Pa opereš kašu prije kuhanja.....
Evo mojeg stroja u nastajanju
Šajbe su fi 180, cijev 200, poklopac izrezan plexiglas, zagrijan i spigan oko cijevi. Navojna šipka fi16 , oko nje ide cijev fi 21,6, a rupa na šajbi je 22,23mm.
Bočni poklopci su istokarena blažuljka.
Na donjem dijelu je izrezan otvor za ispust kad je ječam oljušten. Tu dole još trebam sa flexom zarezati crte di bude pljeva ispadala van tijekom ljuštenja. Vrata su izvlačna, a osiguravaju se malim zasunom da se ne bi otvarala prilikom ljuštenja.
Između šajbi sam ubacil mješač, da se kaša jednolično ljušti. Na distancer je zavaren šaraf, a na šaraf široka matica ukoso.
Strojček je isproban na način da sam osovinu stegnul u aku bušilicu i vrtil u prvoj brzini ( nekakvih 420 o/min ak sam dobro zapamtil). Planiram ga složiti na nekakvih 300 o/min, to bi postigel s remenicama.
Narančastu cijev bi uokviril u nekakvi grušt, naravno osovina ide u ležaj u kučištu, da se može zašarafiti na grušt. Izmjena šajbi na taj način može bez rastavljanja cijelog stroja, samo jedan poklopac od blažuljke se izvadi i dalje se redom izvlače dijelovi.
S druge strane bi išla remenica, a pogon je motor od mješalice za beton ( već sam ga nabavil).
Strojček je cijela moja ideja i razrada, nije da se falim, nek vam govorim kak provodim ponekad besane noći 😅 .
Ništa nije patentirano pa slobodno koristite, ak ko ima volju.
Također, ak ko ima kakvi prijedlog poboljšanja ili preinake, sugestije su dobrodošle