• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Moja mehanička radionica

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Otvaram novu temu tako da nemoram pisati o svakom projektu u nekoj drugoj temi i da vam bude lakše pratiti sve u jednoj temi.Prvo da kažem da mehanika ili bravarija nisu moja struka,iako proizvodim razne priključke i prodajem ih to nije moja struka niti sam se za to školovao.Moja struka je medicina,a ovo sam naučio sam tako što sam rastavljao stvari da bih skužio kako što funkcionira.Sve je počinjalo kao ideja koja je uz puno planiranja i skiciranja u glavi na kraju prešla u djelo_Ovo volim raditi i projekata je puno ali je vremena malo pa se nadam da ću ovo ljeto moći neke od njih realizirati.Počet ću sa silomlinom kojeg pogoni kamionski motor,taj projekt sam počeo u jesen 2017. dva tjedna prije berbe kukuruza i jedva ga uspio sklepati na vrijeme.Sada slijedi usavršavanje istog jer je ono sve bilo napravljeno na brzinu.Dakle motor je TAM 110 konja u kombinaciji sa mlinom SIP ciklo 100.Kombinacija je odlična jer se može samljeti 5 tona za 25 minuta a ako se ide na više od toga onda se getriba na mlinu jako grije.Ipak mu je tvornički kapacitet 8t na sat pa se nemože baš pretjerivati.Motor sam slučajno našao komplet sa getribom jedino nije imao cijev za auspuh,nosač filtera za gorivo i filter zraka.Pitao sam čovjeka jel ga može upaliti i pristao je,ja sam brzo otišao u obližnju trgovinu kupiti najjeftiniji manometar od ulja i prišarafio sam ga na motor.On je tražio crijeva i kablove da ga možemo upaliti i nakon par sati smo sve spojili i mali je upalio kak se veli na zub.I to nakon desetak godina stajanja na paleti vani pod vedrim nebom.Pritisak je pokazao 4.5 bara na hladno a kada se ugrijao pao je na 3.5 bara.Po meni odlično tako da sam mu dao 3500 kn i dovezao mi ga je doma,promjenio sam mu odmah ulje i filtere i ostavio ga da radi na pola gasa skoro 3 sata pa sam mu opet promjenio ulje i filtere i tako je ostalo.Materijal za šasiju sam našao na otpadu,osovinu sa kotačima isto jedino sam stavio stare gume od svog auta,nosač filtera za gorivo sam skinuo sa nekog slupanog auta,kučište filtera zraka je bilo na hrpi smeća pa sam i to uzeo,auspuh isto na otpadu.Tako da je sve osim motora sa otpada,šasiju mi je otac pomogao sastavit i našao još neke dijelove od kojih sam napravio rudu.Motor je samljeo skoro 400 tona zrna prošle jeseni bez ikakvih problema,ne grije se i ne troši ulje.Poklopci ventila su hladni na dodir cijelo vrijeme mljevenja pod punim gasom.Uglavnom ja sam jako zadovoljan.Mtz je zadnjih desetak godina to radio sam ali je bio problem stalno otkapčati prikolicu pa prikopčati mlin na njega i samljeti to,pa onda otkopčati mlin i sa njim to poravnati utovarivačem i zgaziti i onda opet otići po drugu prikolicu i sve ponoviti,i tako desetak puta dnevno.Gubilo se previše vremena a opet kupovati još jedan traktor samo za mlin je bilo glupo_Ovo je ispalo savršeno i jeftino.Nadam se da će vam se svidjeti ova tema

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570

ovo vratilo sam dao izraditi kod hittnera,tu se kopča kardan i ide na mlin.Kao na traktoru

kučište filtera sa otpada

tu je bio kompresor koji sam maknuo i napravio ovaj poklopac ali ga nisam dobro zabrtvio pa mi je sada cijeli donji dio bloka mastan,ali to ću sada riješiti.

priručni rezervoar,poslužio je tada.Sutra mi dolazi jedan kojeg sam naručio

manometar koji sam onda kupio je i ostao,tu će ići ostali instrumenti i brava za paljenje jer ga sada palim sa jednom žicom na anlaseru

žica grijača i senzora temperature,to ću isto spojiti

i auspuh sa smetlišta,njega ću uzeti novog prekosutra ako nađem od nekog dajca 110 konja.

nadam se da će se slike vidjeti,probao sam ih direktno postaviti ali su prevelike i nikako ih nisam mogao smanjiti

