu??? ;) Sljedeće, ako se kukuruz koristi za ishranu stoke ili frementora onda logika nalaže da se to i treba vratiti na polje. A novija istraživanja pokazuju da su životinje igraju vrlo važnu ulogu u (bržem)popravljanju kvalitete zemljišta jer pozitivno utječu na mikroorganizame u odnosu na sama mineralna gnojiva. Miris mljevenog kukuruza iz sušare i kuruzane je neusporediv. U korist sušare.

Ivan00

Član
Tu od
29 Stu 2020
Poruka
93
Jel izasao ko sa cjenikom kukuruza? Vidio sam Žito i njihov cjenik ali me zanima sa 20-25% vlage. Ili svi jos mudro sute?

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
1.8 kn/kg vlažni kukuruz za šrot Osatina, Pivac. Kolega ono što sam spominjao gore kreće idući tjedan, 1.9 kn 25-27% no to je rekao da će vrijediti samo za 9.ti mj.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Vlaga,sorta,prinos??

Posljednje uređivanje od moderatora:

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Nije moje, pa ne znam točno. Vlage oko 30 uglavnom, prinosi svakakvi, od 2 do 9 t/kj.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Jel se ta navodnjavala da u ovakvoj godini da 9 t/kj? To je oko 7,5 t/kj suhog zrna.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Ma nije, to su samo takve zemlje gdje nesmiješ zaboravit posijat. Bit će onih koje daju 500 kg/kj, tako da prosjeci ove godine će biti zanimljivi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Danas mi smetal dio reda kuruze za prolaz prikolicom između vočki i kuruze.

Potrgal sam na tom dijelu klasove i pocijepal kuruznicu. Na proljeće je tu bujična poplava odnijela zemlju i jednu mladu lijesku, a kuruza je ostala na jednoj niti polegnuta po ostatku zmlje koja je bila tvrda "ko beton". Onda smo te prignute biljke podigli i malo ih obložili zemljom donešenom iz dijela gdje se mogla nakopati. Dio je preživel i sad su klipovi duljine 25 cm. Vjerojatno zato kaj je prosječni razmak oko 35 cm. Ovo na sliki je nabrano na duljini 22-24 m.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Danas sam krenuo u svoj, a sutra će biti gotovo, bio sam dosta pesimističan sa prognozama, međutim bit će još i manje od nekog odokativnog plana, cca 10-20 t manje.
Danas pokošene table, 10 kj 2,7 t/kj, 7 kj 7,5 t/kj... 20220906_130802.jpg dji_fly_20220906_162616_224_1662474535616_photo_optimized.jpg dji_fly_20220906_161206_213_1662474523062_photo_optimized.jpg

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Ako neće padat ja u četvrtak napadam, vlage oko 30, nešto manje, sutra suncokret...

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Ja vozio danas nešto na vlagu, oko 25%. Ovisi kako koji naravno, skinuli smo jedan i sa preko 35%..

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh