• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2025

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,951
Sve u svemu, srednja žalost
P9911 je koliko toliko spasio stvar, BC572 podbacio totalno
Pajdaš, s obzirom da je posijano samo pola vrećice, čak nije loše ni dao

Prilozi

• IMG_20250927_124001.jpg
    IMG_20250927_124001.jpg
    69.6 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20250929_093855.jpg
    IMG_20250929_093855.jpg
    75.5 KB · Pregleda: 30

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,951
Ne, sve je serijski kao i prvog dana.
Na 540 okr kardana ga treba tjerati da bi radio dobro, ako je gusti sklop tjeram ga i brže.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,890
U kojoj j to brzini? Nekak mi se brzo kreće...

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,951
Na 19 cm je sijano i P9911 nema predebelu stabljiku tako da se da malo brže popeljat.
Ali kažem, ispod 540 okr kardana se nesmije ići, i skužio sam da bolje očisti i manje smeća baci u bunker kad idem brže. Nema mi logike ali tako je.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
174
Na 19 cm je sijano i P9911 nema predebelu stabljiku tako da se da malo brže popeljat.
Ali kažem, ispod 540 okr kardana se nesmije ići, i skužio sam da bolje očisti i manje smeća baci u bunker kad idem brže. Nema mi logike ali tako je.
Kod brebe beračom bitno je da se kukuruz već kod samih otkidačkih valjaka ('raketa') dobro okomuša, to jest da na komušačke valjke kasnije dođe što manje lista (tek tu i tamo pokoji list sa klipom). Vjerovatno kod veće radne brzine komušački valjci bolje okomušaju klip već kod otkidanja sa stabljike (pa manje komušine ulazi u berač), kod manje radne brzine vjerovatno lanci više potrgaju sa stabljike komplet klip sa komušinom. Naravno sve to još ovisi o tome kako je podešen berač, vlažnosti stabljike, hibridu kukuruza, zrelosti itd.... Što se više rašire otkidačke ploče - bolje će se okomušati ali će onda i više malih klipova otići na zemlju a kod onih većih klipova biti će više gubitaka zrna na donjoj strani klipa.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,951
Da, ima tu puno faktora. Najbolje je rano ujutro brati dok je rosa ili da je lagana kišica preko dana, tek toliko da se list malo navlaži, tada je to čisto i bez smeća da je to milina.

Najnoviji postovi

Na vrh