• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Molim savjet očajno

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
sigurno! znaš kako se ono kaže;ispeci pa reci! ;)

e da,i nemoj misliti da osporavam tvoje planove,štoviše,želim ti puno sreće i da ih skoro i ostvariš!!!

J

jokapz

Guest
Molim savjet očajno

PostPostao/la Emy dana 01 srp 2008, 12:59

Emy tek sam sad pročito tvoj problem i svaka ti čast što se i dalje hoćeš tim bavit.
Da si u HR blizu mene ja bi ti napravio "đabe" sve traktorom dok ga nekupiš.

Još jednom SVAKA ČAST.... :supz: :supz: :supz:

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
E dečki pa kako ste mi , nije me bilo dugo na forumu ( konekcija s internetom i te stvari, pa dok su to napravili ....al to je kod nas često).

Hvala na ponudi Sesva ...2 godine su veliki period za razmišljanje, pokušaću ih u međuvremenu iskoristiti u radu...šta znaš možda za 2 godine ja budem imao 100 krava pa budem tebi slao istu ponudu :D

Hvala i mom prijatelju Tini koji me je ni manje ni više nego lično posjetio. Pretpostavljam samo da se nije zgrozio kad je vidio moje (ne)stanje...u svakom slučaju Tine -care evo 5 poštenih. ;)

U međuvremenu mi je stanje dalje teklo i teče ovako.

Od prije nekih 20 dana krava mi se razboljela, navodno upala pluća te od tada je dobila nekoliko inekcija i sada daje jadnih 2 litre dnevno...tako da pretpostavljam da je neću moći vratiti čak ni na njenih 10 litara koliko je i imala sve do nove laktacije, na to je sve gravidna 5-6 mjeseci.
Mojih 0.5 hektara kukuruza koje sam posijao ubio je led od prilike u isto vrijeme kad je i krava bila bolesna. Kuruzi su pošteno operutani tako da je od njih ostala samo jadna stabljika i ono malo klipa u početku zrenja.
Oporaviti se neće jer uopšte nemaju listova i tako da mi je i silaža umanjena za nekih 30 % bar. Interesantno je da je to nevrijeme baš tuklo u krugu od svega nekoliko hektara ali gledajući na to da ostali poljoprivrednici imaju nekih zaliha mislim da sam pušiona i što se silaže tiče.
Kod nas postoji izreka koja kaže :" na seljaka i zec diže nogu".
E tako je to od prilike počelo i kod mene, od prošle godine koja je bila generalno suha ko barut do ove godine koja je od svih mogući poljoprivrednika-tajkuna vrijeme ili nevrijeme pogodi baš mene.

bok123 kaže:
Koliko košta gnojivo kod vas u Bosni?

Ovo stajsko bar ovdje namom području košta oko 100 KM ( 50 eura) po prikolici, ako imaš svoj prevoz, a ako nemš onda ćeš na to utovar platiti 7 KM i prevoz na njivu da ti rastrese 40 KM što je sve zajedno nekih 150 KM ili 75 KRVNIH ZRNACA.
A umjetno gnojivo to ne znam pošto je jer bilo je to daaaaaaaaaavno kad sam ga kupovao ali i ono je od prilike litra krvi za kilu KAN-a.

jokapz kaže:
Emy tek sam sad pročito tvoj problem i svaka ti čast što se i dalje hoćeš tim bavit.
Da si u HR blizu mene ja bi ti napravio "đabe" sve traktorom dok ga nekupiš.

Još jednom SVAKA ČAST.... :supz: :supz: :supz:

Jokapz ...hvala na podršci ...ali vjerovao ili ne jutros od 6 sati razmišljam da li je došlo vrijeme da shvatim da sam došao do zida, da ne mogu dalje. Ne razlikujem više da li sam dovoljno uporan u ovom poslu ili dovoljno tvrdoglav da ne znam da je došao kraj.

...

