• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lubenica i dinja

• Temu pokrenuo marijogrgic
  • Datum prvog posta

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
A kako drukcije nego posebno, po meni ako zivis u hladnijim krajevina je bolje pricekat toplije nego gubit zivce. Misljenje temeljeno na lokaciji.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
Što više redova pod istim agrilom to bolje. Razlika između takvih i onih gdje je svaki red posebno pokriven je poprilična.
Uostalom u ručnom postavljanju je puno jednostavnije raditi više redova pod agril. Moj savjet je da se na lukove navuče cijev kap na kap, to značajno povećava trajnost agrila. Imamo agrile stare više od 7 godina u dobrom stanju tako radeći, a znam da neki ne mogu koristiti svoje preko godinu dvije...

npr. ovako:

Posljednje uređivanje:

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
samo si kolega preskoćio vjetar koji je meni sve takove agrile prošle godine pokido

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
To mi je žao čuti. Ne preskacu ni nas vjetrovi dakako ali vjetar i ne napravi velike stete, osim ako je 'oluja stoljeca'. No i onda samo većinom otkrije jednu zakopanu stranu, ne iskida ga. Najgore je kada padne ogromna kiša, agril je ne popije i oteža, time se lukovi zabiju dodatno u zemlju, dakle olabavi se značajno i onda kad puhne olujno... Ali čak zna kod takvih nevremena bit veća šteta na onim jagodarskim plastenicima, tunelima nego na ovakvim od agrila.
Na neke stvari se ne može utjecati ali na neke ipak može. Tako je i recimo ta zaštita lukova cijevima kpk, jer agril prvo pukne na tim mjestima gdje hrđa sa lukova prijeđe na agril. Takodjer kvalitetno skladištenje je bitno, neki tu nemaju ideje i rješenja te im tisuću kvadrata agrila zauzme pola garaže. Po meni ga je najjednostavnije (suhoga) zarolati u kuglu i onda omotati stretch folijom, na taj način 1000m2 agrila ne zauzme puno više od metra u promjeru što je vjerujem prihvatljivo.

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
to što pišeš upravo se to desilo velika kolićina kiše i vjetar ali zanimljivo gdje je bilo pokrivanje jedne folije to je preživjelo

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
A je, na njima se voda ne zadrzaje ali svake godine imamo barem jedan takav jednoredni jer zemlje su nam trokutaste pa bude koja uredica i razlika u velicini je prevelika da bi radio drukčije...
Cak srednji red u ovakvim vecim tunelima bude napredniji od vanjskih.

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
Što više redova pod istim agrilom to bolje. Razlika između takvih i onih gdje je svaki red posebno pokriven je poprilična.
Uostalom u ručnom postavljanju je puno jednostavnije raditi više redova pod agril. Moj savjet je da se na lukove navuče cijev kap na kap, to značajno povećava trajnost agrila. Imamo agrile stare više od 7 godina u dobrom stanju tako radeći, a znam da neki ne mogu koristiti svoje preko godinu dvije...

npr. ovako:

Ovo mi super izgleda.Isto bi bilo dobro i ako se pokriva red po red.Kod mene bi problem mogla praviti i divljač,pa bi možda bilo bolje jedan red jer bi možda preskakali redove ,a ako se zabuše na veliku površinu.....
Koja je debljina ovih šipki,pretpostavljam da su od betonskog željeza, i na koji razmak ih postavljaš u redu?

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
Šestica je šipka, dužina 2.2m po luku, 2m jedna od druge...

Vepar nam i je napravio najveću štetu do sada, ali sumnjam da bi je isao preskakati da je jedan red :)

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Je da tako je lijepo i lakše i bolje ali kod mene nebi moglo. Meni prave probleme i psi i lisice i jeleni i srne i divlje svinje i vjetar. Psi bi se igrali s tim agrilom kao nikad, pa i cijevi za vodu mi žvaču i raznose što bi tek s ovim napravili na parceli koja nije ograđena :icon_cry:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Zanima me kako pokrivate lubenice agrilom dali moze svaki red posebno i kako se to pokazalo ?

Mi lubenice, a i sve druge tikvenjače, pokrivamo direktno po biljci. Proljeće (05.mj) zna biti vjetrovit (kod nas burovit) i pokrivanje na lukove je riskantna opcija stoga pokrivamo direktno po biljci. Nakon sadnje agril se dobro zategne da se ne stvaraju valovi agrila prilikom puhanja vjetra, a kako biljka raste agril se postepeno popušta. Konačan rezultat je sačuvan agril i zdrava biljka bez ikakvih oštećenja.
Osim tikvenjača direktno pokrivamo i svo lisnato, korjenasto i gomoljasto povrće te kupusnjače, a na lukove rajčicu,papriku i patlidžan.

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
neznam petula ja sam razmišljao o tome gredica je uzdignuta agril usljed vode potpuno bi stisnuo biljku na zemlju ako imaš slike postavi da to vidimo

dario

Novi član
Tu od
20 Tra 2014
Poruka
28
uspoređujuči dugoročnu cijenu agrila i folije to je tu negdje 3-4godine
smatram da folija vrši bolju zaštitu od vjetra i kiše problem je provjtravanje jer u nekim momentima treba više prozora na tunelu.
plan je izaći s rasadom između 15 -20 04 puno sekiranja i puno posla
ali zadovoljstvo imati robu prije ostali je veliko
prijašnji godina je bilo tako a nadam se i ove za slavoniju ok

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
neznam petula ja sam razmišljao o tome gredica je uzdignuta agril usljed vode potpuno bi stisnuo biljku na zemlju ako imaš slike postavi da to vidimo
ovo je tikvica od lani a slike lubenice i dinje nažalost nemam. Mislim, stvar je isprobana, a ako sumnjate probajte jedan dio površine sa direktnim pokrivanjem pa se uvjerite sami.
2d0jrcj.jpg

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Jel ima netko koštice lubenica da mi da da si posadim, jedno desetak komada, lani mi propale od one silne kiše.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja imam bolju. Biraj moju. Moje budu ogromne. Constelesion ili tako nekako, a muž mi neda da ih posadim.

Ak si uzmeš njegovu Nostalgiju,budeš melankoličan i nostalgičan. A za romantiku si prestar da bi uzeo Romanzu.
Varda ima ružno ime.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
A sad ste me zatekli oboje, o sortama pojma nemam, ne bi baš one da su mi ogromne.

Najnoviji postovi

Na vrh