• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mjera 6.3.1. - obrada zahtjeva

Tu od
10 Sij 2020
Poruka
91
Neki od vas, ili vaši konzultanti, su pobrkali mjere 4.1.1. i 6.3.1., u prvoj nije dozvoljeno gotovinsko plaćanje i sve mora biti kao u ponudama koje se predaju u Prijavi, a u mjeri 6.3.1. se ponude ne predaju u Prijavi na natječaj, već se predaje Poslovni plan u kojem se realno trebaju napisati cijene da bi isti bio prihvaćen. Što znači realno, ako već spominjani STIHL FS 460 košta u maloprodaji 8500 kn, onda nije realno napisati da će te na njega potrošiti 11500 kn, pa za onu razliku, na crno kako neki gore pišu, kupiti umjetno gnojivo ili nešto treće. Ako je plan realan, a svaki je koji je prošao, ispunjenje plana je nabava svega navedenog u istom, čak ni račune ne treba priložiti u mjeri 6.3.1., dovoljan dokaz je i otpremnica ili dostavnica, ionako kontrola na terenu fotografira ulaganje i sve mora odgovarati poslovnom planu. Napominjem još jedanput da se u mjeri 6.3.1. nigdje ne spominju ponude. Bio sam i na radionici u Zagrebu za mjeru 6.3.1. za ovaj treći natječaj, i tamo je baš bilo takvo pitanje, i objašnjeno je da ako je plan realan i prihvaćen, a vi uspijete sve kupiti za pola novaca, druga polovica vam ostaje, jer ste ispunili obveze iz plana u čijem prilogu nema obvezujućih ponuda, već vaše predviđanje, a ako je vaše predviđanje realno plan će proći.
 

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Da se i ja pohvalim...Prošao sam sa 71 bodom, ugovori došli neki dan poštom i već sam vratio potpisano nazad. Ja konkretno samo kupujem 3 nova priključka. E sad...s obzirom da je proslo 2 god od natječa ja sam u međuvremenu jedan od priključaka kupio solidan polovni i najradije sad ne bi kupovao takav novi nego bi uzeo ona druga dva skuplja. Jel to moguće?
 
Tu od
10 Sij 2020
Poruka
91
Moraš kupiti sve što si naveo, karakteristika koje si naveo, ali i u stanju kojem si naveo, dakle u tvom slučaju 3 nova priključka
 

salyn

Aktivni član
Tu od
25 Lip 2011
Poruka
348
Kolega M.M. čestitam na prolasku ;)
Meni je za sad izdana pozitivna odluka odrekao sam se prigovora te čekam danji tijek događaja.

Također imam isti problem kao i ti, jer sam u programu naveo kupnju 4 nova stroja od kojih sam do sad nabavio 3...tako da svakak uzimam nove, a ove rabljene bih prodao pa uzeo nešto novo koje bi mi bilo od koristi.
Normalno ako bi prošao program ;)
 

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
#Mate Marušić ranije si napisao da se ponude ne predaju u mjeri 6.3.1, a ja sam priložio 3 ponude za 3 priključka. Konkretno pauk za sijeno, sijačica za žito i prikolica kiperica. To je sve iznosilo cca 120000kn plus pdv. Ok, moram kupiti sva 3 priključka, ne mogu izbaciti jedan, ali da li mogu npr. uzeti jeftiniji pauk od onog kojeg sam imao u ponudi, a skuplju sijačicu i prikolicu? Sad bi mi cifra bila ukupno cca 130000kn plus pdv, znači još više nego ranije i debelo iznad 111500kn koje dobivam.
Mala napomena...ista ona 3 priključka koja imam u ponudama su sad skuplja oko 10000kn
 
Tu od
10 Sij 2020
Poruka
91
Tako je, napisao sam da se ne predaju ponude i ja ih nisam predao već sam u poslovnom planu naveo točno što kupujem. Ne razumijem se u specifikacije tvojih priključaka, ali razumijem u svoje pa ću na svom primjeru pokušati objasniti.
Ako sam naveo da ću kupiti frezu širine 135 cm i da ću na nju potrošiti 8000 kn, onda ne mogu kupiti frezu širine 95 cm i potrošiti 6000 kn, ali frezu širine 135 cm mogu platiti 7200 kn ako sam dobio popust na redovnu cijenu ili 8500 kn ako je poskupila. Neću ulaziti u to da li se može, iako neki tvrde da se može, kupiti frezu širine 155 cm i platiti je 9000 kn.
Moraju se ispoštovati specifikacije priključka iz poslovnog plana.
Isto tako ako je navedeno da je priključak novi, mora se kupiti novi.
Nadam se da je sada bar malo jasnija problematika.
Inače, ništa te ne košta poslati upit na info@apprrr.hr i strpiti se 3-4 tjedna do odgovora, i ja sam nedavno imao dodatan upit u vezi označavanja ulaganja, detaljno sam opisao što me zanima, i isto tako, ako ne i detaljnije, dobio kristalno jasan odgovor.
 

