• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mechelner i / ili Sundheimer

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Pozdrav kolege!
Kod kuće imam "domaće kokoši" ali mi je jednostavno želja imati nešto što će redovito nesti jaja, dosta jaja, a istovremeno i poslužiti kao "koka za juhu", a pošto sam dobio ponudu u njemačkoj za ove 2 rase (piliće za kupiti) zanima me da li je netko kod nas već imao te rase i da li postoje kakva iskustva u našim / domaćim uvjetima?
Hvala

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
971
Osobno nisam imao ni jednu od tih rasa. Vidim da u Hrvatskoj ima mechelnera ali rijetko i prodaje se kao egzotika,Ako ti je želja da imaš jaja i i kokicu za meso i juhu zašto ne uzmeš neku kombiniranu pasminu (new hampshire ili astralorp) kojih ima dosta u Hrvatskoj, a zadovoljavaju uvjete koje tražiš. Za dobru nesivost bilo koje rase trebaš osigurati kvalitetnu hranu sa cca 15% proteina, zimi boravak u zatvorenom prostoru koji nije prehladan i osigurati svjetlo da ranojutarnjim i večernjim satima tako da je ukupno trajanje "dana" kao u proljeće - više od 12 sati.

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Bratko....
Sve sam to već imao (te rase i križance, brahme, wyandotte, pa domaće). Uvijeti su mi normalni/domaći, znači hodaju po vani i ulaze u kokošinjac kad hoće, ali već nakon 2-3 godine je "gotovo", nema ni jaja ni mesa (koliko bi te rase trebale davati navodno cijeli život!)
Zato sam gledao kod susjeda (ovdje u Njemačkoj) koji drži te dvije rase, ima ih i po 5-6 godina starosti i dalje normalno nesu, jedne ekstra puno po zimi, a druga rasa (mechelner) jako krupna jaja i po meni pristojan broj od cca.150-180 jaja iako su djelomično i 5godina stare!
E sad- koliko je tomu za vjerovati!! Zato sam i pitao ovdje.
Znam samo da on ima 40-ak kokoša i stvarno uvijek jaja za prodati, neovisno koje godišnje doba, a nema nikakva svijetla niti zatvorene kokošinjce!!
Hvala na odgovoru....

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
971
Ove sam godine preko njuškala kupovao jaja za nasađivanje od "domaćih kokoši".U razgovoru s prodavačima tih jaja saznao sam da oni na godišnje zanavljaju svoja jata uz nabavku nekog novog pijetla sa strane. Starije koke od 2 ili 3 godine završe u juhi, a mlade bolje nesu i proljetne koke pronesu u studenom.I ja sam zadovoljan nesivošću ali su jaja svjetlija i sitnija od onih od nesilica. Kod tog uzgoja najviše me smeta velik broj pijetlova.

David79

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
160
Na vasem mjestu ja bi bolje imo 2 vrste kokosa, tesku i laku liniju. Laka za jaja, teska za meso. Mislim da te sto bi 'trebale' pokrit i jednu i drugu liniju su vam ko cjelogodisnje gume za auto, nisu bas ni za ljeto, ni za zimu..

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
David79
Upravo zato sam i naveo 2 vrste (jedna je teška rasa, a druga ne baš toliko- kao posavska kukmasta!). Nesilice ne bih nikako jer to za mene nisu ni kokoši, a ni jaja. Probat ću ih uzeti pa ću najbolje sam vidjeti kako ide i da li je i to samo "navikana" rasa!, za zaklati nije nikad kasno ako ne valjaju!

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Oprostite ovo nije za ovu vrstu kokosi...ali zanima me iskustva vezano za rasu Amrok?? Kupio bih negdje u 2 mjesecu nekih 50 jaja ako tko ima...al da su onak kak treba kokosi...
moze na pp

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
David79....
Sada trenutno samo 6 komada!
iwanho....
Ne razumijem tvoj komentar, pa ne držim nesilice da ih moram mijenjati svakih godinu-dvije dana! Dvije kokoši od ovih šest su preko 7 godina, pretprošle godine sam ostao bez pjetla, bio 10-ak godina! Ako su kokoši dobre i mirne, nesu redovito - neka žive dok žive!

David79

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
160
Vidim ja da vi drzite kokosi ko kucne ljubimce,zato i mozete eksperimentirat..ali da vam one pojedu 100 kg kukuruza a nisu ni snesle ni udebljale se, drugacije bi razmisljali..

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Vidim ja da vi drzite kokosi ko kucne ljubimce,zato i mozete eksperimentirat..ali da vam one pojedu 100 kg kukuruza a nisu ni snesle ni udebljale se, drugacije bi razmisljali..

Pa dobro to si u pravu! Nisu mi baš k'o kućni ljubimci, znam i ja tu i tamo zaklati koju, ali ih držim "za sebe", znaći nikad ne prodajem jaja ili kokoši.
Stvar je u tome što uvijek ostavljam one kokoši koje imaju nešto posebno, ili boju ili izgled ili...ili, pa sam zato sad odlučio nabaviti sve iste (2 rase) i onda ne će biti (nadam se!) favorita. Kad se iznesu idu u lonac, a ostavim potomke! Tad ću i ja biti jedan od "normalnih" uzgajivača koji isto gledaju korist neke životinje! Taj problem sam imao i sa svinjama, nije mi bilo lako zaklati pa sam ih se riješio!

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Stigli mi pilići!! Jebemu miša što su zanimljivi! Jedva čekam kad će dobiti perije! Do sada još nisam odgajao piliće iz inkubatora, uvijek je to radila kvočka a sad im ja glumim mamu! To nije uopće problematično kako sam ja zamišljao!!

Najnoviji postovi

Na vrh