E dečki pa kako ste mi , nije me bilo dugo na forumu ( konekcija s internetom i te stvari, pa dok su to napravili ....al to je kod nas često).
Hvala na ponudi Sesva ...2 godine su veliki period za razmišljanje, pokušaću ih u međuvremenu iskoristiti u radu...šta znaš možda za 2 godine ja budem imao 100 krava pa budem tebi slao istu ponudu
Hvala i mom prijatelju Tini koji me je ni manje ni više nego lično posjetio. Pretpostavljam samo da se nije zgrozio kad je vidio moje (ne)stanje...u svakom slučaju Tine -care evo 5 poštenih.
U međuvremenu mi je stanje dalje teklo i teče ovako.
Od prije nekih 20 dana krava mi se razboljela, navodno upala pluća te od tada je dobila nekoliko inekcija i sada daje jadnih 2 litre dnevno...tako da pretpostavljam da je neću moći vratiti čak ni na njenih 10 litara koliko je i imala sve do nove laktacije, na to je sve gravidna 5-6 mjeseci.
Mojih 0.5 hektara kukuruza koje sam posijao ubio je led od prilike u isto vrijeme kad je i krava bila bolesna. Kuruzi su pošteno operutani tako da je od njih ostala samo jadna stabljika i ono malo klipa u početku zrenja.
Oporaviti se neće jer uopšte nemaju listova i tako da mi je i silaža umanjena za nekih 30 % bar. Interesantno je da je to nevrijeme baš tuklo u krugu od svega nekoliko hektara ali gledajući na to da ostali poljoprivrednici imaju nekih zaliha mislim da sam pušiona i što se silaže tiče.
Kod nas postoji izreka koja kaže :" na seljaka i zec diže nogu".
E tako je to od prilike počelo i kod mene, od prošle godine koja je bila generalno suha ko barut do ove godine koja je od svih mogući poljoprivrednika-tajkuna vrijeme ili nevrijeme pogodi baš mene.
bok123 kaže:
Koliko košta gnojivo kod vas u Bosni?
Ovo stajsko bar ovdje namom području košta oko 100 KM ( 50 eura) po prikolici, ako imaš svoj prevoz, a ako nemš onda ćeš na to utovar platiti 7 KM i prevoz na njivu da ti rastrese 40 KM što je sve zajedno nekih 150 KM ili 75 KRVNIH ZRNACA.
A umjetno gnojivo to ne znam pošto je jer bilo je to daaaaaaaaaavno kad sam ga kupovao ali i ono je od prilike litra krvi za kilu KAN-a.
jokapz kaže:
Emy tek sam sad pročito tvoj problem i svaka ti čast što se i dalje hoćeš tim bavit.
Da si u HR blizu mene ja bi ti napravio "đabe" sve traktorom dok ga nekupiš.
Još jednom SVAKA ČAST.... :supz: :supz: :supz:
Jokapz ...hvala na podršci ...ali vjerovao ili ne jutros od 6 sati razmišljam da li je došlo vrijeme da shvatim da sam došao do zida, da ne mogu dalje. Ne razlikujem više da li sam dovoljno uporan u ovom poslu ili dovoljno tvrdoglav da ne znam da je došao kraj.
...