GIGO

Novi član
Tu od
9 Ruj 2020
Poruka
2
Hvala svima na komentarima i mišljenjima.
Poslali smo upit na info@apprrr.hr pa ću sačekati odgovor.
Mislim da je Mate u prvu, novi strojevi moraju zadovoljiti karakteristike koje su navedene a cijena je promjenjiva.
Jedna konzultantica je čak navela da bi se možda trebalo obratiti sa zahtjevom da se dozvoli kupnja nečeg što nije navedeno u planu a za taj višak novaca.
Javim kad dobijemo odgovor od agencije.
 
Tu od
10 Sij 2020
Poruka
91
Nema viška novca, odnosno nitko za njega ne pita. Ako je kupljeno sve po specifikacijama iz Poslovnog plana, jer u mjeri 6.3.1. kao dokaz kupnje može biti i otpremnica/dostavnica na kojoj ne piše cijena, a tko dostavi račune kao dokaz plaćanje istih se ne provjerava, ulaganje se fotografira prilikom kontrole i moraju se dati na uvid isti dokazi kao i u prijavi za konačnu isplatu (bilo račun, bilo dostavnica), ne može u prijavi biti jedan dokument a da se kontroli pokaže drugi
 

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Pročitao sam temu još jednom ispočetka...sad pomalo krivim svoju konzultanticu što smo u prijavi na natječaj prilagali ponude od novih strojeva, a ispada da je samo trebalo detaljno objasniti. Poslao sam mail s upitom za svoju situaciju i čekam odgovor, ali neda mi vrag mira i stalno si razmišljam...ako mi je već u poslovnom planu odobrena kupnja pauka za sijeno zahvata 5.5 m po cijeni od 54000 (plus PDV) onda mi je logično da mogu kupiti pauk zahvata 6.0 m za istu ili veću cijenu (drugi proizvođač). I jedno i drugo je pauk za sijeno, kaj ne?
Javim čim dobijem odgovor na mail.
 

Stevych

Novi član
Tu od
26 Svi 2020
Poruka
5
Pozdrav ljudi,dali zna tko koliko je još ostalo do kraja isplate svih korisnika šta su prošli i sa koliko bodova se još sad prolazi?
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,836
Pisao sam već puno puta,napisano u poslovnom planu je minimum.
Ako si naveo 5.5m zahvat onda nije prihvatljivo 4.5m naprimjer,ali možeš 6m...i cijena je minimalna koja je navedena..
 
Tu od
10 Sij 2020
Poruka
91
Slažem se sa svim osim sa cijenom. Cijena iz poslovnog plana nije obvezujuća jer nije predana obvezujuća ponuda u prijavi na natječaj (ponavljam već po ko zna koji put da ovo nije mjera 4.1.1.).
 

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
U samom natječaju nigdje nema kriterija za veličinu/jačinu strojeva. Znači mogao sam staviti npr. da kupujem novi traktor od 100 000 eura plus pdv. Iako taj traktor nikako ne treba gospodarstvu koje ima 5 ha zemlje i nista vise. Uredno bi dobio 15 000, a ostatak je moj problem, zar ne?

Jedva čekam odgovor od agencije
 
Tu od
10 Sij 2020
Poruka
91
Nema. I mi sami trebamo definirati što kupujemo. Npr. Prskalica nošena kapacitet 300 lit, ili 250-400. Freza širine 120-150cm, ili 135 cm. Tako isto treba definirati traktor. Da li je pogon na sve kotače ili ne, a snaga se može staviti kao i gore od do, ali ima jedna jako bitna stvar što se traktora tiče. U izračunu veličine gospodarstva EVPG, piše i podatak o maksimalnoj snazi traktora za gospodarstvo, s tim da ako se posjeduje više traktora snaga se zbraja, te se neće financirati preko nijedne mjere ruralnog razvoja kupnja traktora iznad izračunate snage u EVPGu.
Što se tiče same visine ulaganja ste u pravu. U mjeri 6.3.1. je potpora fiksna i iznosi 15000 €, 100% bespovratno, ako su u Poslovnom planu navedena ulaganja u minimalnom iznosu od 15000 €. Nema gornje granice, jer sve iznad 15000 € financiramo vlastitim sredstvima.
 

