• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lucerna

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Mi smo kupili po 50kn talijansku i dobra je.
A inace kupujemo ljubljansku po 52kn.

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
Ja posijo svoju lucernu,jutro i po,26 kila potrosio,rucna sjetva,kupio u Bj po32kn,os66 tak bar rekao,,sad se ceka kisa u subotu i nadam se dobrom poniku.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Krajem 5 mj sam posijao 0,5 kj lucerne sa zobi. Dosta rijetka sa zobi i dosta trave, pokosio, izbalirao. Da li bih bilo dobro sada baciti malo KAN-a prije kiše.

ivan20

Novi član
Tu od
11 Kol 2014
Poruka
12
Pozdrav prijatelji, gdje bi se moglo kupiti sjeme lucerne u Slavoniji? Inače, živim u okolici Donjeg Miholjca.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Krajem 5 mj sam posijao 0,5 kj lucerne sa zobi. Dosta rijetka sa zobi i dosta trave, pokosio, izbalirao. Da li bih bilo dobro sada baciti malo KAN-a prije kiše.

PROVO:
Ovo gore je tekst od prosle godine. Dva puta sam kosio i djetelina se pocela siriti.
Sada me zanima da li je treba pognojiti, kojim gnojivom, kojom kolicinom i kada.
Hvala.

DRUGO:
Ove godine bih posijao lucernu na njivu koja je pokraj sume i poslije 15 sati je u sijeni. Sa druge strane je potok. Tlo je pjeskovito i nagnuto prema potoku.
Prosle godine sam njivu preorao u proljece a u jese kosio travu - korov. Od trave je bila ambrozija, divlja paprika i divlja repica. Trave su se osjemenile pa me zanima kako tlo prirediti za proljetnu sjetvu lucerne.
Hvala.

Institut

Član
Tu od
18 Sij 2009
Poruka
158
PRVO: cuj lucernu treba gnojiti, ako ju nisi gnojio prosle godine pred zimu onda bi mogao sad na pocetku kretanja vegetacije s kompleksnim gnojivom s manjim sadrzajem dusika. Ja sam obicno bacao oko 300kg 7:20:30 u jesen ili u proljece kada nisam stigao u jesen i to je to. Lucerni ne treba dusika pa nema potrebe bacati KAN, ali moras pratiti razvoj, mozda lucerna nije uspostavila simbiozu s bakterijama pa onda joj treba dodati i taj dusik. Odes na polje pa vidis.
DRUGO: hmm odabir table koja je u zasjeni i nije bas najbolji. Meni je lucerna u sjeni bila uvijek slabija od one koja nije u sjeni. Lagano pjeskovito tlo nije problem ali korovi u proljetnoj fazi dok je lucerna u nicanju jesu. Mogli bi ti korovi zagusiti usjev jer oni brze rastu od lucerne u startu. Kasnije lucerna gusi korove jer odlicno regenerira ali pocetak je tezak. Mozda da posijes neku jarinu sada na tu tablu pa onda na jesen lucernu?? Jesenski rok je ipak malo sigurniji..

