Ukrajina,I to je točno, no postoji mogućnost da cijene skoče puno više od onog šta se trenutno nudi, sjetite se slučaja od prije par godina...
ako ćemo suditi npr prema 2022 kad je plavi dizel isto dosta poskupio baš u proljeće, vjerojatno u okolici mene ista priča što se tiče uslužne sjetve i žetve. Tad su kod nas dosta njih spuštali cijene sjetve i žetve da pokupe više mušterija pa da tako nadomjeste poskupljenje i tako 'pokriju' sa više posijanih/ovršenih hektara skuplje gorivo tj gledali su da 'vrate' te dodatne potrošene novce koje su dali na gorivo zbog veće cijene goriva. Čak je bilo situacija gdje nekom vrši jedan te isti kombajner već 15g, pa je tog čovjeka zvao drugi kombajner koji mu se nudio da za 50e/ha ovrši sve. Uvijek je bilo dotad da zove onaj koji treba kombajnera, tad su se kombajneri sami nudili i jedni drugima spuštali cijenu.Koja će biti cijena uslužne sjetve?
Ja bez 50€/ha neću sijat...ako ćemo suditi npr prema 2022 kad je plavi dizel isto dosta poskupio baš u proljeće, vjerojatno u okolici mene ista priča što se tiče uslužne sjetve i žetve. Tad su kod nas dosta njih spuštali cijene sjetve i žetve da pokupe više mušterija pa da tako nadomjeste poskupljenje i tako 'pokriju' sa više posijanih/ovršenih hektara skuplje gorivo tj gledali su da 'vrate' te dodatne potrošene novce koje su dali na gorivo zbog veće cijene goriva. Čak je bilo situacija gdje nekom vrši jedan te isti kombajner već 15g, pa je tog čovjeka zvao drugi kombajner koji mu se nudio da za 50e/ha ovrši sve. Uvijek je bilo dotad da zove onaj koji treba kombajnera, tad su se kombajneri sami nudili i jedni drugima spuštali cijenu.
Npr, zadnjih 15g kod mene u okolici usluga žetve s prijevozom je bila većinom 90-100e/ha (kako koji kombajner), te godine se spustila na 50-70e/ha..Isto tako i cijena usluge sjetve se te godine skoro prepolovila..
Meni dan danas nije jasno kakva im je to računica i logika 😂
Ja kad sam ih pitao pa šta se onda bunite kad cijena svega ide gore, a našim proizvodima ostaje ista cijena samo su me poslali u rodni kraj...