Iwanho, pametno zboriš, a što je još važnije jedino se tebe i razumije. Dajte ljudi, treba mi google translate, a ni to ne pomaže, pola sata tumačim svaki post.
A propos balkanskog mentaliteta i turskog utjecaja, tu su malo pobrkani lončići, mi smo bili s druge strane granice zadnjih par stoljeća. A što se tiče bivše Juge, zaboli me dupe za nju. Nije mi uopće do njih, osim u turističkom angažmanu, s izuzetkom Hrvata u BiH, a i oni su se ionako preselili kod nas, još da se svi hoće aklimatizirati bilo bi super.
Očito imamo različite poglede i mogućnosti, jer, koliko se sjećam Krapinsko-zagorska županija je u jednoj godini imala najviše isplaćenih poticaja za pšenicu, što je blago rečeno, nemoguće. Vi svi imate neki dodatni posao, ovo radite iz zabave ili ljubavi. I to je sasvim ok. Međutim, ovdje ljudi žive od toga. Ne mogu se zaposliti ni u državnim firmama ni u privatnim. A doduše, ako obrađuješ 100 jutara, imaš malo više posla nego da radiš 10. Neke stvari koje govorite su neozbiljne. Mislim, naravno da nekoga na zapadu boli briga što se u Hrvatskoj vozi, isto kao što mene boli briga što on vozi. Ali mi itekako znači hoću li JA voziti starog Fergusona ili novog Masseya. Naravno da ću gledati da kupim stroj koji će me služiti i omogućiti kvalitetno obavljanje posla. Sve ostalo je glupost, bez uvrijede. Mi smo se bavili građevinom, kad smo kupili MAN-a 8.163, samoga sebe je isplatio nakon godinu dana. Što dalje pričati? Sada sam si izračunao da ako kupim stari, polovni Zmaj, da će samoga sebe isplatiti na prvih 15 jutara pšenice. Da radim više, gledao bih da kupim nešto bolje. Po ovoj logici trebao bih biti zadovoljan sa zaprežnom kosačicom i drešom. Ove godine sam si nabavio strojeva više nego je pokojni djed kupio u zadnjih 20 godina i ne mislim stati na tome, dapače, svaki posao iziskuje konstantno praćenje trendova i prilagodbu novim tehnologijama. Sve ostalo je pušiona.
Nadalje, naš županijski prosjek oranice je najveći u državi, oko 0,97 ha. A moja najmanja njiva je 0,72 ha. S ovim traktorom s kojim sada radim, za preorati najveću njivu mi treba 4-5 dana. E pa, ako je to posao, onda sam ja Sveti Petar.
Naravno, bilo je jako puno iskorištavanja sustava, kao i u većini ostalih grana, ali nekako mi se čini da je toga najmanje bilo upravo ovdje, jer ovdje ljudi žive od toga. I da, to sve treba kažnjavati, ali to se neće dogoditi dok god su oni koji to omogućavaju upravljaju tim sustavim i donose takve zakone. A oni su tu dok god ih mi biramo, tako da, treba prvo krenuti od sebe, prvo pomesti pred svojim vratima, a onda gledati u susjedova
:
Ode ovo od mediterana i krša jako daleko...
@gabro, nisam vidio tvoj post, ali nema veze. Ugl, nije isto ni obrađivati masline u brdu i na mljevenom kamenjarau, tu ćemo se obojica složiti, a onda ne može biti isti prinos, odnosno, ista količina stabala na jedinici površine. Već neko vrijeme planiramo kod jednog prijatelja čišćenje 6 ha maslinika u brdu i u startu se namaće problem održavanja tolike površine u koju nikakva ozbiljna mehanizacije ne može ući. Osim leđnog trimera. Ostaju samo ovce za košnju i leđa za ubiranje. Ali, to je vani rješeno s poticajima na otežanu proizvodnju, poticajima za održavanje krajolika i slično. A kad bi se davao poticaj po kilogramu ploda, onda bi sve ovisilo o godini i vremenu, a nije svaka ista. Postoje, naravno i za to rješenja, to može biti dodatna poticajna mjera, ali naši ljudi ne shvaćaju da nije bitna količina, nego kvaliteta, to ćemo vidjeti ove godine kad se uvode klase pšenice i to je odlična stvar. Bolje proizvesti tonu manje a biti plaćen kao za tonu i po, nego proizvesti 3. klasu. Europska unija ima sasvim dovoljno hrane i zemljišnog potencijala i traži kvalitetu. Sve to ima svoje...