stihlMS660
Član
- Tu od
- 18 Stu 2010
- Poruka
- 275
Ja se ne bavim proizvodnjom mlijeka, ali me nešto zanima iz ovog tvog posta.
Dakle, imaš osam krava i ukupno ulaganje ti je 330000 eura, to je skoro 2,5 milijuna kuna. Za koliko godina si planirao otplatu takve investicije? Jer to bi teško iznijela i dva mljekomata pa čak i tri.
Po iznosima koje si naveo u idealnim slučajevima bi trebalo oko desetak godina.
Jesam li pogriješio u računici?
Spomenuo sam mljekomat da baš moje pitanje ne ode u krivom smjeru.
ta investicija nije provedena odjednom, obiteljsko gospodarstvo se stvara generacijama i godinama. zemlju su kupovali ...pradjed, djed..staju je napravio još djed, mehanizaciju smo kupovali otac i ja, lani sam napravio silos, ove godine renoviram staju....kad se stručnjak laik uhvatio računice koliko love okrene jedan poljoprivrednik koji se bavi proizvodnjom mlijeka, a kakvu malu plaču primi jedan profesor samo sam htio pokazati koliko je potrebno uložiti da bi uopće imao sa čime raditi i na kraju kad još ubaciš sve troškove, remont stada, veterinari, stočna smjesa, voda, struja, nafta, umjetno gnojivo, sjeme, pesticidi...i kad potegneš liniju ti si daleko ispod plače jednog profesora a uložio si puno više truda i novaca i puno puno više radiš... zbog širenja stavova i mišljenja ljudi tipa ovog "laika" i obezvrjeđivanja i omalovažavanja nas seljaka i proizvođača mlijeka i našeg rada jesmo tu gdje jesmo i još čemo tonuti i dublje
...htio bi da se vratimo temi jer i mljekomat i mene pomalo zanima, pa bi mogli malo govoriti o proizvođačima mlijekomata, cijenama, koji je bolji i zašto, što je potrebno od dozvola i papirologije kod postavljanja mljekomata, o kakvoj se kontroli mlijeka radi ako bi ga prodavao u mljekomatu, mliječnim kvotama i td..... mislim da bi to bilo puno korisnije nego da se prepucavamo sa nekim kome ovdje nije niti mjesto