slavonac123

Član
Tu od
2 Svi 2015
Poruka
33
Po meni natječaj je složen kriminalno loše. Ako još jednom puste natječaj ovako ne definiran i loše napravljen više od 50% sredstava će završit svagdje samo ne tamo gdje treba. Neki su predavali ponude i tu se zakopali a najbolja stvar je bila predati opisno i onda nakon toga manipulirati nevjerojatno.
Nadalje vrijeme trajanja je pre dugo. Ono što planiraš danas za tri godine vjerojatno nećeš.
Tako da bi prvo reorganizirao ministarstvo i ljude koji ne mogu ispuniti svoje kvote obrade natječaja poslao u mirovinu ili rasporedio na neka slabije plaćena mjesta s manjim opsegom posla. Konstantno štitimo nerad da se ne bi nekom zamjerili. I taj nerad štitimo upravo mi koji smo se javili na natječaj jer umjesto da se borimo za sljedeće generacije da oni ne čekaju toliko mi šutimo jer ajde dobili smo nešto pa kao što se buniš ako su ti dali. Nisu ti dali ništa i sve to ćeš im vratit. Samo su te potkupili da te zarobe zbog svojih interesa.
A najveći apsurd cijelog natječaja je što nitko nije čitao programe i što zapravo ti možeš imati super plan kako stvoriti dodtatnu vrijednost ali ako nisi skupio dodatne bodove tvoj plan ne vrijedi.[1] Što znači da praktički ni ne trebaju ljudi u ministarstvu koji će razmišljati jel taj plan ekonomski dobar nego ti samo treba stroj(program) koji će zbrojit sve tvoji bodove i u jednoj tablici ih usporediti do odredene granice i tjt. suludo. Sam sustav bodovanja bi takoder reorganizirao.
Kako može netko dobiti bodove ako je kupio jedan novi stroj i ako je kupio sve nove strojeve. Kako je moguće da posadiš 10 stabljika lješnjaka i ti ćeš sada postati eko proizvođač i dobiješ bodove za eko. Ako prije toga tri godine nisi bio u eko sistemu nije trebalo davati bodove na takve gluposti.
[1] primjer plana recimo imaš 83 boda i napišeš da ćeš kupiti 5 prikolica i po ovom glupom natječaju to bi lagano prošlo i kupiš pet prikolica koje ćeš kasnije prodati a ti nisi unaprijedio gospodarstvo ništa.
Dok recimo imaš 50 bodova i super plan uloga u opremu kojom ćeš postići produktivnost ili iz sirovine napraviti nekakav poluproizvod ili proizvod i ti nisi prošao jer nikog zapravo ni ne zanima tvoj plan.
Čime se vraćamo na to da je cijeli natječaj moglo obraditi jedno jedino računalo s par matematičkih funkcija pregleda i analize.
 

CabXXm

Član
Tu od
24 Lip 2015
Poruka
130
sad pomalo krivim svoju konzultanticu što smo u prijavi na natječaj prilagali ponude od novih strojeva,

Konzultantica je u pravu i dobro je napravila.

U prilogu 1 natječaja stoji dokumentacija koja se učitaje prilikom prijave projekta i tu pod točkom 8 piše:
"U svrhu opravdivosti iznosa pojedinog troška aktivnosti, u zahtjev za potporu je na to predviđeno mjesto potrebno učitati odgovarajući dokument (predponuda, ponuda, sken iz kataloga, elaborate procjene tržišne vrijednosti nekretnine, link na izvor s web-a i slično)"

Na radionicama svašta govore i šta nam to vridi kad su na tim radionicama bili Matilda i Krešo koji minjaju ploču kako im paše. Dapače Krešo više nije pomoćnik ministra i sve šta je on reka više ne vridi. Jedino šta se gleda je ono šta je na papiru.

Svašta su govorili, svašta ljudi pišu i imaju različita iskustva ali realno u konačnici sve ovisi i referentu koji dobije vaš predmet. Npr za neke mi nisu tražili izvode o plaćanju, a za neke jesu. I bez obzira šta svi znamo da u Mjeri 6 izvodi ne tribaju mi smo svejedno dobili službene zahtjeve za dopunom dokumentacije da dostavimo izvode. Istovremeno, drugi referent za drugi projekt zove da zašto ga zatrpavamo nepotrebnim izvodima.
To je sve luda kuća i niko ne može sigurnošću nešto garantirat jer su tako napisani natječaji da se može muljat i tumačit kako kome treba.
 

Duda1986

Novi član
Tu od
26 Svi 2020
Poruka
2
Evo da i ja kažem svoje iskustvo. Može nekom pomoći. 30.07.2019 god dobio isplatu prve rate i krenuo u realizaciju. 21.04.2020 god zatražio isplatu druge rate. 09.09.2020 došala kontrola i sve Ok. Rečeno mi je da će biti isplaćena u roku od 10 dana.14.09.2020 god dolazi odluka o isplati i sve se potvrdjuje. Danas 29.09.2020 god zovem da vidim šta je sa parama i oni mi kazu da se strpim da su sve pare potrošene i da nemaju. Citiram: " gospodine strpite se do kraja 10. mjeseca MOŽDA će biti do tada". Nakon 10 min oni zovu mene i još kazu da se čeka rebalans proračuna. Poslje sam saznao da imaju zakonski rok od 30 dana da isplate drugu ratu , ali naravno na njih se to ne odnosi jer to je država. Ps: baš ljepo.
 
Na vrh