• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mijenjac i zupcanici 335

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Kolege nakon jucerasnjeg dana i rada sa Ursusom 335 (u vlasnistvu) debelo sam poceo razmisljati o drugoj brzini (brzoj)od Ursusa.Jucer sam grabio od jutra do mraka sa njim ali su me zapale remenjace grablje posto kumu nije pasao kardan na Vlatka a otisao je svojim putem.Oci su mi pobijelile sa prvom drndajuci se.Inace razmisljam u usporavanju druge brze za 35-40%odavno.Nisam imao potrebe cackati oko mijenjaca ali nakon jucerasnjeg dana sam debelo u razmisljanju.Inace transport mi neznaci nista u drugoj ali rad me ubi jer sa drugom ne moze nista raditi nit kositi,grabiti,drljati,tanjirati ama bas nista osim solo negdje ici u brdu jer sa prikolicom praznom mu je pretesko.Kakvo je stanje u mijenjacu zna li ko i kako su rijeseni zupcanici i bil se dao staviti zupcanik drugi da se uspori druga brza nezavisno od spore jer drugu sporu trebam takvu kakva jest(Izracunati se da brzina).
Hvala unapred.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,071
A šta ti tačno hoćeš da uradiš ?
Evo ti raspred brzina kod 335
wkxt.jpg
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,548
Hoće drugu "skratiti" na cca 10...11 km/h da bude upotrebiva za rad na polju, jer je omjer 1. i 2 oko 1:2.
Ak ima mjesta, trebalo bi dodati još jednu brzinu između 1. i 2.
Klasični problem mjenjača s 3 brzine. Na IMT-u su 1. i 2. blizu, kaj je dobro za rad na polju, no na cesti su 2. i 3. predaleko, pa je u brdu jako spor.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,071
Ali će mu onda biti velika ''rupa'' između 5 i 6 brzine , opet 1:2 , čak i više
 

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Najradje jos 1 zupcanik metnuti izmedju 1i2 brzine ali kako ustvari ne kako nego ima li m ijesta za to pa da napravim sto inzinjeri nisu:(think):.
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,380
1. "E...? I ja bi da karam Vesnu Zmijanac al ne ide."
2. Na vratilima nema dovoljno mjesta da nanizaš još jedan par između 1. i 2.
3. čak i da ima mjesta, kako bi pomjerao taj zupčanik
4. usporavanje svih brzih, odnosno 4. 5. i 6. nije moguće jer u toj grupi brzina reduktor jednostavno spaja vratila direktno (kao na IMT-u)
5. Hipotetički, jedina solucija je da se zamijeni par zupčanika druge brzine (sa odgovarajućim odnosom; naravno mora da pašu na vratila (ili da se to prepravlja), i uključni zupčanik mora da odgovara u spojničku jer je on ujedno i uključni zupčanik 3./6. (direktnog stepena prenosa)
 

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
787
Stavi 24" zadnje kotače od Steyra i time si usporio cijeli traktor... ako ti transport nije bitan. He-heee
 

Najnoviji postovi

Na vrh