Ja već imam problema sa divljim svinjama oko 20 godina. Imam takve plodne njive da nikad nismo prihranu radili, a s jedne strane rijeka, s druge strane potok. Sami mulj, nikada zimska brazda, oranje kao da je frezano. To nema nigdje... kad je susa bila, najbolja kukuruza. 10T/ha. Samo stajski, 15 stica u sijalicu i spricanje protiv trave a u ono vrijeme se jos na ruke okapala, kopacicom po sredini, oko nje motikom.Vise joj je smetalo moćno ljeto. Nema kaj nisam probao, repeleti, struja, farmer pletivo, bodljikava zica, pali gume, cekali sa puskama, nekad smo znali po noci ubiti po 5,6 komada... tak tjednima. U prvim godinama smo dobivali i odstete od lovačkih društava, fer i korektno. Ali nemres, gamad se razmnožila, i nis ne pomaze. Krenuli smo sa repeletima, svaki 10 metara kolac i zavezali spužvicu unutar plastične case od 0.5l od pive, i poljevali repelntima, smrdilo svima, samo njima mirisalo, jer su istu noć, došle i pojele sve...
Kod električnog pastira smo uzeli najjači, tri žice, i par dana dobro brani, nakon par dana, jedna se zaleti i potrga i ostale samo udju.
Isto farmer pletivo, sa bodljikavom žicom, podigne sa gubicom i ostale ulju, isto tak van kad idu, sjebu ogradu i kukuruz. Kaj je najzanimljivije, lovačko društvo imalo je odstrel oko 100 kom godišnje, a oni su rokali barem oko 800 do 1000.
Mi samo isto porokali 50 do 60 godinje i tak svatko, ko je htio. Sad nema kvota, roka se sve, i krmače i odojci i opet ih ima ko rusa. Hrvatske sume, odtrele izmenju 50 do 60 tona čistog mesa divljih svinja i jos ih ima...ko rusa. U Canadi je takav problem da im divlje svinje rade štetu u milijardama dolara, i nemaju rijesenja. Dok ne osmisle promjenu gena da ona se koti, jednom godišnje i po 2 do 3, ne bude tu uspjeha... ove sve potamaniti...