• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2026

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
808
Ja cu i dalje 'mislit' a takvi mudraci nek propadaju.
Od nabrojanih troskova ne placam zakup, kombajn, insekticide, biostimulatore, sijem u manje prohoda, najjeftiniji herbicid koristim.
U zetvu ulazim bez centa duga pa ce me svaki prinos zadovoljit, a na cijenu se imam pravo zalit jer nije normalno da psenica kosta toliko koliko kosta.
Ako ne plaćaš kombajn - to znači da uopće ne kombajniraš? Ja imam svoj kombajn pa znam da me kombajniranje vlastitim kombajnom košta. Košta manje nego usluga - ali ipak košta poprilično.

Što se tiče zakupa to treba isto uzeti u obzir. Imaš svoju zemlju i to je OK ali moraš računati sa time da bi alternativno isto to svoje zemljište mogao rentati nekome.... i to je 'gubitak' kojeg ćeš nadoknaditi uračunavanjem iste te svote koju si mogao ostvariti rentanjem u svoje troškove proizvodnje. To je realni trošak, drugi je par rukava kako si stekao to zemljište (mogao si ga naslijediti ali i u tom slučaju ono ima svoju vrijednost).
Zato treba u računicu uzeti sve te troškove, pa makar možda oni i nisu vidljivi na prvu ali ti troškovi itekako postoje. Amortizaciju strojeva obavezno uračunavati jer doći će taj dan kada će treba ti kupiti nešto novo. Ako ne računaš amortizaciju poderati ćeš svoje strojeve i nećeš moći kupiti nove. A to je upravo ono što nam se svima polako događa, zadužujemo se, kupujemo strojeve, naradimo se, i na kraju sve to moramo financirati iz nekih drugih izvora (plaća, mirovina ili jedemo svoju supstancu - to jest realno više uopće ne možemo obnoviti strojni park ili onaj ekstremni primjer kada moraš prodavati svoje vlastito zemljište da bi uopće nekako opstali).

Najnoviji postovi

Na vrh