jandric200
Član
- Tu od
- 9 Velj 2011
- Poruka
- 593
Evo jedne prave priče artyman:http://www.agroklub.com/kolumna/lazu-da-krava-ne-moze-dati-mlijeko-za-dvije-kune/6403/
evo vidite danas da i gazda financija je protiv nas,bitno da su sebi ušičarili oko 600 mil. da se nađe,ja nisam politički opredjeljen ali nas večinu ovaj truli kapitalizam bude pojeo ,ja uvijek mogu u gerilu ali nema više ni šume,a na čistoj livadi si lak pljen,evo baš jutros pričam sa veterinarom i pitam ga šta budu do kraja ove godine smislili da nam još i oni malo sjednu na grbava leđa ,kaže on ništa nema ministarstvo novacac za njihove tzv.bolesti i propise:vragek::vragek:
Postoji samo jedno rijesenje a to bi bez sumnje odrzalo mljekarsku bransu. Tamo na prosvjednim punktovima se razglaba o svakojakim opcijama sta i kako dalje.
Moj prijedlog bi bio da se udruze 1000, 2, 5 ili 10000 proizvodjaca i svaki da ucesce za izgradnju nove mljekare. Neka se za primjer sudjeluje sa po 5000e. Svako po 5000e. To svako moze izdvojiti a ako ne moze se snaci kreditom posudbom ili prodajom bilo cega, bolje i dijela stada nego danas-sutra SVEGA.
5000 proizvodjaca koji daju po 5000 eura daju zavidnu cifru od 25.000.000 eura. Za te novce se moze kupiti zemljiste sa svom pratecom infrastrukturom, npr zemljiste kod Severina namjenjeno za ind zonu. Netreba se raditi neka megalomanska mljekara, neka nova Sirela ili Dukat, ne, izgraditi nesto gdje ce se preradjivati mlijeko gore pomenutih 5000 proizvodjaca. Kupiti nekoliko cisterni za dovoz svjezeg mlijeka na preradu i nekoliko dostavnih vozila koja bi razvazala mlijeko po trgovackim centrima. Osmisliti novu ambalazu na kojoj bi bilo naglaseno da je to mlijeko sa hrvatskih farmi, domacih proizvodjaca iz kojeg nije povadjeno sve sto valja i izloziti ga kraj konkurencije. Kada bi velika vecina proizvodjaca krenula sa preradom i distribucijom svoga mlijeka normalno je da bi se prekinulo sa isporukom ovim stranim ucjenjivacima. Oni bi u nedostatku domace sirovine morali uvoziti i uvoziti. Mi bi trebali na svoj proizvod udariti za jednu kunu manju cijenu. Moje je misljenje da bi 90% kupaca radije kupilo nas proizvod jer bi imali povjerenja u njegovu kvalitetu. Ove strane mega-kompanije ne zanima odrzivost proizvodnje u hrvatskoj, nezanima ih dali ce propasti jos jedna ili deset tisuca proizvodjaca, socijalne mjere su nakon rata jos ovih 20 godina koliko toliko smirivale ovu vrstu proizvodnje ali toga vise nema niti ce biti. Postojat ce samo zakon trzista a tu opstaje jaci, kome nepase nek se makne. Oni nece popustiti proizvodjackim zahtjevima jer su prejaki, premocni i svjesni su toga. Zasto bi? Pogotovo nakon ukidanja kvota 2015. proizvodnja ce jos drasticno porasti sto ce rezultirati opet mozda cak i drasticnim padom otkupnih cijena mlijeka.
Po meni Lactalis se moze pobjediti jedino konkurencijom. Jakim tj kvalitetnim artiklom i cijenom. Oni mogu godinu ili dvije raditi bez profita u Hr ali ne dovijeka.
U Nizozemskoj su proizvodjaci dionicari mljekare i nije im toliko bitna otkupna cijena jer svu dobit dijele medjusobno. Nema tu neke velike mudrosti znaci netreba nista novo izmisljati nego samo dobro prekopirati od nekog kod koga je to uredjeno "kako Bog zapovjeda".
Na mljekarima je da se medjusobno dogovore i ujedine ili dostojno PROPADNU!
a vara se on,do 30.6. imamo rok da se upišemo u registar primarnih proizvođača hrane. e koje su tu tek gluposti nabrojili
http://hidra.srce.hr/arhiva/18/81651/narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_12_153_3176.html