• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2025

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
947
Moram sljedeci tjedan presijati neke 2 rali kukuruza zbog stete od fazana, a nikad nisam tako kasno sijao. Jel bude kaj od toga? Zao mi je gnojiva koje sam razbacao pa cu probati opet posijati, ali ne znam jel bude vajde od toga

miha55

Član
Tu od
17 Lis 2015
Poruka
85
Sjetva je zavrsena,sijalo se raznih hibrida i na kraju vise usluga nego svojeg🫣 Prihrana je bila Urea 175kg/ha u brazdu i 3x15 260kg/ha u sijačicu,cim se malo isuši idemo u zaštitu protiv trave. Krenul sam sijat sa zetorom i nosi do 150 kg umjetnog u kutijama i čist solidno ide ta kombinacija ali kad me sunce sprzilo odma se islo u sjetvu sa vecim traktorom😂🙆‍♂️

Prilozi

• 20250502_143145.jpg
    20250502_143145.jpg
    74.3 KB · Pregleda: 30
  • 20250502_143156.jpg
    20250502_143156.jpg
    71.7 KB · Pregleda: 29
  • 20250501_102439.jpg
    20250501_102439.jpg
    64.2 KB · Pregleda: 27
  • 20250422_131521.jpg
    20250422_131521.jpg
    67 KB · Pregleda: 30

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,358
Moram sljedeci tjedan presijati neke 2 rali kukuruza zbog stete od fazana, a nikad nisam tako kasno sijao. Jel bude kaj od toga? Zao mi je gnojiva koje sam razbacao pa cu probati opet posijati, ali ne znam jel bude vajde od toga
Nije to još ništ kasno, još se može sijat normalno.
Kod nas još ima ljudi koji nisu krenuli ni orati, a gdje je tek sjetva.. 😄

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,378
U zadnje vrijeme kod mene bolje su kukuruze koje se siju kasnije nego ranije. Prošle godine 01.5 sam sijuo, a 15.06 kultivirao a mejas je sijao kad sam kultiviraio i imao bolji prinos nego ja, ja sa sijao 9911 a on bc 572. Pa ti sad reci

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,110
Ja sam lani sijal 17.5...

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,920
Sijao sam krajem svibnja i kombajniro sredinom rujna, dobio 14t/ha ultra vlažne kuruze.
Sve se može.
Ovisi kak si nastelas agrometorološke uvjete😉🤣.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,500
Ja sam prošle godine sijao 20.5. pa nisam imao ništa, oštra zemlja + suša. Sljedeći tjedan opet sijemo, dok riješimo ljulj, mada je ova godina trenutno daleko bolja, prošle se jedva pripremalo koliko je zemlja bila suha.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,665
Prošle god je to bilo katastrofa, ali prvi put sam sijao sa pneumatskom. 1 brza, bilo je negdje 5cm 15 cm 35 cm, i tak kroz cijele rede, budem provjerio ranionike. I sutra idem u obilazak kak je to ove godine
Znači da je vjerojatno slab vakuum ili su skidači nepravilno podešeni pa ti skida zrno. Slab vakuum znači da je loša ili turbina, crijeva ili plastična brtva unutar sjetvenog aparata.

Pločica kao takva, ovisno o prijenosu uvijek izbacuje sjeme u određenom trenutku, a razmak u brazdici znači da ili nije bilo sjemena na plolčici za što su zaduženi vakuum i skidač, ili šteka pogonski prijenos, što bi primjetio kao pucanje lanca ili ne okretanje pogonskih kotača/osovine.

I naravno, oblik brazde i koliko je sjeme okruglo, odnosno podložno kotrljanju, kao npr. P9911 koji je okrugao i BC Pajdaš koji je full štitast, 9911 se kotrlja, dok Pajdaš slabo do nikako.

Ja sijem cca. 9km/h ove i prošle godine s Ozduman sijačicom i nema greške, neki su sijali 5km/h s identičnom i nema razlike, ali kod nje je problem jer je sjetveni aparat kao i kod Gasparda visoko, ali svejedno posije onoliko koliko se namjesti.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,867
I naravno, oblik brazde i koliko je sjeme okruglo, odnosno podložno kotrljanju, kao npr. P9911 koji je okrugao i BC Pajdaš koji je full štitast, 9911 se kotrlja, dok Pajdaš slabo do nikako.

BC, pa tako i Pajdaš ima okruglo i plosnato zrno sjemena. Piše na vrećici kakvo je zrno unutra. MO, SO i VO su okrugla (ovalna) zrna, a MP, SP i VP su plosnata zrna. Ove godine sam kupil Pajsaša VO, ali nije baš veliko. Bliže je srednjem. Veličina zrna se može procijeniti prema težini pakiranja.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,665
BC, pa tako i Pajdaš ima okruglo i plosnato zrno sjemena. Piše na vrećici kakvo je zrno unutra. MO, SO i VO su okrugla (ovalna) zrna, a MP, SP i VP su plosnata zrna. Ove godine sam kupil Pajsaša VO, ali nije baš veliko. Bliže je srednjem. Veličina zrna se može procijeniti prema težini pakiranja.
Nisam čitao, samo znam šta su mi dali da sipam u sijačicu kada sam sijao drugima 🤷🏻‍♂️

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
764
Na koju dubinu siješ, kad za tjedan dana nije vani na ovim temperaturama?
Ja ovu godinu izbacio mikrognojivo. Ako uzmeš prosječni trošak od 50eura/ha, nije to malo. Za to mogu kupiti 250kg 95%-tnog CaO. A više mi je potreban Ca jer je ph problem.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,122
Pa temp kod mene su u noci 5°C..prosle godine je bila za 5 dana vani...3 dana je bila kisa i 11-12°C kroz dan...mislim da tu bas i nisu optimalni uvjeti...
Ja mislim da startno znaci puno u pocetku...bez obzira sto kosta...
imam i ja jako kisele zemlje...ph mi bio cak 3.8 na jednoj zemlji...radim zelene pokrovne, kalcizaciju, sve sto mogu da popravim zemlju...

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
764
Ja sam isto bio zagovornik mikrognojiva prije par godina. I sada kažem da je to ok,ali...
Postoji još jedna teorija. Koja kaže ovako: gnojivo treba maknuti što dalje od sjemena. Tu se smatra onih i 5x5 od sjemena, ne samo mikro. Zašto? Jer biljka u ranim fazama razvija simbiozu s zemljišnjim gljivicama i bakterijama koje joj "donose" hranu. Dok se ta ista hrana servira u vidu gnojiva, onda biljka ne mora razvijati odnos s bakterijama i gljivicama. Odnosno stvara se ovisnost biljke o mineralnom (lako pristupacnom) gnojivu. A u kasnijim fazama kada biljka ostane bez servirane lakopristupačne hrane, onda kreće u stvaranje odnosa( jel, tu mislim na lučenje biljnih sokova korjenom) ali više ne može doseći odgovarajuci odnos.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,122
Ja sam isto bio zagovornik mikrognojiva prije par godina. I sada kažem da je to ok,ali...
Postoji još jedna teorija. Koja kaže ovako: gnojivo treba maknuti što dalje od sjemena. Tu se smatra onih i 5x5 od sjemena, ne samo mikro. Zašto? Jer biljka u ranim fazama razvija simbiozu s zemljišnjim gljivicama i bakterijama koje joj "donose" hranu. Dok se ta ista hrana servira u vidu gnojiva, onda biljka ne mora razvijati odnos s bakterijama i gljivicama. Odnosno stvara se ovisnost biljke o mineralnom (lako pristupacnom) gnojivu. A u kasnijim fazama kada biljka ostane bez servirane lakopristupačne hrane, onda kreće u stvaranje odnosa( jel, tu mislim na lučenje biljnih sokova korjenom) ali više ne može doseći odgovarajuci odnos.
Ok..sada su mi malo jasniji eksperimenti koje izvodi jedan kolega sa gljivicama i bakterijama..ocito je razlog ovo sto si napisao...
Cuo sam o raspravama da ako sijes gnojivo u redove da bi trebalo to raditi max 3-4g a onda razbacati po zemlji...ovo o bakterijama i gljivicama nisam znao...

Najnoviji postovi

Na vrh