Otvaram novu temu tako da nemoram pisati o svakom projektu u nekoj drugoj temi i da vam bude lakše pratiti sve u jednoj temi.Prvo da kažem da mehanika ili bravarija nisu moja struka,iako proizvodim razne priključke i prodajem ih to nije moja struka niti sam se za to školovao.Moja struka je medicina,a ovo sam naučio sam tako što sam rastavljao stvari da bih skužio kako što funkcionira.Sve je počinjalo kao ideja koja je uz puno planiranja i skiciranja u glavi na kraju prešla u djelvo volim raditi i projekata je puno ali je vremena malo pa se nadam da ću ovo ljeto moći neke od njih realizirati.Počet ću sa silomlinom kojeg pogoni kamionski motor,taj projekt sam počeo u jesen 2017. dva tjedna prije berbe kukuruza i jedva ga uspio sklepati na vrijeme.Sada slijedi usavršavanje istog jer je ono sve bilo napravljeno na brzinu.Dakle motor je TAM 110 konja u kombinaciji sa mlinom SIP ciklo 100.Kombinacija je odlična jer se može samljeti 5 tona za 25 minuta a ako se ide na više od toga onda se getriba na mlinu jako grije.Ipak mu je tvornički kapacitet 8t na sat pa se nemože baš pretjerivati.Motor sam slučajno našao komplet sa getribom jedino nije imao cijev za auspuh,nosač filtera za gorivo i filter zraka.Pitao sam čovjeka jel ga može upaliti i pristao je,ja sam brzo otišao u obližnju trgovinu kupiti najjeftiniji manometar od ulja i prišarafio sam ga na motor.On je tražio crijeva i kablove da ga možemo upaliti i nakon par sati smo sve spojili i mali je upalio kak se veli na zub.I to nakon desetak godina stajanja na paleti vani pod vedrim nebom.Pritisak je pokazao 4.5 bara na hladno a kada se ugrijao pao je na 3.5 bara.Po meni odlično tako da sam mu dao 3500 kn i dovezao mi ga je doma,promjenio sam mu odmah ulje i filtere i ostavio ga da radi na pola gasa skoro 3 sata pa sam mu opet promjenio ulje i filtere i tako je ostalo.Materijal za šasiju sam našao na otpadu,osovinu sa kotačima isto jedino sam stavio stare gume od svog auta,nosač filtera za gorivo sam skinuo sa nekog slupanog auta,kučište filtera zraka je bilo na hrpi smeća pa sam i to uzeo,auspuh isto na otpadu.Tako da je sve osim motora sa otpada,šasiju mi je otac pomogao sastavit i našao još neke dijelove od kojih sam napravio rudu.Motor je samljeo skoro 400 tona zrna prošle jeseni bez ikakvih problema,ne grije se i ne troši ulje.Poklopci ventila su hladni na dodir cijelo vrijeme mljevenja pod punim gasom.Uglavnom ja sam jako zadovoljan.Mtz je zadnjih desetak godina to radio sam ali je bio problem stalno otkapčati prikolicu pa prikopčati mlin na njega i samljeti to,pa onda otkopčati mlin i sa njim to poravnati utovarivačem i zgaziti i onda opet otići po drugu prikolicu i sve ponoviti,i tako desetak puta dnevno.Gubilo se previše vremena a opet kupovati još jedan traktor samo za mlin je bilo glupvo je ispalo savršeno i jeftino.Nadam se da će vam se svidjeti ova tema