• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Montažne kuće i iskustva sa njima

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Pozdrav forumaši!

Neko vrijeme več gledam po internetu montažne kuće tvrtke Dom Projekt. Možda iduću godinu dignem kredu i kupim komad zemlje da sagradim svoju kućicu. Ove montažne kuće mi izgledaju fino i cijene su isto, recimo, prihvatljive. Sviđa mi se energetska učinkovitost, jer trenutno živim u neizoliranoj zidanoj kući. Kad po zimi se zbudiš ujutro te smrzne jer se kuća jako brzo ohladi.

Ljudi su oduševljeni od montažnih kuća. Ima u Zagrebu Domprojekt jednu kuću izloženu i mislim da budem tam prešel jen dan videti kaj to je i jel to kaj valja.

Ima tko od vas montažnu kuću ili čak možda od te tvrtke? I koja su iskustva s takvim kućama s obzirom da su dosta jeftinije nego zidani objekti.

Hvala na odgovorima ,
živjeli!
:drink:
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
U okruženju gdje je (vjerojatno) 98 % klasično građenih kuća teško je naić na objektivnu procjenu .
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,665
Pred par godina sam bio kod jednog čovjeka u okolici Samobora koji je tek uselio u montažnu kuću, mislim da je bila baš od Dom-projekta. Osobno sam onak na prvu bio oduševljen kućom, izgled, razmještaj prostorija itd.itd. Sad se više ne sijećam koja je bila cijena po kvadratu ali znam da je bila u odnosu na stan jako jako povoljna. Još kad mi je rekao da je potrošio manje od 10 metara drva za cijelu zimu a površina kuće je sigurno bila nekih 150 kvadrata plus grijana garaža. Moje mišljenje je da se to isplati uzet pogotovo ak imaš love pa uzmeš varijantu ključ u ruke. Za par mjeseci se praktički useliš.

Pogledaj si i kuće koje ytong nudi, isto su cijene dobre jedino kaj je to klasična gradnja ali po pitanju energetske učinkovitosti su jako dobre. Imam kuću od ytong blokova sagrađenu prije 33 god. i nikakvih problema.
 

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,710
radim u građevinskoj firmi i surađival sam dosta s njima tak da imaju moju preporuku...
(rade oni i klasične kuće )

A sad što se tiće montažne kuće ja kao bauštelac vjerujem samu ciglu i beton tak da neću puno pisat.
Dosta jereć da me netko može upucat kroz zid ili mi proć autom il traktorom kroz nju ili je pak vjetar odnijet štakori progrist itd. A da je topla, jeftina i brzo gotova to je svakako i u nekim stvarima neusporediva s klasikom...

Kod mene u okolici ih ima nekoliko, bil sam u svima, gotove su u roku od 7 dana... cifra od 30-40k eur

ko voli nek izvoli, ja nebi hvala...

danas za 40k eur imaš sasvim pristojnih 70-80 m2 zidane kuće komplet gotove al nenamještene (visoki roch-bau - kpl podovi zidovi stropovi struja voda)
 
Posljednje uređivanje:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Te kuce su super jer su nesto jeftinije i jako brzo gotove i dobis garanciju na sve kaj su radili,dugi niz godina neznam sto posto al mi se cini 30god.

Izvana nude vise izgleda,najpopularniji je sa oblicama da izgleda ko drvena i ko klasicna kuca s fasadom i naravno crijepom.

Prijatelj je skoro nasjel na fore i cifre agencija za te kuce i nakraju je otisel u bosnu i dogovoril s gazdom te firme koja ih radi u bosni od svojih drva i sav materijal koristi iz bosne i ispalo ga je kuca prizemnica od 150kvadrata 10teura jeftinije nego preko agencije.

Samo je trebal napraviti temelj i spojit prikljucke na parcelu.
Kad zavrse imas svu instalaciju komplet sa grijanjem podovima kakav zelis sve pofarbano i zasticeno protiv crva.
Tvoje je samo namjestaj.
Takav je on imal dogovor i kostalo ga je 60teura.
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
855
Za interesente, postoje u A pokazna naselja montažnih kuća.
Jedno je u Grazu pored Ikee (ima ta firma i u Linzu i Salzburgu), a veće i bolje prije Beća s lijeve strane kad se ulazi u početak industrijske zone.
Link na njihove stranice Graz, Linz i Salzburg, Beć
U svakoj kući je komercijalna ekipa firme, koja pokaže 'svoje' objekte, daje ponude...
Da se razumijemo, nisi u nikakvoj obavezi da išta kupiš od njih.
A vrlo je korisno po meni za svakog, ko se sprema u izgradnju, bez obzira na tehnologiju, da se vide rješenja u vidu rasporeda prostorija itd.

Kolega ima montažnu brvnaru još od Plitvica još iz 1984, vrlo su zadovoljni s njom.

Dok je drugi napravio sam na bazi drvne konstrukcije (ko za garažu), u debljini građe izolacija, unutra knauf, vani neke betonske ploće. Sve grijju s jednim željeznim kaminom i potroše oko 6 metara drva.

