Hm Ranko jarane....ovako je jednostavno kad ti to napišeš, ali kod mene je stanje malo drugačije.
Ali dobro dao si mi par ideja i ići ću u tom smjeru da ih ostvaim u svakom slučaju hvala ti.
Što se tiče kredita kod nas u Bihaću ima banka koja daje beskamatne kredite, ali na bazi nekog partnerskog poslovanja (to je priča za sebe) međutim u toj priči je dobro što banka traži svega 2 % od uloga plus snosi rizik zajedno s tobom.
Ja sam imao namjeru uzeti kredit i to samo za traktor pošto otac od moje žene ima plug, tanjiraču, zubaču i prikolicu za traktor ali se njegov traktor pokvario i treba mu generalka, pa bi taj traktor dobro došao i meni i njemu a ja bih za uzvrat mogao koristiti njegove priključke (jer smo ipak familija), tako da mi priključci za traktor nisu potrebni za sada.
Ja ne mogu da kupujem dobre krave jer takve krave koštaju 2 500 - 3 000 maraka a u mene je hrana bazirana na sjenu i na vodi, i kako to ovdje neko lijepo objasni da bi pokvario s tom ishranom i najbolju kravu.
Ja se prvo moram dobro obezbjediti za hranu a tek onda krave.
Na jesen države daje zemlju u zakup pa ću pokušati i tu da se proguram, ali i ako je ne bude opet oko mene ima dovoljno privatne zemlje.
60 dunuma kuruza je ogromna parcela a prosta matematika mi kaže da ja dok to obradim meni treba oko 100 maraka po dunumu , jer sad nemam traktor pa i oranje moram platiti.
Tek kad budem imao traktor cjena sijanja jednog duluma može da padne s onih 100 na nekih 35 maraka.
Kao što rekoh štala mi je bila bez kanala i sad trenutno štemam lagano kanal pa mi treba jedno objašnjenje.
Koliko moram imati razdaljinu između jasala i kanala ????
Kolika treba biti širina kanala, dubina i nagib ????
I da li vi znate gdje mogu da nabavim te rešetke, jer ovdje još nigdje nisam vidio da ih neko prodaje, da li ste vi specijalno naručivali ili vam je neko pravio ????
I molimte onu vodu za prskanje kukuruza izbaci iz rijecnika, jer voda je voda i nista drugo, a za spricanje kukuruza je sredstvo za spricanje kukuruza. Ja prvi put u zivotu cujem da sredstvo za spricanje kukuruza neko naziva vodom. Kod mene i naj starija baba ne kaze voda vec sredstvo za spricanje kukuruza.
Ranko, ovdje na forumu možda i neću govoriti "sredstvo za špricanje kukuruza" ili "voda" nego prosto herbicid, ali u mom selu najstarija nene zna samo za "vodu za špricanje kuruza"....šta ja mogu kad su nam tvoja baba i moja nene napravile problem....
Ali kako sam rekao ni u pravu ne postoji razmimoilaženje u terminima naročito ako se zna njihovo značenje.
E i još jedno pitanje koje molim vas da mi odgovorite...
Zašto mi svi preporučujete 558 ili 560, a izbjegavate 539????
Iskreno da vam kažem ni sam ne znam što sam zajunio na taj 539 ali još uvjek ne znam ni razlog zašto baš taj 558 ili 560 osim što sam zaključio da su ti jači i skuplji i više srču naftu koja je haman litra krvi=litra nafte.
I moja cjena onoliko koliko mogu da dam za traktor je negdje oko 7 000 -7 500 maraka, a ja mislim da 558 ili 560 nema za te pare.
Osim što mi jedan prijatelj prodaje Fergusona 560 al je 1972 godište i bez kabine ( živa harabatija ). Cjenu mi još nije rekao pa ako bi neko od vas onako provizorno mogao da zaključi koliko bi koštao takav traktor recimo kod vas ????
I imam drugu ponudu a to je FIAT al je on 1974 godište i na dupli je pogon bez kabine, s kabinom je 8 500.
I treća solucija je dobri stari 539 1993 godište s kabinom i lijepo očuvan, registrovan...ko bombona.
Šta bi vi uradili da ste na mom mjestu ????