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Koliko se prije prvih mrazeva može uspješno sijati lucerna?
Držim da je upravo zbog smanjenja opasnosti od korova bolje kasnije, ali do kada?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Koliko prije prvih mrazeva (dan, 10 dana, 20 dana, ...)?
U kojoj fazi treba biti da joj mraz ne škodi?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ako se ne varam do početka 9. mj bi ju trebalo posijati, da se dobro ukorijeni do prvih mrazeva na kaj je jako osjetljiva, znao sam ljudima sijati i u 10. mj, ali ta lucerna je bila jako slaba, mrazevi ju uništili kad se počela tek razvijati.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Optimalno vrijeme za sjetvu lucerne u proljetnom roku je od 15.3 do 10.4 i u ljetnom od 15.8 do 10.9 !!!
Sve ovisi i o samim vremenskim uvijetima al ipak se treba držat ovih vremenskih okvira...
Ako bi ju u proljeće sijao prije 15.3 postoji mogućnost da ju mraz uništi,a ako ju siješ poslje 10.4 onda najveći problem je s korovima koji u tom periodu nadvladaju usijev a i manjak oborina u periodu nicanja i u fazi razvoja joj nikako neodgovara,(za razliku od korova) a znamo svi kakva je situacija s klimom u posljednjih desetak godina...
Praktički ju možeš sijat od početka 3 pa sve do 10mj. ako će bit uvijeti vremenski pogodni,dovoljno padavina,bez mraza itd... samo lucerna iziskujeje dobru i dobro pripremljenu zemlju,adekvatnu gnojidbu a samim tim i nemalo ulaganje ,ako hoćeš nešto imat od nje ,tako da nevrijedi puno riskirat s rokovima nego se pridržavat optimalnog ,kao što svaka druga kultura ima svoj optimum!!!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
ŠANANA i radul, zahvaljujem obojici.

Nije mi toliko bitan prinos od lucerne, kosim za svinje. Bitnija mi je dugovjećnost, da ne pregine za 2-3 godine nego da traje 7-8 godina. Pognojil bi sa 7-20-30 zaoravanjem. Koliko je bitno duboko oranje? Početkom rujna može dublje oranje u jako težkoj zemlji biti problematično. Ako bi bilo dovoljno orati na dubinu 15 cm s malim 2x8" plugom, mogla bi se napraviti fina završna priprema na malim brazdama.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Sumnjam da ce ti biti tako puno godina.. Ja sijem godinama Os66, kosim je 4 puta godišnje i na ral bude 7-10 rolo bala i u prosjeku 5-6 godina bude i onda oranje i sjetva kukuruza :).

Inače Pioneer je ove godine predstavio dvije vrste svoje lucerne, koja će biti oko 10€ kg.. Za par mjeseci kreće u prodaju.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
-Sam prinos ti ovisi o tome dal ce dobro niknut i dal ce opstat(ph tla,prethodna kultura,spriciva,vremenski uvijeti...) ako dobro nikne ukorjeni se i razvije onda vise nemas ni problema s prinosom...
-Tesko ce ti koja dogurat tolko dugo al 4-5 god. moze bit,a sto se tice dugovjecnosti tu ti je Os 66 broj jedan najbolje se pokazala i to vec nekih 40god. samo ako ju mozes nabavit.
Oranje bi ipak trebalo bit na vecoj dubini jer joj je korijenov sustav dosta dublje a i ti moras u osnovnoj gnojidbi unijet gnojivo koje ce koristit u razdoblju koristenja i ta gnojidba je najbitnija,dobro bi bilo kad bi imao stajskog to bi onda bilo to

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Jednom sam prije oranja navozil na onaj lošiji, vanjski dio s kompostne hrpe. Posijal sam OS66 i trajala je 7 ili 8 godina. Zadnje dvije godine se pojavil štavelj (ščav) pa je doprinesel bržem uništenju djeteline. Doduše, ta zemlja je jako kvalitetna i očito su bile pogodne mikroklimatske prilike kod nisanja i prve dvije godine.
Zadnjih godina sam kupoval neku OS 66, uvoz iz Madže, ali ni do koljena onoj staroj.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Samo sam čekal da več jednom netko to napiše, da nebudem ja prvi :)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ja sam već mislio da nešto ne radimo dobro.. Znao sam imati po 10-tak bala na ral, negdje i 12, sad bude 5-6 po rali.. A da bude još gore divlje svinje ruju.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Da je sijemenski materijal lošije kvalitete nego je bilo prije, to stoji, ali promjenila se i klima, kvaliteta zemljišta više nije ista, sve to pomalo utjeće.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Istina, dok su godine bile "normalne" sa oborinama bilo je to ok.. Ja ću probati Pioneer lucernu baš me zanima kakva će biti, iako je malo skupa.

Najnoviji postovi

Na vrh