Pogotovo na selu, kud su još u drugim objektima korištene prostorije poput letnjih kuhinja, većih ostava, kleti i sličnog, sama kuća može da bude manja.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Po meni ako netko ima zemljiste gradevinsko super stvar al ako netko ima neku zidanu kucu bolje da si nju izolira i uredi pic pic.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,665
U Hrvatskoj su davale, dali se šta promijenilo ne znam
 

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,710
društvo, o čemu pričamo?

O montažnim kućama di su oni slojevi zida; vanjska fasada, 2x osb ploča, drveni profili -štafle i između njih staklena vuna i unutarnji 2 ploče knaufa, ili o drvenim brvnarama?

Drvene kuće odnosno cijelo naselje brvnara imate u pisarovini di je kraš radil svoj eko park.
Ja sam bio na tom gradilištu i mi smo imali sve osim drva a drvo je radila neka crnogorska firma. Kuće su bagatela. Možda iskopam negdje i kontakte...
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
855
Pa po narodu sve što nije od cigle i betona je 'montažno'.

Sad, ili je prefabricirano i montirano na gradilištu ('pravi' montažni objekti) ili se radi o objektima koji se 'prave' na gradilištu iz 'sirovina' kao što su objekti u tipu brvnare, skeletne konstrukcije...

Mislim da možemo tu o svim tim objektima. Ako napišemo previše, mogu moderatori da razbiju temu.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
"sigurnost zaštite od požara na visokom nivou – u slučaju požara drvo prenosi 10 puta slabije toplinu isijavanja nego beton, a čak 250 puta manje nego čelik"


macola ima čak i filmić kako se drvo pali brenerom s jedne strane, a s druge je hladno...
fizika je to ljudi....fizika...
kad drvo staviš pod par tona pritiska povisuje mu se točka zapaljivosti i to koriste kao marketinški trik...za naivne...koji povjeruju da kuća od crnogorice NE GORI!!!
:icon_rofl:
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,665
Sve ima svoje nedostatke i prednosti pa tako i kuće, bile one zidane, drvene, montažne ili ne znam ni ja kakve već.
Osobno sam na jednom motelu u ZG-u ugrađivao drvena protupožarna vrata koja su imala sve potrebne ateste i certifikate. Pur pjena sa kojom se je ugrađivao štok također je imala sve ateste i koštala je 280 kn jedna tuba, ima ih i po 50- tak kn al nitko normalan ti neće dat atest od nje. Vrata su držala min. pola sata prije nego što počnu popuštat pred vatrom. Vjerojatno i ta drvena kuća ima neki vremenski period prije nego popusti pred vatrom.
 

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
Krivaja Zavidovići, čuo sam samo riječi hvale,svojevremeno sam i sam razmisljao o jednoj montaznoj kući ali sam odustao(dobio od roditelja kat)
Garancija takvim kućama je 50 god. i nazalost kao nekretnina poslije izgradnje nema veliku cijenu,u smislu daljnje prodaje
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
E na njihovu kucu sam mislil,njihovu je prijatelj kupil i prezadovoljan.
 

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
čini mi se kao da postoje dvije partije ljudi. Oni koji su vidjeli montažne niskoenergetske kuće i oni, koji nisu - koji vjeruju u ciglu i beton.

Sad dal se to isplati? Živimo u razdoblju gdje se djeca sele u gradove, mlada generacija više ne ostaje u selima. Sve velike kuće koje izgrade starije generacije u nadi da im djeca ostanu doma i da si naprave svoje, ostaju često sami u ogromnoj kući. A kaj bum ja? Vremena se mjenjaju i ja neznam i nemogu očekivat da moja buduća djeca budu sa mnom živjeli. To je jedan razlog zašto kuća nemora da izdrži sto godina i zato bi montažna niskoenergetska ispunila svoju svrhu.

Tornado i uragana i mojem bregovitom Zagorju sigurno nikad nebu a kod potresa imaš bolje šanse da kuća ostane u komadu kod montažnih sa drvenom nosivom konstrukcijom.

Jedan više razlog da mene montažne vuku je da nemaš jebade s majstorima koji neznaju svoj posel. Zovi zidara, zovi malera, zovi vodoinstalatera, električara, pa ovoga za postavljanje centralnog, pa ovoga za prozore, pa krovopokrivača itd.
A kod nas u Zagorju majstore moraš moliti da ti dođu. Jer oćito nikome netreba para. Tak da trčiš mjesecima, godinama za majstorima i približavaš se živčanom slomu. Ključ u ruke, to mi se sviđa!

Samo me zanima, kak sam u prvom pitanju rekao, tko ima kakvih iskustva. Možda sa pikcom, ili loše fabricirani elementi itd.
 

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Treba gledati i kvalitetu života sa stanovišta zdravlja na duge pruge. Uvijek dajem prednost prirodnim materijalima..

LP puno sreće s kućenjem..
 

Najnoviji postovi

Na vrh