MilanZetor
Iskusan lik
- Tu od
- 7 Lis 2011
- Poruka
- 6,311
Ni ja!
@Mario proljetne korove riješiš tako da posiješ skupa sa lucernom i zob i u prvom otkosu imaš mix zobi i lucerne tako ja radim i ove godine isto tako idem nakon prvog otkosa mix-a imaš čistu lucernu
Nekad je tako radio moj djed tako ti se dobro ukorijeni lucerna samo sto imas samo jedan otkos mozda dva i prvi ima nesto slame u sebi od zobi ovisno koliko ide kombaj nisko pozitiva je u tome sto jednom sijes i jednom pripremas zemlju imas dvije kulture na jednoj parceli sa 50% utroska.Spominje se u temi da u proljeće treba sijati lucernu pomiješanu s malo zobi. Koja je točno funkcija zobi u takvoj sjetvi, odnosno kaj se dobiva u odnosu ako se sije samo lucerna. Koliki postotak zobi je potreban? Zelenu lucernu koristim u prehrani svinja.
Zeksone,
moreš malo opširnije pojasniti.
Koliko zobi pomiješaš u sjeme lucerne, ili siješ svako sjeme zasebno? Koliki je utrošak sjemena lucerne, a koliko zobi na određenoj površini? More za površinu koju ti siješ, bum si ja preračunal.
U kojoj fazi lucerne prvi put kosiš?
Jel nakon prvog otkosa lucerna zaduši zob, odnosno jel kasnije samo čista lucerna?
Na proljeće planiram sijati na njivu gdje od korova obično prevladava mliječ, osed (osjak) i slak. Na znam službeni naziv za mliječ, sličan je osedu, nalo svjetliji i ne pika (ima nježne listove).
U većini slučajeva kad siješ lucernu samu drugi otkos bude čist. Ne možeš zajedno sijati zob i lucernu, mislim možeš ali to je skroz neprecizno, a to ne želiš. Prvi otkos bi se trebao kositi kada iscvate lucerna, mada sam ja često i ranije ako krenu korovi. Ove godine sam ju pokosio kad je bila 10-15cm visine zbog korova i sljedeći je narasao skroz čist. Ali ako je sušno dosta bolje ju ostaviti da iscvate.
Nekad je tako radio moj djed tako ti se dobro ukorijeni lucerna samo sto imas samo jedan otkos mozda dva i prvi ima nesto slame u sebi od zobi ovisno koliko ide kombaj nisko pozitiva je u tome sto jednom sijes i jednom pripremas zemlju imas dvije kulture na jednoj parceli sa 50% utroska.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Iwanho evo navečer budem detaljno odgovoril na poruku sad sam h polju pa nestignem
Ovo za kombajn misli da ostaviš zob dok ne sazrije. Kad krećeš u pripremu, dali bude već korova? U proljeće siješ?