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ma svima nam nekad tako dođe...samo treba u poljoprivredi bit uporan i uporan i za kraj još malo uporan.tako je to,nesreća nikad ne dolazi sama...meni su jedne godine ovce krepavale,mama je dobila rak,jedva se izvukla,otac je zbpg svega bio na bolovanju,pa je i plaća bila minimalna,ali nakon svake noći dolazi jutro,ne brini i tebi će svanuti... ;)

i slažem se sa jokom,svaka čast,i ja bi ti pomogao za džabe da sam ti bliže... ;)

i drž' se! ;)

S

Sesva

Guest
Emy svaka cast ljudino , drzi se , bit ce boljih dana , i ne odustaj u svojoj namjeri , sigurno ces uspjeti :!: :!: :eek:

L

laki

Guest
Evo ja cu ti reci par saveta i ja sam tako pocinjao sad imam 4 krave, telad, junadi sve ukupno 14goveda
Najbolje ti je da kupis 3,4,5 komada zenske teladi kupujes ih kako imas nesto para, po nekim lokalnim pijaca, vasarima, preko oglasa, u tvojoj okolini polako ih hranis i za dve godine imas kravu sa teletom ako je dobra ti je ostavis za sebe, ako nisi zadovoljan ti je prodas, imaces od njih telad zensku ostavih, musku prodas imas prihod, a relativno si "jeftino" dosao do krave posto si je kupio kao tele ne racunam tvoj rad, a kao sto kazes imas livada pa imas hrane
Kasnije prodas te tvoje "kravetine" da li ti se one uopste tele, sta radis sa teladima
Sto se tice traktora imam i 539 i 560 koji je bolji to je relatvno 539 je okretniji bolji u ovim laksim poslovima sejanje, spricanje, kosnja, branje kuruza, a 560 u oranju, vuci ti vidi sta ti treba pa tako i odluci

B

bok123

Guest
Emy]A umjetno gnojivo to ne znam pošto je jer bilo je to daaaaaaaaaavno kad sam ga kupovao ali i ono je od prilike litra krvi za kilu KAN-a.

Ne kužim ovo sa litra krvi.

Inače da se situacija zakomplicira, to se zna statistički. Godišnji remont stada je oko 10%. Ako je jedne godine sve
o.k. očekuj nagodinu da će vrag doći po svoje. Glavu gore, sranja se događaju. :!:

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
abrkili kaže:
10% u kojem stadu? on može biti čak 40%!

Prije 20 godina je tak bilo, kad su krave živjele po 20 godina.

Kravu od nekih 8 godina su prodavali pod mladu kravu. :D :D

Sad je druga priča.
Kod Holstein pasmine ti je remont 40%.

A

Alen

Guest
Molim nekog da mi objasni što je "remont" krave..... :scratch

B

bok123

Guest
Remont = otpis, zamjena, izlučenje. smisao je da kad računaš recimo 20 krava -barem dvije ti godišnje odu zbog sam bog zna kojih razloga.

A da odgovorim dečkima koji imaju 40%. Remont kod srednjih farmi je manji nego kod večih. Remont kod simentalca je manji nego kod holštajna. Veliki farmeri jednostavno nemaju vremena sve imati na oku, a kamoli se zajebavati oko sitnica od kojih mogu čuda nastati.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
bok123 kaže:
Emy]A umjetno gnojivo to ne znam pošto je jer bilo je to daaaaaaaaaavno kad sam ga kupovao ali i ono je od prilike litra krvi za kilu KAN-a.

Ne kužim ovo sa litra krvi.

Htio sam da kažem da je toliko skupo da u stvari trebaš dati litru vlastite krvi iz vene da ti ispumpaju i to zamjeniti za kilu umjetnog gnojiva....razumiješ. :cry:

Pa dobro nije baš toliko skupo , ali za mene jesti porpilično.

Al nema veze. :mrgreen: :blackeye

Ja lično mislim da je bar za mene dosta rano da razmišljam o remontu, pa mislim ako je krava tek u drugoj ili trećoj laktaciji ,,,,,nije li to malo prerano već razmišljati o remontu.???

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ma ako je simentalac,može izdržati i 10 laktacija i više...ali ako se uredno za njega brineš... i ako je hranidba u redu,da se ne događaju paraplegije,mastitisi i sl..

B

bok123

Guest
abrkili kaže:
ma ako je simentalac,može izdržati i 10 laktacija i više...ali ako se uredno za njega brineš... i ako je hranidba u redu,da se ne događaju paraplegije,mastitisi i sl..

Istina, samo su takvi slučajevi dosta rijetki. Veterinari kažu da ih preforsiramo hranidbom.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
bok123 kaže:
Istina, samo su takvi slučajevi dosta rijetki. Veterinari kažu da ih preforsiramo hranidbom.

Onda to kod mene nije slučaj....i ja se mogu nadati dugom i sretnom životu sa svojim simentalcima :roll:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh