Nije to još ništ kasno, još se može sijat normalno.Moram sljedeci tjedan presijati neke 2 rali kukuruza zbog stete od fazana, a nikad nisam tako kasno sijao. Jel bude kaj od toga? Zao mi je gnojiva koje sam razbacao pa cu probati opet posijati, ali ne znam jel bude vajde od toga
Ja sam lani sijal 17.5...Moram sljedeci tjedan presijati neke 2 rali kukuruza zbog stete od fazana, a nikad nisam tako kasno sijao. Jel bude kaj od toga? Zao mi je gnojiva koje sam razbacao pa cu probati opet posijati, ali ne znam jel bude vajde od toga
Znači da je vjerojatno slab vakuum ili su skidači nepravilno podešeni pa ti skida zrno. Slab vakuum znači da je loša ili turbina, crijeva ili plastična brtva unutar sjetvenog aparata.Prošle god je to bilo katastrofa, ali prvi put sam sijao sa pneumatskom. 1 brza, bilo je negdje 5cm 15 cm 35 cm, i tak kroz cijele rede, budem provjerio ranionike. I sutra idem u obilazak kak je to ove godine
I naravno, oblik brazde i koliko je sjeme okruglo, odnosno podložno kotrljanju, kao npr. P9911 koji je okrugao i BC Pajdaš koji je full štitast, 9911 se kotrlja, dok Pajdaš slabo do nikako.
Nisam čitao, samo znam šta su mi dali da sipam u sijačicu kada sam sijao drugima 🤷🏻♂️BC, pa tako i Pajdaš ima okruglo i plosnato zrno sjemena. Piše na vrećici kakvo je zrno unutra. MO, SO i VO su okrugla (ovalna) zrna, a MP, SP i VP su plosnata zrna. Ove godine sam kupil Pajsaša VO, ali nije baš veliko. Bliže je srednjem. Veličina zrna se može procijeniti prema težini pakiranja.
mi prošle godine vršili ječam 27.05 a 28.05 posijali postrno soju...Ja sam lani sijal 17.5...
Ok..sada su mi malo jasniji eksperimenti koje izvodi jedan kolega sa gljivicama i bakterijama..ocito je razlog ovo sto si napisao...Ja sam isto bio zagovornik mikrognojiva prije par godina. I sada kažem da je to ok,ali...
Postoji još jedna teorija. Koja kaže ovako: gnojivo treba maknuti što dalje od sjemena. Tu se smatra onih i 5x5 od sjemena, ne samo mikro. Zašto? Jer biljka u ranim fazama razvija simbiozu s zemljišnjim gljivicama i bakterijama koje joj "donose" hranu. Dok se ta ista hrana servira u vidu gnojiva, onda biljka ne mora razvijati odnos s bakterijama i gljivicama. Odnosno stvara se ovisnost biljke o mineralnom (lako pristupacnom) gnojivu. A u kasnijim fazama kada biljka ostane bez servirane lakopristupačne hrane, onda kreće u stvaranje odnosa( jel, tu mislim na lučenje biljnih sokova korjenom) ali više ne može doseći odgovarajuci odnos.