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
prvo ću napraviti kutiju za akumulatore,zaštitu za remenje,montirati rezervoar kad dođe sutra,pa onda ide elektronika na red.I imam jedan problem ako se može nazvati problemom.On sada melje preko rikverca jer naprijed je kontra smijer.Rikverc je malo spor pa malo krupnije melje zrno,razmišljao sam kako da dobijem veću brzinu ali iskreno nisam ništa uspio napraviti.Imao sam par ideja ali neznam što bi od toga moglo funkcionirati.Prva ideja je bila da rastavim getribu pa da zamijenim zupčanike sa rikvercom,ali sumnjam da je to uopće moguće.Druga ideja je pogon preko hirdraulične pumpe i hidromotora na kardan ali opet to bi bilo skupo i morao bih ugraditi neki hladnjak ulja jer bi se vjerojatno grijalo jako.Treća ideja je bila inverzija kao od tomo Vinkovića ali od tome je slaba a ako bi dao raditi ispadne skuplje od svega toga zajedno.Ideja koja je sada aktualna je da uzmem getribu od tama 4x4 i ona bi trebala na izlazu getribe za prednji kardan imati kontra smijer i to bi moglo funkcionirati,ali bih morao okrenuti motor prema mlinu.Ako imate ideja i prijedloga slobodno recite,svaka ideja je dobrodošla

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Jesi li kad skinul poklopac getribe?
Ak jesi, ima li getriba primarnu redukciju ili na izlazu prema kardanu?
Ak ima primarnu, koliki joj je prijenosni omjer?

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Nisam skidao,toga se nisam niti sjetio.Gdje bi trebala biti ta redukcija?Budem ga oprao pa ću to skinuti da vidim

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Primarna redukcija ti je par stalno uzubljenih zupčanika odmah iza spojničke osovine. Gore mali, a na piramidi veći. Ako je tak, prebroji zube na malom i velikom zupčaniku.
Ako pak spojnička vrti direktno gornju osovinu, onda je redukcija na izlazu.

Nego, koliko se mlin vrti i kolika mu je ulazna brzina?

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
nadam se da će se slike vidjeti,probao sam ih direktno postaviti ali su prevelike i nikako ih nisam mogao smanjiti

Taj problem ces vrlo lako rijesiti sa nekim programom (tipa PrintKey, za pro verziju mi se javi da ti je kupim :icon_wink:) za slikanje ekrana,,,
Slike ces dobiti u velikom formatu a vrlo lagane par kilobajta,,,

Evo ti primjer slika samo 73 kb

2qsxs2a.jpg

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
I što onda moram napraviti tu unutra u getribi?Ulazna brzina mlinu je do maksimalno 540 okretaja u minuti,a na koliko okretaja se vrti mlin to neznam.Nisam našao podatak nigdje.
Bobić probat ću to jer su mi slike sada i nakon smanjivanja 350 kb

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Moraš odgovoriti na ova pitanja, jer su ona ključ rješenja :)

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Ako misliš na to koliko brzo ga okreće sada motor preko rikverca onda to stvarno neznam.Imao sam laserski brojač okretaja ali sam ga posadio negdje i nikad ga više nisam našao.Ali na oko se vidi da kardan dosta sporije vrti,i nema onoga da mlin nadglasa motor.Inače se mlin mora čuti glasnije od traktora dok se vrti kako treba.Skinut ću ja taj poklopac ako ne danas onda ovih dana pa ćemo uslikati što je to unutra.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Evo danas stigao i rezervoar

Cijena je dosta zanimljiva,rezervoar 80 kuna a dostava 92 kune :icon_rofl:
drugi traže od 600 do 800 kuna za isti takav i taman kad sam ga odlučio napraviti sam nađem ovoga u oglasniku :8):.Ovo mi je jeftinije nego da sam ga sam pravio,čak mu i plovak radi.

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Ovo ti je super, ja bi samo predložil da stavljaš slike s onim linkovima da se slika odmah vidi u velicni 800x600. Ovako treba klikati na slike i cekati dok se ucita za svaku sliku...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ili još bolje u 700 x 393 formatu (slika bude dosta velika i ne previsoka), tako da je cijela vidljiva na ekranu i prateći tekst.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Probat ću ih onda tako stavljati.
Danas sam tražio auspuh i jedino što po protoku približno paše je od New Hollanda 100 ks.Cijena prava sitnica,"samo" 500 kuna :(:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Malo je bedasto da moraš imati trostruku konverziju.
Najprije rušiš brzinu vrtnje, pa joj mijenjaš smjer, a onda ju opet dižeš na brzinu rotora (multiplikacija na mlinu je 5,45:1).
Razmišljal sam da, ako je izvedivo, izvučeš jedan karadan iza piramide, jer je na njemu traženi smjer vrtnje, samo je pitanje kolika je primarna redukcija.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Najbolje bi bilo kada bi našao getribu koja ima mehanički reverzer.I samo ju pripasati sa međupločom.To bi bilo ekstra

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Najbolje bi bilo da možeš produžiti osovinu mlina i na njoj napraviti ozubljenje kakvo je na kardanu, a izlaz getribe ubrzati 2950 o/min i kardanom direktno pogoniti mlin.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Ima jedan čovjek ovdje tako i opet je sporo.Ali nije ni to problem nego je problem što bih morao modificirati mlin.A ako to napravim onda ga nemogu više koristiti sa traktorom.Upravo zato sam išao na ovaj način

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Bi mogel, jer bi imal dva izvoda kardana: jedan 540 lijevi i jedan 2950 desni :)

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Majok tvoje probleme bi riješil Zetor ili Usrani 6 brzina kardana + rikverc nekaj ot toga bi moralo odgovarati .

Najnoviji postovi

Na vrh