• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mađarska nesilica

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Danas sam ušao u raspravu sa čovjekom koji je odustao od držanja kokoši. Svake je dvije godine kupio deset nesilica i hranio ih za sebe da ima jaja za domaćinstvo. Sad sam ga probal nagovorit da nabavi mađarske nesilice a on mi je na brzinu bacio ovu računicu.
Deset koka koje nesu , komad po 60 kn je 600 kn.
Vreća kuruze mjesećno je 120 kn.
Vreća smjese još 30 kn.
Voda i trud i kad sve zbrojiš ispada te za godinu dana preko tisuću kuna. Kaže da oni ne mogu pojesti kupovnih jaja za tisuću kuna godišnje. Šta vi mislite ima li tu neke računice i je li u pravu. Hvala.

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Po toj računici izađe ga 2100 HRK godišnje, bez vode i rada!Svaka mlada nesilica snese godisnje najmanje 250 jaja (uz gore navedenu ishranu!) Nek je1 jaje u prosijeku kroz godinu=1 kuna, znači da je zaradio 400 kuna!
E sad koliko on jaja može pojesti i koja je kvaliteta tih iz trgovine i masovnog uzgoja je druga priča!

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Oko svega je posla pa tako i oko kokoši. Ipak velika je prednost kad ako otvoriš frižider a u njemu nema jaja nemoraš u dućan nego odeš u kokošinjac i uzmeš. Ak je za doručak ili večeru staviš žlicu domaće masti pa precvrljiš jedno tristdeka domačeg špeka , pa gore pet šest jaja , pa malo kiselih krastavaca , paprike ili ajvara i eto ti jela za čas. Poslje mazneš koju pivu ili gem i miran si. Onda pak čekaš da čuješ dok kokoš ne zapjeva da je snesla pa staviš malo vode , skuhaš koje jaje sa kojim parom kobasa , senfa itd, itd...

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Oko svega je posla pa tako i oko kokoši. Ipak velika je prednost kad ako otvoriš frižider a u njemu nema jaja nemoraš u dućan nego odeš u kokošinjac i uzmeš. Ak je za doručak ili večeru staviš žlicu domaće masti pa precvrljiš jedno tristdeka domačeg špeka , pa gore pet šest jaja , pa malo kiselih krastavaca , paprike ili ajvara i eto ti jela za čas. Poslje mazneš koju pivu ili gem i miran si. Onda pak čekaš da čuješ dok kokoš ne zapjeva da je snesla pa staviš malo vode , skuhaš koje jaje sa kojim parom kobasa , senfa itd, itd...
A je...iga....sad sam ogladnio!!

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Razočarenje. Još nisu ni počele nest a već sinoć mi riknula prva . Samo joj je krjesta pobjelila i prevrnula se. Nije pokazivala nikakve znakove , čak je i normalno jela. Imaju sve uvjete , vodu , hranu , na suhom su a opet krepa.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Evo i prvih jaja. Dva komada razlijana zbog skroz mekanne ljuske i to snešena na polici gdje spavaju. Ne znam hoće li im se ljuska sama formirati i otvrdnuti ili trebaju nekaj dodatnoga. Valjda nebudu nesle gdje stignu ak imaju dva gnjezda.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Ljuska mora biti skroz osušena i dobro i sitnosamljevena inače se moggu naučit kljucat dok snesu. Ako u kupovnoj smjesi za nesilice nemaju sve sastojke onda čemu kupovati smjesu. U međuvremenu sam našao jedno jaje sa ispravnom smeđom ljuskom. Snešeno u gnjezdu samo što je puno manje , recimo upola normalnog. Pratim kako će dalje nesti.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Žena redovito baca ljuske od jaja kokošima. Friške i bez drobljena. Kokice se malo natjeravaju dok se boriju koja bu više pojela. Nemamo nikakvih problema sa kljucanjem jaja.
Katkad primijetim da lagano kljucne jaje, ali pošto jaja imaju čvrstu lupinu, koka odmah odustane. Dok nismo tak radili, bila je druga priča. Uvijek je bilo perioda kad su razbile i pojele jaja jer su ljuske bile jako slabe. Jedanput sam primil jaje u šaku i zdrobilo se od neznatnog pritiska.

Sušenje i drobljenje sigurno ne šteti, ali to je dodatan posel. Dokle god funkcionira dobro s friškim lupinama, a do sad funkcionira pet-šest godina, nema sušenja i drobljenja.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Jedanput kad skuže kaj je ispod ljuske onda je gotovo. Nema odvikavanja nego u lonac. Zato u sirovoj odmah bačenoj ima ostatka bjelanjaka i žutanjka još mokrog i one to nanjuše. Evo danas opet jedno razliveno jer nema ljusku nego samo opnu.

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
El vi to govorite iz iskustva il vam je tak neko reko?
Kod mene svi bacaju i to vecinom friske

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Iz iskustva. Već sam negdje diskutirao o tome. Domaće kokoši koje su po vani nisu toliko tome sklone nego nesilice.

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
970
Danas sam , slučajno saznao gdje se na proljeće mogu nabaviti
jednodnevne mađarske nesilice Harco i Super Harco. Valionica je "Patke Farkaš",a tu u blizini Zagreba prodaju u trgovini u Dugom Selu. Jaja uvoze i Mađarske i tih kokoši imaju povremeno pa ih ,tko je zaiteresiran, treba u proljeće kontaktirati.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Jučer snešeno ekstremno veliko . Smeđe boje , tvrde ljuske. Na vrhu se vidjele kao nekakve bijele točkice. Rekoh hajd da se počastim , stavim tavu , razbijem ga kad unutra dva žutanjka koja su se odmah razlila . Nakraju su jeli mački. Zašto dva žutanjka i zašto se razlijevaju?

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Zanima me je li kokošima hladno u zidanoj prostoriji ako im je stalno otvoren prozor ?

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Poskupila domaća jaja. Jučer na Dolcu bakice digle cijenu sa kunu i pol na dvije. I to nisu krupna , srednje veličine , šiljata. U Konzumu najjeftinija po 13,49 , a najskuplja po 15,99 , deset komada. Ova najjeftinija su sitna , a ova najskuplija sa omega 3 bez kolesterola.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Prvo sam bacio , a sad ih normalno koristimo. Ta jedna kokoš obavezno snese di su dva žumanjka, a ostale normalno . Sad sam im izbacio smjesu i šrot , jedu samo kukuruz , travu i ponekad ostatke od hrane , kruh isl. Danas na sesevetskom sajmu domaća jaja po dvije kune a od nesilica iz gajbe kunuipo. Prodaja kokoši običnih crvenih nesilica koje još ne nesu po pedeset kn, i pjetlovi grahorasti po šezdeset. Ovih mađarskih harco ni jedne nije bilo.

Najnoviji postovi

Na vrh