• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lucerna

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
A sijem kaj najjeftinije nabavim hehehe al mi se soča pokazala ok u mojem podneblju
Mislim da smo ju plaćali 53kn ovu godinu.
Nije ni ovo preskupo, kak je pakirana, po kilu ili više?

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Cipro ti se zove dućan ti su najpovoljniji.
Pa imas Gramineu,poljocentar zna nekad imati povoljno i tak..

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Imate granarium prodaje smijese trava i svega strane .
E sad kad sam kupovao bilo dosta povoljno pa vidite pozovite.

Miskomoj

Novi član
Tu od
24 Sij 2016
Poruka
9
:s::s:pozdrav,,zanima me da li se u jesenskoj sjetvi lucerna moze sijati sa zitaricama:s::s:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Spominje se u temi da u proljeće treba sijati lucernu pomiješanu s malo zobi. Koja je točno funkcija zobi u takvoj sjetvi, odnosno kaj se dobiva u odnosu ako se sije samo lucerna. Koliki postotak zobi je potreban? Zelenu lucernu koristim u prehrani svinja.

@Mario proljetne korove riješiš tako da posiješ skupa sa lucernom i zob i u prvom otkosu imaš mix zobi i lucerne tako ja radim i ove godine isto tako idem nakon prvog otkosa mix-a imaš čistu lucernu :)

Zeksone,
moreš malo opširnije pojasniti.

Koliko zobi pomiješaš u sjeme lucerne, ili siješ svako sjeme zasebno? Koliki je utrošak sjemena lucerne, a koliko zobi na određenoj površini? More za površinu koju ti siješ, bum si ja preračunal.

U kojoj fazi lucerne prvi put kosiš?

Jel nakon prvog otkosa lucerna zaduši zob, odnosno jel kasnije samo čista lucerna?

Na proljeće planiram sijati na njivu gdje od korova obično prevladava mliječ, osed (osjak) i slak. Na znam službeni naziv za mliječ, sličan je osedu, nalo svjetliji i ne pika (ima nježne listove).

Posljednje uređivanje od moderatora:

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
U većini slučajeva kad siješ lucernu samu drugi otkos bude čist. Ne možeš zajedno sijati zob i lucernu, mislim možeš ali to je skroz neprecizno, a to ne želiš. Prvi otkos bi se trebao kositi kada iscvate lucerna, mada sam ja često i ranije ako krenu korovi. Ove godine sam ju pokosio kad je bila 10-15cm visine zbog korova i sljedeći je narasao skroz čist. Ali ako je sušno dosta bolje ju ostaviti da iscvate.

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Spominje se u temi da u proljeće treba sijati lucernu pomiješanu s malo zobi. Koja je točno funkcija zobi u takvoj sjetvi, odnosno kaj se dobiva u odnosu ako se sije samo lucerna. Koliki postotak zobi je potreban? Zelenu lucernu koristim u prehrani svinja.
Nekad je tako radio moj djed tako ti se dobro ukorijeni lucerna samo sto imas samo jedan otkos mozda dva i prvi ima nesto slame u sebi od zobi ovisno koliko ide kombaj nisko pozitiva je u tome sto jednom sijes i jednom pripremas zemlju imas dvije kulture na jednoj parceli sa 50% utroska.

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Zeksone,
moreš malo opširnije pojasniti.

Koliko zobi pomiješaš u sjeme lucerne, ili siješ svako sjeme zasebno? Koliki je utrošak sjemena lucerne, a koliko zobi na određenoj površini? More za površinu koju ti siješ, bum si ja preračunal.

U kojoj fazi lucerne prvi put kosiš?

Jel nakon prvog otkosa lucerna zaduši zob, odnosno jel kasnije samo čista lucerna?

Na proljeće planiram sijati na njivu gdje od korova obično prevladava mliječ, osed (osjak) i slak. Na znam službeni naziv za mliječ, sličan je osedu, nalo svjetliji i ne pika (ima nježne listove).

Iwanho evo navečer budem detaljno odgovoril na poruku sad sam h polju pa nestignem :)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
U većini slučajeva kad siješ lucernu samu drugi otkos bude čist. Ne možeš zajedno sijati zob i lucernu, mislim možeš ali to je skroz neprecizno, a to ne želiš. Prvi otkos bi se trebao kositi kada iscvate lucerna, mada sam ja često i ranije ako krenu korovi. Ove godine sam ju pokosio kad je bila 10-15cm visine zbog korova i sljedeći je narasao skroz čist. Ali ako je sušno dosta bolje ju ostaviti da iscvate.

Meni u zadnje vrijeme nikne toliko korova da zaduše lucernu. Zato nikad ne mogu pustiti do cvata nego prvi otkos napravim kad je visine 15-20 cm. Po mjestima poslije drugog ili trećeg otokosa lucerna zaduši korove, a gdje su viši korovi s jakom korijenom tamo nestane lucerne.

Nekad je tako radio moj djed tako ti se dobro ukorijeni lucerna samo sto imas samo jedan otkos mozda dva i prvi ima nesto slame u sebi od zobi ovisno koliko ide kombaj nisko pozitiva je u tome sto jednom sijes i jednom pripremas zemlju imas dvije kulture na jednoj parceli sa 50% utroska.

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Ovo boldano ne razumijem u potpunosti. Kaj radi kombajn u smjesi lucerne i zobi? Kaj znači da imam samo jedan i li dva otkosa? Misli li se to za tu godinu?Kaj se događa nakon prvog otkosa? Raste li zob ponovno, ili je lucerna brža pa zaduši zob? Meni je bitno formirati lucernište koje bi trajalo čim duže, po mogućnosti 6-8 godina.

Iwanho evo navečer budem detaljno odgovoril na poruku sad sam h polju pa nestignem :)

Hvala na brzoj reakciji, iako nisi trebal odgovarati kad si na polju. Do proljeća je još dugo, stignem posijati. Samo se volim na vrijeme informirati.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ovo za kombajn misli da ostaviš zob dok ne sazrije. Kad krećeš u pripremu, dali bude već korova? U proljeće siješ?

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
To ide jara zob i sije se u isto vrijeme zob ili jari jecam požanjes a poslije ti ostane (kod mene u Istri zbog suše) jedan otkos lucerne kod vas mozda dva jedino prvi otkos ima nesto malo slame onoliko koliko je kombajn žeo visoko.
Sljedece godine je normalna lucerna 3-4 otkosa i tako jos 5-6 godina

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ovo za kombajn misli da ostaviš zob dok ne sazrije. Kad krećeš u pripremu, dali bude već korova? U proljeće siješ?

Da, sijal bih u proljeće. U travnju se zimska brazda obično taman počne zeleniti. Ako si mislil da isprovociram rast korova i pošpricam glifosatom, ako je ikako moguće, to bi pokušal izbjeći. Ali ako je to rješenje, bolje jedanput u 6 godina špricati otrovom nego često preopravati. Čini mi se da bi kod korištenja glifosata bilo bolje jesenas posijati pšenicu, pustiti da niknu korovi po strništu, pošpricati i za 20 dana preorati i posijati lucernu.

Kak bu iduće godine, tko zna. Na jednom dijelu bude pretkultura rauola koju sam u utorak posijal na izoranu livadu, a na drugom dijelu su buče. Za pripremu imam samo laganu frezu pa su predsjetveno nužna dva do 3 prolaza (ovisi o zimi). Nakon sjetve nema valjanja (nemam čime). Zato uglavnom pratim vremensku prognozu i planiram sjetvu neposredno pred kišu.

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Evo ovako znači sijem svako sjeme zasebno posebno lucernu posebno zob znači prvo posijem zob sa rasipačem u količini od 250 kg na hektar a lucerna ide 35 kila na hektar sa sijačicom i to je to i onda ide nakon toga valjanje.
znači prvi otkos skidam kad lucerna dojde sva u cvijet onda je korijen najčvršći i nečupa se van ...
Da narvano lucerna kasnije prevladava jer zob samo jednom raste kad se posije bar kod mene hahaha....
šteta kaj nemam slika tog mix-a ali to je odlična sjenaža,znači prvi ostkos lucenre većinom prevladava zob al ima i lucerne i onda kasnije drugi otkos je čista lucerna i tako sam dobio prvi čisti otkos lucerne a ujedno i kvalitetnu hranu..

Ijop

Član
Tu od
20 Pro 2012
Poruka
124
Netrebaš toliko zobi bacati, ja idem s normom 220kg/ha kad sijem čistu zob. Dovoljno je 100kg/ha ako siješ s djetelinom.

A možeš i umjesto zobi staviti talijanski ljulj u količinama 25kg lucerna i 10kg ljulj na hektar. Ljulj posluži kao zaštita a nakon godiu max 2 nestane.Tj. pvi otkos imaš skoro samo ljulj a kasnije počinje prevladavati djetelina. Imam parcelu gdje sam tako radil i sad je čista djetelina, ove godine kombajnirali za sjeme (ni jedne travke u njoj).

Ovo proljeće smo išli s čistom djetelinom 30kg/ha i odlična je.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Danas zasijali 2k.j. lucerne, Bc Mirna
41ce329c4e5af4cb9178bac1a55d5779.jpg

bd14241e1bf53fa6f8de3db7fc0f4693.jpg

7a49ede8bb6e71e64050dea86c37447f.jpg

84a640a4bafa5d3d3d3a786e9cc6bc79.jpg

30be329e2db6f185d6d8313a7cf2d4ac.jpg